Kim PeekKim Peek este sursa de inspiraţie pentru filmul Rain Man, în care rolul principal îl joacă Dustin Hoffman. "Originalul" este însă mai spectaculos chiar decât personajul de film. Capacitatea de a memora a lui Kim Peek, fără a exagera niciun pic, este dincolo de puterea de înţelegere a ştiinţei...

La 19 decembrie 2009 a murit Kim Peek. Cine este Kim Peek? Omul care a fost punctul de plecare pentru scrierea scenariului pentru celebrul film american Rain Man, cu Dustin Hoffman în rolul principal. Dacă nu vă spune nimic numele acestui film, atunci trebuie să citiţi rândurile de mai jos...

 

SINDROMUL SAVANTULUI

Kim Peek a fost un cetăţean american suferind de sindromul savantului. Descrieri ale acestei anomalii au apărut în literatura ştiinţifică încă din anul 1789, când psihiatrul Benjamin Rush a scris despre abilităţile de calcul fenomenale ale unui oarecare Thomas Fuller, care, în fapt, înţelegea puţină matematică în afara calculului. Când Fuller a fost întrebat câte secunde a trăit un om cu vârsta de 70 de ani, 17 zile şi 12 ore, acesta a dat după un minut şi jumătate răspunsul corect, adică 2.210.500.800 secunde, trebuind să ia în calcul 17 ani bisecţi.

J. Langdon Down este însă psihologul care a inventat denumirea de sindrom al savantului. Se întâmpla în anul 1887, odată cu observaţiile făcute asupra unui pacient care era în stare să recite pe de rost cartea lui Edward Gibbon "Declinul şi căderea poporului roman". De atunci, au fost identificate mai multe persoane care aveau abilităţi deosebite în domenii ca muzica, pictura ori matematica. Odată cu domnul Peek, intră în scenă memoria extraordinară. În fapt, la toate persoanele ce au sindromul savantului se manifestă o memorie neobişnuită, dar în cazul lui Kim Peek memoria în sine este abilitatea neobişnuită.

 

MEMORIA LUI KIM PEEK

Kim Peek a fost posesorul celei mai remarcabile memorii observate vreodată. În cursul vieţii sale Kim a învăţat pe de rost mai mult de 9.000 de cărţi. Vi se pare mult? Este incredibil de mult! Dacă începeţi astăzi să citiţi şi terminaţi o carte la 4 zile, veţi avea nevoie de aproximativ 100 de ani pentru a ajunge la cifra de 9.000 de cărţi citite. Desigur, mai rămâne de rezolvat şi chestiunea memorării... Cât oare vă veţi mai aminti din cele 9.000 de cărţi după cei 100 de ani de lectură neîntreruptă? Kim a început să memoreze cărţi la vârsta de 18 luni, în timp ce i se citea de către părinţi.

 

Kim Peek

Kim Peek

Kim Peek nu citea ca noi, ci avea nevoie de 8-10 secunde pentru a termina o pagină. În timpul în care citea, acesta şi memora pentru totdeauna cuvintele citite. Acurateţea informaţiilor din memoria sa concura cu succes cu cea  a informaţiilor stocate pe un hard-disk.

Kim şi-a folosit memoria pentru a acumula cunoştinţe din diverse domenii, ca: istoria SUA şi a lumii, sport, filme, geografie, istoria bisericii şi studii biblice, literatură (unul dintre preferaţi era Shakespeare) şi muzică. Ştia prefixele telefonice şi codurile poştale americane fără greşeală. Cunoştea toate conexiunile rutiere ale Americii şi putea face legătura între oricare două localităţi americane cu o acurateţe demnă de programele moderne dedicate stabilirii rutelor optime.

 


Un reporter CNN îl întâlneşte pe Kim Peek
la City Library din Salt Lake City.

 

Putea identifica mii de opere muzicale, ştia când au fost compuse, de către cine, când au fost pentru prima oară puse în scenă. În anul 2002 Kim Peek a întâlnit-o pe April Greenan, director al Centrului de muzică McKay şi profesor de muzică la Universitatea din Utah. Cu ajutorul ei, Kim a început să cânte la pian. Putea identifica timbrul oricărui instrument auzit, iar înţelegerea stilului în fiecare operă auzită îl ajuta să identifice autorul operei, chiar dacă nu o mai auzise niciodată, deducându-l exclusiv pe baza stilului comun fiecărui compozitor. Pe de altă parte, era capabil să reproducă impecabil o piesă pe care o auzise o singură dată cu 40 de ani urmă.

RAIN MAN

Memoria uluitoare i-a atras atenţia şi scriitorului Barry Morrow, care l-a întâlnit pe Kim întâmplător în anul 1984. Acest eveniment l-a inspirat pe Morrow să scrie un scenariu de film. Trebuie menţionat că filmul nu conţine elemente biografice ale lui Kim Peek, dar pentru Kim prezenţa în preajma marilor actori şi celebritatea câştigată odată cu succesul filmului  a constituit un moment de cotitură în existenţa sa. Kim a câştigat mai multă încredere în sine şi a început să apară mai des în public, angajându-se chiar în campanii de promovare a celor cu dizabilităţi.

 

Kim Peek în maşina din Rain Man

Kim Peek şi tatăl său într-una din maşinile din filmul Rain Man

CEALALTĂ FAŢĂ A MONEDEI...

Kim Peek s-a născut pe 11 noiembrie 1951 (o zi de sâmbătă, ar fi spus el imediat, şi nu doar în cazul zilei lui de naştere, ci a oricui). La naştere avea un cap de dimensiuni neobişnuit de mari. Creierul său special este "vinovat" atât pentru memoria uluitoare, cât şi pentru problemele evidente ale lui Kim: mergea în lateral, nu reuşea să se încheie singur la nasturi, iar matematica elementară era prea dificilă pentru el.... Îi lipsea o parte a creierului numită corpus collosum, ţesut nervos ce uneşte cele două emisfere cerebrale. Dar această componentă poate lipsi la unii oameni fără ca aceştia să arate vreun semn de anormalitate. Kim nu era autist, dar avea reale probleme de comunicare cu ceilalţi.

În anul 1988 Kim Peek a fost testat din punct de vedere al coeficientului de inteligenţă (IQ). Scorul acestuia a fost de doar 87 de puncte, dar rezultatele sale au diferit foarte mult de la un subtest la altul, arătând că testul de inteligenţă nu poate surprinde o personalitate atât de diferită cum era cea a lui Kim. Pe de altă parte, lunga dezbatere privind superioritatea teoriei inteligenţelor multiple (teorie care spune că există mai multe inteligenţe, nu doar cea logico-matematică, îndeobşte cuantificată la testele tradiţionale de măsurare a IQ-ului, ci şi inteligenţa muzicală, inteligenţa spaţială, inteligenţa verbală, inteligenţa emoţională, inteligenţa motrice etc.) faţă de teoria clasică pare să dea câştig de cauză primei teorii.

Studii recente au arătat că au fost identificate cazuri de apariţie bruscă a sindromului savantului la pacienţi suferind de demenţă, ceea ce sugerează faptul că în fiecare din noi stau în adormire capacităţi  specifice geniului...


Puteţi viziona un documentar în limba engleză despre Kim Peek la adresele de mai jos:


BIBLIOGRAFIE:
en.wikipedia.org/wiki/Kim_Peek
wisconsinmedicalsociety.org/savant_syndrome/savant_profiles/kim_peek
timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6964730.ece
Scientific American, ediţia din decembrie 2005

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.