Probleme de memorieRezultatele obţinute la testele de memorie sunt mai slabe odată cu înaintarea în vârstă. Percepţia comună e că bătrânii sunt şi cei care se plâng cel mai mult de problemele cu memoria. Dar e percepţia oamenilor cu privire la problemele proprii de memorie una obiectivă?

 

 

 

Ne gândim la plângerile referitoare la memorie ca fiind mai răspândite printre oamenii mai în vârstă. A apărut chiar şi o expresie familiară prin care cei mai bătrâni se referă cu amuzament la "momentele lor de uitucenie". Performanţele la testele de memorie efectuate în laboratoare tind şi ele să scadă odată cu vârsta. Atunci cum se face că cercetătorii au descoperit că plângerile subiective legate de memorie nu se află într-o corelaţie stabilă cu performanţele de memorie testate în laborator? Şi de ce nu sunt legăturile între vârstă şi plângerile subiective referitoare la memorie atât de ferme pe cât ne-am aştepta?

O parte a răspunsului ar putea avea de-a face cu influenţa unor factori ca personalitatea sau depresia. Dar pentru a cerceta mai în profunzime, Peter Vestergren şi Lars-goran Nilsson au făcut sondaje printre sute de persoane de diferite vârste în legătură cu grijile lor referitoare la memorie şi motivele intuite pentru aceste probleme de memorie. 

Trei sute şaizeci şi unu de participanţi (cu vârste cuprinse între 33 şi 99 de ani) au răspuns la o întrebare simplă referitoare la memorie : "Ai probleme cu memoria?", alegând între "nicio problemă", "probleme mici", "probleme moderate", "probleme mari" şi "probleme foarte mari". Oricine răspundea "probleme moderate" sau mai mult de atât era considerat drept individ care crede că are o problemă cu memoria şi rugat să spună care credea că erau cauzele acesteia.

Treizeci la sută dintre respondenţi au spus că au probleme cu memoria, iar proporţia creştea o dată cu vârsta (deşi vârsta era responsabilă de o variaţie de doar 4% a problemelor subiective cu memoria). Motivele menţionate se împărţeau în trei categorii principale: îmbătrânirea (26.6%), stresul (20.2%) şi sarcinile multiple abordate simultan (12.8%), acestea variind în funcţie de vârstă. Participanţii mai în vârstă (între 69-99 de ani) tindeau să spună că procesul de îmbătrânire era cauza problemelor lor mai des decât o făceau participanţii de vârstă medie (între 39-64 de ani) – proporţiile fiind de 61% faţă de 18%. Prin contrast, stresul şi sarcinile multiple erau menţionate ca motive mai des de către grupul de vârstă mijlocie decât de către cel mai în vârstă (50% faţă de 8.3%).

 

 

 

Vestergren şi Nilsson cred că aceste rezultate ar putea explica neconcordanţe anterioare din literatură. Poate, au argumentat ei, plângerile subiective referitoare la memorie sunt mai frecvente decât ne-am aştepta la vârsta mijlocie faţă de cea înaintată din cauza stresului şi a solicitărilor locului de muncă, experimentate de oameni la mijlocul vieţii. Rezultatele „ar putea de asemenea, într-o anumită măsură, să explice o lipsă a legăturilor între evaluările subiective şi obiective ale memoriei”, au spus cercetătorii.

„Admiţând că multe dintre evaluările subiective ale memoriei sunt sensibile la efectele trecătoare ale diferitelor grade de stres şi încărcare cognitivă în ceea ce priveşte performanţele memoriei, evenimentele influenţate de aceste variabile nu vor fi replicate de teste de laborator in condiţii constante”.

Bazându-se pe aceasta, cercetătorii şi-au chemat colegii cercetători în domeniul memoriei ca să măsoare nivelurile de stres obiective şi subiective şi solicitările datorate sarcinilor simultan abordate, alături de testele lor de memorie obiectivă – aceasta va ajuta la clarificarea momentelor când scorurile pentru memoria subiectivă diferă de cele pentru memoria obiectivă.  

Studiul prezent completează un articol anterior din blogul Research Digest, care cuprindea cercetări asupra lapsusurilor oamenilor sau a bâlbâielilor de moment. Participanţii sănătoşi experimentau în medie 6.4 lapsusuri pe săptămână – participanţii mai tineri declarând chiar mai multe decât participanţii în vârstă.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Exploring people's beliefs about their memory problems, publicat de bps-research-digest.blogspot.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.