DiamantCe poate fi mai dur ca diamantul? Desigur, tot o formă de carbon. Al patrulea element ca abundenţă în Univers, carbonul ia diverse forme, de la rezistentul diamant până la sfărâmiciosul grafit. Citiţi în continuare despre o foarte rezistentă formă de carbon nou descoperită.

 

 

 

Un grup de cercetători de la Laboratorul de Geofizică al Institutului Carnegie a descoperit o nouă formă a carbonului ce poate suporta presiuni la care până acum doar diamantul a rezistat. Studiul va fi publicat în Physical Review Letters.

Noua formă a carbonului a fost obţinută prin supunerea la o presiune de 400.000 atmosfere a unui alte forme de carbon sintetizată încă din anii '50. Materialul rezistă la fantastica presiune de 1,3 milioane atmosfere; exceptând diamantul, nicio alta substanţă cunoscută nu poate face faţă unei asemenea presări.

Deosebirea faţă de piatra preţioasă este că noua formă de carbon nu prezintă o structură cristalină. Este un material amorf şi tocmai acest lucru ar putea duce la o rezistenţă chiar mai mare decât a vărului său, diamantul. În vreme ce cristalele tind să se fragmenteze de-a lungul structurii interne, forma amorfă prezintă o duritate egal distribuită.

"Aceste rezultate deschid posibilitatea unor noi aplicaţii în ceea ce priveşte cercetările în sfera presiunilor mari, şi ar putea duce către o nouă clasă de materiale ultradense şi foarte dure", spune Russell Hemley, directorul laboratorului.

 

 


Sursa:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111011121408.htm


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.