Corpul omenesc. CuriozitatiŞtiaţi că oasele au un rol antitoxic? Dar că măduva osoasă poate fi de trei feluri? Dar că laptele matern conţine aproape toţi nutrienţii de care are nevoie organismul uman? În continuare, 10 curiozităţi despre corpul uman, pe care cel mai probabil nu le ştiaţi.

 

 

 

1. Dacă am mânca un singur fel de mâncare, acest lucru ar fi o adevărată tragedie pentru organismul nostru. Vă întrebaţi de ce? Ei bine, răspunsul e simplu: un singur aliment nu poate cuprinde toţi nutrienţii de care avem nevoie şi, la un moment dat, corpul nostru ar ceda. Oamenii de ştiinţă susţin însă că putem mânca un aliment pentru o perioadă destul de lungă de timp, fără să fim afectaţi: laptele matern. El conţine aproape toţi nutrienţii de care are nevoie organismul, cu o singură excepţie: fierul (el este prezent, dar într-o cantitate mai mică).

2. Dacă organismul este expus într-un mediu hipertermic (de exemplu, un deşert), corpul uman poate pierde între 1,5 şi 12 litri de sudoare într-un interval de 24 de ore.

3. Organismul uman prezintă depozite de lipide de ordinul kilogramelor sau chiar a zecilor de kilograme. Pentru ce avem nevoie de ele? Dacă organismul trece printr-o perioadă de criză (de exemplu, rămânem rătăciţi într-un loc pustiu, fără a avea ce mânca), el foloseşte aceste rezerve pentru a-şi procura energia de care are nevoie pentru a supravieţui. Din 10 kg de lipide se obţin aproximativ 90.000 kcal (acestea asigură energia necesară pentru aproximativ 45 de zile).

4. Uretra la bărbaţi are o medie de 14-16 cm, iar la femei de 4-5 cm. Din cauza lungimii mai mici a uretrei, femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la infecţii ale tractului urinar, deoarece bacteriile au un drum mai scurt de parcurs.

 

 



5. Circulaţia sangvină este foarte importantă pentru creier: o întrerupere a fluxului sangvin cerebral pentru 5-10 secunde provoacă pierderea cunoştinţei, iar oprirea pentru 3-4 minute provoacă alterări ireversibile ale creierului.

6. Fonocardiograma reprezintă înregistrarea grafică a zgomotelor cardiace. Fonocardiograma este diferită de electrocardiogramă, care reprezintă înregistrarea grafică a activităţilor electrice ale inimii.

7. În mod normal, frecvenţa cardiacă este de 70-75 bătăi pe minut, însă în efort fizic intens se poate ajunge şi până la 200 bătăi pe minut.

8. Aţi observat că dacă este cald afară nu prea ne gândim la mâncare? Există o relaţie funcţională între centrii cu rol în termoreglare şi cei alimentari. Când ne este frig sunt stimulaţi şi centrii foamei deoarece este necesară o cantitate de energie mai mare pentru a putea produce căldură. Această căldură este de obicei obţinută prin contracţii involuntare ale muşchilor (frison termic), însă şi activitatea voluntară produce acelaşi efect. Dacă afară este cald, este stimulat centrul saţietăţii şi, astfel, ingestia de alimente se diminuează.

9. Măduva osoasă poate fi de trei feluri: roşie, galbenă, cenuşie. Măduva roşie are rol hematopoietic (hematopoieza este procesul prin care celulele sângelui se reînnoiesc în mod constant). La naştere toate oasele conţin măduvă roşie, însă, odată cu trecerea timpului, ea rămâne numai în oasele late, restul transformându-se în măduvă galbenă. Măduva galbenă este bogată în ţesut adipos şi se poate transforma înapoi în măduvă roşie dacă organismul are nevoie de o producţie mai mare de elemente figurate ale sângelui. La bătrâni se întâlneşte măduva cenuşie, care nu are rol funcţional.

10. Oasele au rol antitoxic. Dacă în organism pătrunde o substanţă toxică (cum ar fi mercurul), oasele o reţin, eliberându-o treptat pentru a fi eliminată la nivelul rinichilor. Acest lucru este foarte important pentru că se previn astfel daunele asupra altor organe.

 



Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Electrocardiogram%C4%83
http://io9.com/5880037/the-next-time-youre-stranded -on-an-island-with-only-one-food-source-make-sure-its- breast-milk?tag=madscience
http://en.wikipedia.org/wiki/Haematopoiesis
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.