Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
11.3k vizualizari
La televizor aud cel mai des: primul-ministru. Dar e corect aşa?

Există o regulă de articulare pentru cuvintele compuse?
Senior (11.9k puncte) in categoria Limba Romana

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Sînt multe feluri de cuvinte compuse, încît nu se poate da o regulă generală, valabilă pentru toate categoriile. Alegerea elementului care se articulează depinde de niște factori: cît de sudat e perceput cuvîntul compus respectiv, ce rol sintactic joacă fiecare element în cadrul cuvîntului compus etc.

Exemple de cuvinte compuse la care se articulează primul element: bunul-simț, reaua-voință, sîngele-rece, argintul-viu, procesul-verbal, cîinele-lup, vagonul-cisternă, redactorul-șef, sergentul-major, statul-major.

Exemple cu articolul pus la al doilea element: așa-zisul, sus-numitul, prim-planul.

În structura lui prim-ministru partea prim este un element de compunere care joacă rolul un prefix, doar că din mai multe motive prim se scrie cu cratimă, spre deosebire de regula generală a prefixelor propru-zise, ca sub-, supra-, vice- etc., aceea de a se lipi de cuvîntul principal. Între aceste motive este și acela că prim este și un cuvînt de sine stătător, cu același sens. Asta face ca vorbitorii să-l perceapă mai degrabă ca pe un cuvînt independent (adjectiv) decît ca pe un prefix. Din acest motiv mulți au tendința de a pune articolul la prim, așa cum ar proceda cu orice alt adjectiv în aceeași poziție: iscusitul ministru, incapabilul ministru etc. Dar de fapt aici prim nu este un cuvînt independent, iar articularea ar trebui aplicată la ministru.

Dacă prim ar fi cuvînt independent atunci sintagma primul ministru ar însemna altceva. Iată o situație în care sensul se schimbă în funcție de unde punem articolul:

1. Ionescu a rămas în istorie ca primul ministru care a demisionat în ziua numirii.
2. Ionescu a rămas în istorie ca prim-ministrul care a demisionat în ziua numirii.

Prin comparație cred că destul de clar care e diferența dintre prim ca adjectiv și prim ca element de compunere. Putem spune și Ionescu e primul prim-ministru care a făcut asta, ceea ce n-ar avea sens dacă prim ar fi adjectiv în ambele instanțe.

Corect este deci să spunem prim-ministrul, dacă ne referim la șeful unui guvern. Cum însă foarte multă lume spune primul-ministru, cu același sens, o parte din dicționare acceptă și varianta asta ca fiind literară. Uzul face limba.

(Am tot spus că prim e adjectiv, în loc să spun că e numeral, și probabil pe unii îi surprinde. Clasa numeralelor este de fapt una omogenă semantic, dar eterogenă morfologic. Numeralele sînt de fapt adjective, substantive sau adverbe, și la o adică chiar verbe.)

Expert (12.9k puncte)
1 plus 5 minusuri

Da exista o regula: cine nu chiuleste de la scola si nu doarme la ore are sanse mari s-o afle. ;)

Lasand la o parte regula, sunt corecte amandoua formele, dar depinde ce vrei sa zici.

Primul ministru a fost demult, mai de-demult, iar acum e oale si ulcele => a fost PRIMUL ministru.

Prim-ministrul, e un ministru, doar ca e prim, adica e mai important un pic decat ceilalti (ca deh, asa sunt sefii :p). La animale ar fi fost masculul alfa, adica tot animal, dar e mai puternic deci joaca rol de capetenie. Si cu alfa putem incerca: "ministru-alfa" suna oarecum, dar "alfa-ul ministru" nu mai merge.

 

Acelasi lucru la nou-nascuti, nu sunt noi, nu sunt vreo inventie/descoperire de ultima ora, sunt doar NASCUTI mai recent, MAI... NOU (nu MAI NOI).

Daca auzi asa ceva la TV poti face doua lucruri:

  • trimiti un mesaj la carcotasi sa afle lumea ce reporteri "culti" avem
  • inchizi televizorul si citesti o carte - in carti nu sunt aberatii de genul asta (din simplul motiv ca nu orice tantalau scrie carti, iar daca se intampla asta, exista redactori care sa corecteze :p )

 

Actualizare

Am cautat si am gasit regula: 

 

Adjectivele compuse dintr-un adverb şi un adjectiv sau dintr-un substantiv şi un adjectiv îşi schimbă forma doar în ultimul termen, adjectivul din componenţa lor: nou-născut (în care nou este adveit cu sensul "de curând") -formele flexionare corecte sunt: nou-născută, nou-născuţi, nou-născute; de la răuvoitor (în care rău este substantiv) avem formele: răuvoitori, răuvoitoare, nu răivoitori.

La fel se comportă adjectivele clarvăzător, liber-cugetător, mic-burghez, nou-venit, răufăcător,etc.

 

Sursa: http://www.scribd.com/doc/56823002/6/DECLINAREA-SUBSTANTIVELOR-COMPUSE , pagina 40.


Televizorul prosteste, de cand a fost inventat omenirea si-a incetinit evolutia. De ce? Pai, cine sa-si mai bata capul cu cercetarea pe hartie cand pe sticla poate cerceta silicoane?! Cine sa mai umble prin lume sa cunoasca oameni si sa stabileasca relatii cand poate vedea fragmente filmate (trunchiate, montate, expuse prin prisma altcuiva) ?!

Novice (270 puncte)
...