Este adevărat că a existat o fată fără vagin care a rămas însărcinată după ce a făcut sex oral şi apoi a fost înjunghiată în stomac? Ei bine, trebuie să spun că am fost extrem de sceptic în privinţa asta după ce am auzit povestea (la fel ca şi editorul site-ului). Are clar un aer de „legendă urbană” şi eram gata să încadrăm cazul în categoria „Mituri şi concepţii greşite”.

 

 

 

Asta până când, în timp ce făceam cercetări, am găsit un studiu publicat în foarte reputatul Jurnal britanic de obstetrică şi ginecologie din 1988, intitulat „Concepţie orală. Fertilizare pe calea tractului gastrointestinal proximal la o pacientă cu aplazie vaginală distală. Raport de caz”.

Deci se pare că, în afara cazului în care autorul relata o farsă foarte detaliată şi a reuşit cumva să o strecoare pe sub nasul editorilor acelui jurnal respectat, povestea ar putea foarte bine să fie adevărată. Aşadar, dacă ai fost învăţat că o femeie nu poate rămâne însărcinată prin intermediul sexului oral... ei bine, teoretic este posibil, în circumstanţele potrivite. De aceea, o fată de 15 ani din mica ţară africană Lesotho, care s-a născut fără vagin şi care făcuse sex oral doar cu prietenul ei, i-a uimit pe doctori atunci când a născut un fiu sănătos.

 

 

Tânăra, al cărei nume nu este menţionat în raportul de caz, a ajuns la un spital local cu toate semnele unei femei în travaliu. La examinare, doctorii au descoperit că nu avea vagin, ci doar o mică adâncitură în piele. Indiferent cum fusese conceput copilul, era gata să iasă din pântece. În lipsa unui vagin, singura şansă de „scăpare” a copilului era cezariana. Doctorii au ajutat la aducerea pe lume a băieţelului (care cântărea 2,8 kg) prin cezariană, iar apoi au pornit în rezolvarea misterului concepţiei sale.

Aşa cum declară doctorii în cadrul studiului de caz, după realizarea cezarienei, „în timp ce închideam peretele abdominal, nu ne-am mai putut stăpâni curiozitatea, iar pacienta a fost intervievată cu ajutorul unei asistente binevoitoare. Povestea nu s-a clarificat complet în acea zi, dar, după nişte investigaţii ulterioare, întreaga aventură a ieşit la iveală.”

Registrele spitalului arătau că, doar cu 278 de zile înainte (aproximativ 9 luni), fata ajunsese acolo cu răni de cuţit la nivelul stomacului. Cum le căpătase? Voi cita studiul de caz, întrucât acesta descrie totul perfect: „Pacienta era perfect conştientă de faptul că nu avea vagin şi tocmai experimentase sexul oral, după câteva încercări dezamăgitoare de a întreţine relaţii sexuale normale. Chiar înainte să fie înjunghiată în abdomen, îi făcuse o felaţie noului ei prieten şi fusese prinsă în timpul actului sexual de fostul iubit. A urmat lupta care a implicat cuţite. Fata nu avusese niciodată menstruaţie şi nu a existat nicio urmă de lohie după cezariană. Era îngrijorată din cauza creşterii abdomenului, dar nu-i venea să creadă că e însărcinată, deşi asta îi trecea prin minte tot mai des pe măsură ce talia i se îngroşa, iar oamenii din jurul ei îi sugerau că aşteaptă un copil. şi-a amintit de mai multe episoade de dureri abdominale în partea inferioară a acestuia în decursul ultimului an.”

În timp ce realizau operaţia de închidere a plăgilor înjunghiate, doctorii au găsit două găuri care făceau legătura între stomac şi cavitatea abdominală. Ei au observat şi că fata a venit la spital cu stomacul gol, ceea ce a avut drept rezultat absenţa unor cantităţi mari de acid gastric sau de orice altă materie alimentară. Astfel, în cele mai incredibile condiţii, se pare că sperma din stomacul fetei a ajuns la organele sale de reproducere prin tractul ei gastrointestinal lezat. Chiar şi având acces la acestea, sperma trebuie totuşi să străbată o cale lungă; deci cum se presupune că a supravieţuit călătoriei?

Ei bine, în primul rând, stomacul ei era în mare parte golit de acid gastric, iar sperma este protejată de mediile nefavorabile de către o substanţă nutritivă numită material seminal. Aceasta ar fi ajutat la protejarea spermei noului prieten al fetei de restul acidului gastric, printre alte pericole. Înjunghierea pare să se fi petrecut şi ea aproape imediat după ce fata a ingerat sperma, aşa că n-a fost nevoie să supravieţuiască prea mult în stomac. şi să nu uităm de puterea numerelor. Spermatozoizii nu călătoresc singuri. Chiar dacă 90% dintre ei nu au supraviețuit începutului călătoriei, tot mai rămân milioane de mici înotători şi e nevoie de unul singur pentru fertilizare.

Doctorul Peter Schlegel, şeful secţiei de urologie a Spitalului Prezbiterian din New York şi a Centrului Medical Weill Cornell din New York, a cântărit situaţia şi a subliniat faptul că, în mod normal, sperma poate ajunge în cavitatea reproducătoare şi, mai departe, în cea abdominală. „Spermatozoizii se află uneori în mod normal acolo, iar ovulele de asemenea”, spune el. „Ovulele sunt eliberate de ovar şi plutesc la întâmplare înainte să sfârşească în tubul falopian.”

De fapt, şansele de a rămâne însărcinată cu ajutorul spermei din abdomen sunt suficient de mari încât în anii '80, la începuturile tratamentelor de fertilitate, doctorii realizau o procedură numită inseminare direct intraperitoneală (IDIP), în cadrul căreia injectau spermă în partea inferioară a abdomenului, sperând că aceasta va da peste un ovul.

Ceea ce face ca acest cumul de circumstanţe să fie chiar şi mai uimitor este faptul că doctorii implicaţi cred că e posibil ca aceea să fi fost „prima sau una din primele ovulaţii de-ale fetei, pentru că altfel te-ai fi aşteptat ca sângele îngroşat din uter şi oviducte să îngreuneze fertilizarea”.

Deci, la urma urmei, s-a întâmplat cu adevărat? Ei bine, avem un ziar reputat în care cazul este bine documentat (iar articolul n-a fost publicat pe 1 aprilie, ci în septembrie 1988). Aşa că avem clar o tânără fără vagin care a avut un copil. Deci, dacă lăsăm deoparte imaculata concepţiune (care trebuie exclusă, întrucât, conform studiului de caz, se pare că bebeluşul semăna într-o oarecare măsură cu presupusul tată), teoria prezentată pare suficient de plauzibilă. Şi este cu siguranţă posibilă din punct de vedere teoretic, aşa cum o subliniază mulţi doctori (vezi referinţele de mai jos). Aşa că o să spun „da” în cazul acesta, chiar dacă faptul că totul sună extrem de tare ca o legendă urbană încă mă face să ezit înainte să apăs butonul „Publică”. Dar presupun că fapte ciudate similare s-au mai petrecut, cum ar fi cazul oarecum tulburător al unei fetiţe de 5 ani care a născut un copil sănătos. Aşa cum poate vă aşteptaţi, ea deţine recordul pentru cea mai tânără persoană care a născut vreodată.

Dacă vă întrebaţi cum s-au terminat lucrurile pentru fata înjunghiată în stomac, care, date fiind circumstanţele nefavorabile, n-ar fi putut probabil niciodată să aibă un copil în lipsa acestui ciudate conjuncturi, studiul de caz menţionează şi urmările:

„Tânăra mamă, familia ei şi presupusul tată s-au adaptat repede la noua situaţie, iar nişte bovine au căpătat un nou stăpân, pentru a demonstra că nu există resentimente.”

Totul e bine când se termină cu bine.

Date suplimentare:
•    Cel mai „tânăr” bebeluş născut prematur care a supravieţuit este James Elgin Gil,  care a venit pe lume pe 20 mai, 1987 în Ottawa, Canada.  Acesta s-a născut după o sarcină de 21 de săptămâni şi 5 zile (în mod normal, aceasta durează în jur de 40 de săptămâni) şi cântărea 481 de grame. Din câte am reuşit să aflu, este încă în viaţă şi e o persoană destul de sănătoasă.
•    Cel mai mic bebeluş care a supravieţuit este Amillia Sonja Taylor din Florida, SUA. Ea s-a născut după o sarcină de 21 de săptămâni şi 6 zile şi cântărea doar 283 de grame!
•    Cea mai vârstnică mamă este Rajo Devi. În 2008, la vârsta de 70 de ani, Rajo a devenit cea mai bătrână femeie care a născut un copil.  După ce a încercat fără succes să rămână însărcinată în timpul mariajului ei de 50 de ani şi după ce a intrat la menopauză în jurul vârstei 50 de ani, ai fi crezut că era imposibil să mai nască. Nu chiar. Rajo s-a înscris într-un program de fertilizare de la o clinică in-vitro şi a fecundat cu ovulul unei donatoare sperma soţului ei de 72 de ani, iar apoi a dat naştere unei fetiţe sănătoase.



Traducere de Ana Dumitrache după the-bizarre-story-of-the-girl-with-no-vagina-who-was-stabbed-and-had-a-baby

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.