Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
4.4k vizualizari

Observând pe la cunoştinţe şi pe la restaurante preferinţele alimentare ale românilor, parcă puţine s-au schimbat totuşi în obiceiurile noastre alimentare.

Ciorbele supravieţuiesc cu brio, protejate de miturile privind digestia nemaipomenită pe care ar asigura-o. Cartofii prăjiţi, de asemenea, sunt apreciaţi fără rezerve. Şi exemplele pot continua (mâncarea de cartofi, pilaful etc).

Ce aţi schimbat în obiceiurile voastre alimentare în ultimii ani?
Ce mâncăruri noi aţi adoptat?
La ce mâncăruri odată tradiţionale în alimentaţia voastră aţi renunţat?

Senior (11.9k puncte) in categoria Alimentatie

5 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Quark, subiectul este foarte vast!

Păi dacă ne uităm puţin pe stradă vedem că statisticile sunt reale: jumătate din populaţie este obeză grad 1 sau 2, iar unii chiar 3 (obezitate morbidă)! Din păcate România este campioana europeană "en titre" la bolile cardiovasculare şi un "meritoriu" loc 2 la diabet, iar problema constă de fapt în alimentaţie. E clar deci că există oameni cu obiceiuri alimentare foarte proaste şi şti cum e? Va veni o vreme când pedepsele astea corporale îşi vor cere nota de plată.

O să încerc să fac şi eu o listă de sugestii pe care le consider esenţiale pentru a avea o alimentaţie specifică unui stil de viaţă sănătos:

- evitarea alimentele pe care nu ar trebui pus gura:  prăjeli de orice fel, mezelurile extrem de procesate, alimentele de origine animală foarte grase sau cu mult colesterol, sucurile "chimice" (ştiţi voi care), alcoolul, zahărul, laptele (mai ales cel integral), margarina, pâinea albă etc

- aport de alimente extrem de utile pentru corp prin conţinutul masiv de elemente nutritive: legume crude dar şi fierte, fructe "cu carne" - adică cât mai eco, cărnuri foarte slabe, peştele şi fructele de mare, lactate şi brânzeturi foarte slabe, "super-alimentele" (spirulina, maca, goji, cacao, seminte in, seminte canepa şi mai sunt), cereale neapărat integrale şi multe altele, mai ales vegetale pentru că cele animale vin la pachet cu grăsimi saturate, colesterol şi toxine;

- suplimentarea alimentaţiei cu suplimenţi nutritivi (naturali), mai ales pentru probleme specifice ale căror cauze de bază sunt deficienţe în nutriţie, pentru energizare, pentru controlul greutăţii etc;

- prepararea sănătoasă a mâncării, folosind aşa cum spuneau alţii pe aici, cuptoare, sau prin fierbere, dar sfatul meu constă într-un mic "truc": meniul unei mese să conţină cel puţin 50% alimente crude, iar restul să fie gătit sănătos;

- beţi minim 2 litrii de apă pe zi, este esenţial pentru o digestie bună ca înainte de a mânca cu vreo juma de oră, să beţi şi o jumătate de litru de apă (plată), procesul digestiv absoarbe foarte multă apă;

- o disciplinare individuală: orar cât de regulat se poate (3 mese principale pe zi între care se pot intercala şi 2 gustări); evitarea exceselor de orice fel, consum ponderat de mirodenii (sare, piper, iuţeli, acrituri).

Vă recomand o carte ieftină dar foarte bună, chiar dacă există şi unele concluzii discutabile: studiul China

 

Experimentat (3.1k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Salut, Quark

Eu mananc neregulat si "de toate",pentru ca nu am probleme cu ingrastul (aproape ca ma sufla vantul), insa in ultimul timp am hotarat sa nu mai mananc asa de multe prajeli, sa mananc mai multe fructe, legume etc.

Exista parerea prost formata ca mancarea sanatoasa, vegetala and stuff este scumpa insa eu zic ca e chiar mai ieftina. De exemplu: germeni de floarea soarelui se pot obtine din seminte luate de la supermarket cat mai ieftine posibil, la fel gemeni de grau si alte cereale pe care le putem gasi la circa 2 lei /kg.

Dimineata, eu mananc fulgi de ovaz tot de la supermarket la 2 lei/500 g. Amestecati cu diverse sunt chiar foarte buni. Ouale, de preferat fierte sau prajite in apa sunt iar ieftine si mai bune (spun unii) decat orice carne si se prepara rapid. La fel cartofii fierti(mai simplu) sau copti (mai gustosi) sau pastele (mai sanatoase decat painea, satioase si usor de preparat si care mie imi plac la nebunie). De asemenea toate zarzavaturile proaspete ce se gasesc pe piata sunt destul de ieftine si daca ai noroc au si gust vegetal si nu mineral (aici daca ai pe cineva la care sa iti procure zarzavaturi si lapte oua etc. deja trecem la un alt nivel, din perspectiva mea)

P.S. Laptele, sper ca integral,  la mine il gasesc la "tarani" sau la automat si la fel imi place si este si ieftin sau  ficatul de pui (asta s-ar putea sa fie indopat cu hormon de crestere si altele dar ne riscam) care la fel e mereu in lista de dorinte.
Junior (994 puncte)
0 0
Problema cu îngrăşatul e una, problema cu sănătatea e alta. Faptul că nu te îngraşi nu înseamnă că un regim alimentar nesănătos nu are efecte pe termen mediu şi lung. Nu vorbesc despre tine, ci în genere.

Cât despre mâncarea "sănătoasă" de care vorbeşti, este evident: este destul de ieftină, dacă ne limităm la produsele pe care le-ai menţionat.
3 plusuri 0 minusuri
eu unul pot spune ca am renuntat la prajeli de cativa ani buni. In general vara mananc  zilnic o salata de legume si cat mai multe fructe ( in general nectarine pepene galben si Verde)

Cartofii ii manac numai copti sau fierti. Deaemene evit carnea de porc pe cat posibilul.

Pt cei care vor sa renunte la prajeli sunt cuptoare cu halogen in care poti face orice tip de carne, peste, cartofi copti , ciperci coapte, vanata, dovleac.... fara a folosi niciun pic de ulei.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Am auzit şi eu de aceste cuptoare de halogen, dar nu am folosit, pentru că  nu am. Tu ai aşa ceva? M-ar interesa dacă mâncarea iese şi gustoasă, pentru că ce iese nu-ţi place, renunţi până la urmă, oricât de "sănătos" ar fi modul de pregătire.
0 0
da m-am cumparat asa ceva acum cateva luni. Pot spune ca am facut pulpe dezosate, piept de pui, macrou, cartofi copti foarte multi, ciuperci.
Evident carnea pt a fi gustoasa trebuie preparata ( data cu mirodenii cumparate ori cu usturoi pisat, cimbru, etc.)
Un avantaj la acest cuptor este ca nu scoate absolut niciun pic de fum. Si daca iti gatesti in dormitor la el nu va lasa senzatia de gatire care sa o simta vecinii cu 2 etaje.  Inainte sa-l cumpar imi faceam la diferite tigai de aragaz fara ulei. ()  pot spune ca acestea scot un fum de zici ca acum vin pompierii.

Legat de cuptorul cu halogen, atata timp cat ai rabdare si iti setezi temperatura potrivita si timpul potrivit mancare iese foarte buna. Daca bagi temperatura maxima si vrei sa faci cat mai repede atunci se poate sa iti iasa friptura mai uscata. Eu sunt multumit de el si deabia astept la iarna sa-l folosesc mai mult. Acum vara mananc cat mai multe salate si fructe.


Eu mi-am cumparat heinner cand era la oferta undevala 110 lei
http://www.emag.ro/cuptor-cu-convectie-heinner-co200-bol-sticla-12-l-co-200/pd/EFS0TBBBM/
Alta recomandare ar fi http://www.emag.ro/cuptor-cu-halogen-singer-vitacook/pd/EXCB7BBBM/
Nu mi-am luat singer pt ca nu am stiut cum v-a iesi mancarea si am zis ca nu se merita sa platesc dublu pt un experiment.  Cel de la heinner e aproape identic.
1 plus 0 minusuri

buna,inainte ma tot tineam de gratare,dar acum dupa ce am pus cateva kg in plus ma abtin total consumand doar,fructe si legume

Novice (217 puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Salut.Obiceiul alimentar pe care il practic dupa ce am scapat ca sa spun asa de dependintele alimentare,suna in felul urmator ,da-i organismului ceea ce cere,daca cere amar dai amar daca cere acru dai acru si daca cere dulce dai dulce de cite ori  nu am fost intrebat aproape in mod violent si cine gindeste asa profund,raspunsul era intotdeauna acelasi cel care vorbeste.Omule ascultati organismul pina la nivel celular si vei simti imbunatatirea starii tale.Sa auzim de bine
Novice (156 puncte)
1 0
Draga coleg de site,

Ti-am citit raspunsurile postate recent. Ai un talent aparte. Reusesti, intentionat ori nu (inca nu m-am prins), sa nu spui niciodata absolut nimic concret. Este foarte haios sa citesc ce scrii. Am ajuns sa nu mai am nicio asteptare de la postarile dumitale  (nici macar cu privire la corectitudinea gramaticala a celor scrise) .
0 1
Salut.Absolut corecta observatia am multe lipsuri nu contest aceasta,daca ma accepti asa cum sint este bine iar daca nu tot bine este.Fara sa te jignesc multi m-au intrebat au cerut informatii suplimentare si raspunsul era sa cobor dupa tine s-au sa-ti intind numai mina erau aproape.Sa auzim de bine.pace
...