Quark, subiectul este foarte vast!
Păi dacă ne uităm puţin pe stradă vedem că statisticile sunt reale: jumătate din populaţie este obeză grad 1 sau 2, iar unii chiar 3 (obezitate morbidă)! Din păcate România este campioana europeană "en titre" la bolile cardiovasculare şi un "meritoriu" loc 2 la diabet, iar problema constă de fapt în alimentaţie. E clar deci că există oameni cu obiceiuri alimentare foarte proaste şi şti cum e? Va veni o vreme când pedepsele astea corporale îşi vor cere nota de plată.
O să încerc să fac şi eu o listă de sugestii pe care le consider esenţiale pentru a avea o alimentaţie specifică unui stil de viaţă sănătos:
- evitarea alimentele pe care nu ar trebui pus gura: prăjeli de orice fel, mezelurile extrem de procesate, alimentele de origine animală foarte grase sau cu mult colesterol, sucurile "chimice" (ştiţi voi care), alcoolul, zahărul, laptele (mai ales cel integral), margarina, pâinea albă etc
- aport de alimente extrem de utile pentru corp prin conţinutul masiv de elemente nutritive: legume crude dar şi fierte, fructe "cu carne" - adică cât mai eco, cărnuri foarte slabe, peştele şi fructele de mare, lactate şi brânzeturi foarte slabe, "super-alimentele" (spirulina, maca, goji, cacao, seminte in, seminte canepa şi mai sunt), cereale neapărat integrale şi multe altele, mai ales vegetale pentru că cele animale vin la pachet cu grăsimi saturate, colesterol şi toxine;
- suplimentarea alimentaţiei cu suplimenţi nutritivi (naturali), mai ales pentru probleme specifice ale căror cauze de bază sunt deficienţe în nutriţie, pentru energizare, pentru controlul greutăţii etc;
- prepararea sănătoasă a mâncării, folosind aşa cum spuneau alţii pe aici, cuptoare, sau prin fierbere, dar sfatul meu constă într-un mic "truc": meniul unei mese să conţină cel puţin 50% alimente crude, iar restul să fie gătit sănătos;
- beţi minim 2 litrii de apă pe zi, este esenţial pentru o digestie bună ca înainte de a mânca cu vreo juma de oră, să beţi şi o jumătate de litru de apă (plată), procesul digestiv absoarbe foarte multă apă;
- o disciplinare individuală: orar cât de regulat se poate (3 mese principale pe zi între care se pot intercala şi 2 gustări); evitarea exceselor de orice fel, consum ponderat de mirodenii (sare, piper, iuţeli, acrituri).
Vă recomand o carte ieftină dar foarte bună, chiar dacă există şi unele concluzii discutabile: studiul China