CiocolatăConsumul săptămânal al unei cantităţi moderate de ciocolată ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de apariţie a unui accident vascular cerebral în rândul bărbaților potrivit unui nou studiu publicat în ediţia online din 29 august 2012 a revistei Neurology.

 

 

 

 

În timp ce alte studii au analizat modul în care ciocolata ar putea contribui la sănătatea aparatului cardiovascular, acesta este primul studiu de acest tip care demonstrează că ciocolata ar putea fi benefică în reducerea incidenţei accidentului cardiovascular la bărbați”, arată autoarea studiului Susanna C. Larsson, PhD, de la Karolinska Institute din Stockholm, Suedia.

Pentru acest studiu, 37.103 bărbați suedezi cu vârsta cuprinsă între 49 şi 75 de ani au răspuns unui chestionar alimentar care a analizat cât de des consumă anumite alimente şi băuturi şi au fost întrebaţi cât de des consumă ciocolată. Apoi cercetătorii au identificat cazurile cu accident vascular cerebral prin intermediul unui registru spitalicesc de externări. Pe parcursul a 10 ani, au fost înregistrate 1.995 cazuri de accident vascular cerebral.

 



Bărbații cuprinşi în studiu care au consumat cea mai mare cantitate de ciocolată, aproximativ o treime de cană de cipsuri de ciocolată  (63 de grame), au prezentat un risc mai scăzut în comparaţie cu cei care nu au consumat ciocolată deloc.

Aceia care au consumat cea mai mare cantitate de ciocolată au înregistrat un risc scăzut cu 17 procente sau mai puţin cu 12 cazuri de accident vascular cerebral per 100.000 de persoane pe ani în comparaţie cu cei care nu au consumat ciocolată deloc. Numărul de persoane pe ani este număr total de ani în care fiecare participant a fost sub observaţie.

Într-o analiză mai elaborată a 5 studii care au inclus 4.260 de cazuri de accident vascular cerebral, riscul de accident vascular cerebral pentru indivizii incluşi în categoria cu cel mai mare consum de ciocolată a fost cu 19 procente mai scăzut în comparaţie cu cei care nu au consumat ciocolată. Pentru fiecare creştere a consumului de ciocolată cu 50 de grame pe săptămână sau aproximativ un sfert de cană de cipsuri de ciocolată, riscul de producere a accidentului vascular cerebral a scăzut cu aproximativ 14 procente.

„Efectul benefic al consumului de ciocolată asupra accidentului vascular cerebral poate fi corelat cu flavonoizii din ciocolată. Flavonoizii par a avea un efect protector contra bolilor cardiovasculare prin intermediul proprietăţilor antioxidante, antitrombotice şi antiinflamatoare. Este, de asemenea, posibil ca flavonoizii din ciocolată să reducă concentraţiile de colesterol „rău” (LDL – Low Density Lipoprotein – LDL este implicat în transportul colesterolului către ţesuturi, în principal în sistemul arterial, ceea ce explică incidenţa crescută a aterosclerozei şi a bolii coronariene la pacienţii cu niveluri serice crescute ale acestei lipoproteine. - n.tr.) și să reducă presiunea sangvină,”afirmă  Larsson.

„Interesant, ciocolata neagră a fost asociată în studiile precedente cu beneficii asupra stării de sănătate a inimii, dar aproximativ 90 de procente din ciocolata consumată în Suedia, incluzând ceea ce a fost consumat în timpul studiului nostru, este ciocolată cu lapte,” afirmă Larsson.





Traducere după http://medicalxpress.com/news/2012-08-chocolate-sweet-method-men.html de către Sergiu Vijială, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.