Joshua FoerScriitorul Joshua Foer a intrat în lumea competiţiilor de memorare pentru a demistifica incredibilele capacităţi de învăţare a unor şiruri lungi de cifre aleatorii sau secvenţe de cărţi de joc. Jon White i-a pus câteva întrebări despre acest domeniu.

 

 

 

6 metode de a-ţi controla memoria (6)

 

De ce ai decis să te implici în competiţiile de memorare?

Participasem ca jurnalist specializat pe ştiinţă la un campionat de memorie organizat în SUA şi am văzut aceste persoane care dădeau dovadă de o memorie prodigioasă, ieşită din comun şi am presupus că trebuiau să fie nişte ciudăţenii ale naturii. Am fost mai degrabă surprins atunci când mi-au spus că mai toţi aveau doar o capacitate de memorare medie şi că se antrenaseră pentru a putea ajunge la performanţe în acest domeniu folosind o serie de tehnici foarte vechi. Am vrut să văd dacă acest lucru era posibil şi în cazul meu.


După un an ai depăşit recordul Statelor Unite în ceea ce priveşte memorarea unei secvenţe de cărţi de joc. Cum ai făcut-o?

Toate tehnicile se rezumă la următorul lucru: modul în care preiei o bucată de informaţie care este deficitară în orice fel de context, să zicem un şir întâmplător de numere căruia îi aplici o suită de asociaţii, acesta având astfel un înţeles în lumina tuturor acelor alte lucruri pe care le ai în minte. Există o serie întreagă de strategii pentru a face acest lucru. Una dintre acestea, care este deosebit de folositoare, este să creezi o metodă de vizualizare a ceea ce doreşti să memorezi şi să faci acea imagine cât mai bizară cu putinţă.





Cum ar putea funcţiona acest lucru?

Unele dintre strategii se bazează pe memoria spaţială. Unul din cele mai cunoscute exemple este denumit palatul memoriei – un construct mental pe care îl populezi cu aceste imagini şi pe care apoi îl parcurgi pentru a ţi le putea reaminti. Noutatea acelor imagini pe care le foloseşti este parte a ceea ce te ajută în procesul de a le face memorabile. Acest sfat îşi are rădăcinile în antichitate, iar el spune că atunci când îţi doreşti să faci ca o anumită informaţie să fie memorabilă, o faci să fie obscenă, o faci să fie vulgară, o faci să fie însângerată, o faci să aibă o semnificaţie emoţională.


Îţi ia mult timp să înveţi această tehnică?

Nu, cel puţin pentru un nivel acceptabil. Unul dintre lucrurile surprinzătoare la aceste tehnici de memorare este că le înveţi şi apoi din senin eşti surprins de ceea ce poţi face cu ele. Poţi învăţa pe cineva un truc simplu despre memorarea numerelor şi din senin ei îşi pot aminti 50 sau 100 de numere dintr-un şir destul de repede. Ajungerea la un nivel de competiţie ia timp, după cum ia timp să devii bun la orice altceva.


Sunt aceste tehnici folositoare şi în afara competiţiilor de memorare?

Este destul de bine să ştii că poţi memora un întreg set de cărţi de joc într-un minut şi jumătate, dar dacă e să fim oneşti, nu este chiar atât de folositor în viaţa de zi cu zi. Aptitudinile de bază sunt folositoare din când în când, în special atunci când ne dorim să ne amintim anumite numere, lucru de care ne lovim destul de des în viaţa de zi cu zi.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului memory, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.