Curiozitati despre corpul umanCe este leptina? Ce primate au aceeaşi formulă dentară ca aceea a oamenilor? De ce nu se divide neuronul? Ne afectează în vreun mod materia întunecată? Ce este iradierea? Răspunsurile, dar şi alte informaţii mai puţin cunoscute despre corpul uman, în cele ce urmează.

 

 

 

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (12)

 

1. Ştim că organismul uman pierde căldură prin transpiraţie. Însă nu aceasta este metoda principală prin care corpul se răcoreşte. Iradierea este metoda prin care căldura de la suprafaţa corpului mai cald este transferată spre obiectele mai reci din jur, fără a exista un contact fizic direct între acestea. Această căldură este transferată sub formă de unde electromagnetice. De asemenea, şi corpul absoarbe căldură dacă obiectele din jurul lui sunt mai calde. De exemplu, un organism plasat lângă o sobă caldă sau lângă un calorifer poate absorbi chiar şi 97% din radiaţiile proiectate spre piele.

2. Leptina este o proteină hormonală ce are rol în reglarea ingestiei de alimente. Gena secretoare a fost prima dată găsită la şoareci şi mai apoi la om. S-a constatat că scade concentraţia de leptină din sânge când organismul are nevoie de un surplus energetic alimentar şi creşte concentraţia acesteia după o ingestie exagerată de alimente. Studiul leptinei a devenit foarte important, întrucât s-a constatat că ea intervine în obezitate.

3. În medie, lungimea coloanei vertebrale este de 73 cm la bărbat şi 63 cm la femeie. Coloana vertebrală reprezintă în medie 40% din lungimea totală a corpului.

4. Clitorisul măsoară aproximativ 7 cm, dintre care 3 cm revin rădăcinii, 3 cm corpului şi 1 cm glandului.

5. Cerebelul are formă ovalară, cu axul transversal lung de 8-10 cm, iar înălţimea de aproximativ 5 cm.

 

 

 

6. Magneziul este unul dintre cei mai importanţi ioni din interiorul celulelor. Concentraţiile sale din sânge sunt menţinute între limite strânse, şi, comparativ cu calciul, la care o alimentaţie mai săracă nu produce şi o scădere a nivelului din sânge, magneziul poate suferi o scădere importantă dacă dieta este deficitară în acest element. Deşi organismul are rezerve de magneziu, acestea nu sunt accesibile pe loc, iar singurul mecanism disponibil imediat este limitarea pierderilor prin urină. Rezervele cele mai mari de magneziu la un adult de 70 de kg se găsesc în dinţi şi oase (aproximativ 15 g).

7. Deşi se consideră că duodenul este un organ fix, el prezintă o oarecare mobilitate, observată în timpul respiraţiei. Duodenul se ridică în expiraţie şi se coboară în inspiraţie. El se deplasează pe întinderea a două vertebre.

8. Formula dentară la şoareci este: i-1/1,C-0/0,P-0/0,M-3/3. Această formulă este pentru jumătate de gură: 2 incisivi, 0 canini, 0 premolari şi 6 molari. Acest lucru înseamnă că un şoarece are în total 16 dinţi. Omul are o formulă dentară foarte diferită. Iată care este formula pentru dentiţia permanentă: i-2/2,C-1/1,P-2/2,M-3/3 . Această formulă este tot pentru jumătate de gură: 4 incisivi, 2 canini, 4 premolari, 6 molari. Asta înseamnă că omul are în total 32 de dinţi. Aceeaşi formulă dentară o posedă şi maimuţele catariniene.

9. Materia întunecată este un tip de materie teoretică (nu a fost observată practic) despre care se spune că ar reprezenta cam 80% din totalul de materie din Univers. Cu toate acestea, nu o vedem nicăieri. Totuşi, oamenii de ştiinţă speculează că este peste tot, ceea ce înseamnă că ar trebui să avem coliziuni zilnic cu aceste particule de materie întunecată. Cercetătorii Katherine Freese şi Christopher Savage au ajuns la concluzia că o persoană de 70 de kilograme ar putea avea între 30 şi 100.000 de coliziuni pe an cu aceste particule. Ce efect au aceste coliziuni teoretice asupra corpului uman? Aţi ghicit, nu se ştie.

10. Centrozomul este un organit celular ce are rol în diviziunea celulară. El lipseşte din neuron, şi tocmai de aceea acesta nu se poate divide.

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (14)

 

 

Bibliografie:
http://io9.com/5901080/how-often-does-dark-matter-collide-with-the-human-body
Anatomia omului, Victor Papilian, volumul II, ediţia a IV-a, 2006

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.