James Randi a fost un magician profesionist. Și un om foarte bogat din moment ce a oferit un milion de dolari oricărei persoane care reuşeşte să ofere dovezi credibile ale unui fenomen supranatural sau paranormal, prin intermediul fundaţiei sale.

Totul a pornit de la un pariu pe 1.000 de dolari făcut în 1964, în timpul unei emisiuni radio. Între timp suma a tot crescut, ajungând astăzi, cum spuneam, la un milion de dolari. Au trecut aproape 60 de ani!!!

Nimeni nu a câştigat pariul. Deşi oamenii  de pe micuţa noastră planetă pretind aproape zilnic, foarte încrezători, că au asistat la un eveniment supranatural şi unii dintre ei chiar au nevoie de bani (îţi strică un milion de dolari?), nimeni nu a reuşit să treacă testele preliminare.

Nu ţi se pare incredibil? În timp ce zeii, îngerii, demonii, spiriduşii, fantomele şi alte entităţi stranii intervin aproape zilnic în vieţile noastre (hi hi!), nicio persoană, până în acest moment, nu a reuşit să-i şterpelească banii lui Randi (un cunoscut critic al paranormalului şi un apărător al gândirii critice, web.randi.org).

Dacă ai răbdare (intrând pe site-ul de mai sus) te poţi delecta cu o diagramă Venn (cei care au studiat logica vor înţelege trimiterea) a ceva ce Randi numeşte irrational nonsense. Şi, evident, poţi citi despre The $1M Challenge!

Nu ţi se pare şi ţie ceva ciudat? De ce nu se înghesuie oamenii pentru a primi milionul de dolari? În fond există sute de mii (cred eu) de case bântuite de fantome. La fel de multe sincronicităţi. Un număr practic nesfârşit de comunicări telepatice. Nu înţeleg. Milionul de dolari trebuia adjudecat de mult de o persoană cu înclinaţii mistice (şi aversiune faţă de gândirea ştiinţifică)

Ah, şi era să uit: există milioane de rugăciuni la care unul din zeii de serviciu (e o problemă de geografie) răspunde, rezolvând probleme majore, dar şi minore (cum ar fi obţinerea unui loc de parcare) ale oamenilor.

Este ilogic să fi asistat la un eveniment paranormal, cu atât mai mult să-l produci, şi să joci la loto pentru a-ţi rotunji veniturile, pierzând banii în mod regulat, când ai putea să obţii milionul lui Randi. Iar în cazul că afli abia astăzi de această divină (sic!) oportunitate, cu atât mai bine: voi fi mândru ca un român de-al nostru să-i administreze o lecţie acestui sceptic arogant şi autosuficient, convins că milioane de oameni cred în lucruri care nu există şi gata să rişte, pentru a-şi susţine opinia, un milion de dolari.

P.S. Între 1997 şi 2005 au fost înregistrate 360 de solicitări, aproximativ 40-50 pe an. Niciuna nu a trecut testul preliminar.

Articolul a fost actualizat în aprilie 2022

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.