Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.6k vizualizari

Pornind de la simpla constatare că atunci cand ne frecăm palmele ori picioarele, de frig, ne încălzim, şi până la frecarea dintre două oricare (aproape oricare) obiecte însoţită de degajare de căldură, ce se întâmplă la nivelul componentelor materiei de se degajă această căldură?

Toţi părinţii vor fi întrebaţi într-o bună zi despre aşa ceva, nu?

 

Întrebarea a fost formulată de ionela în cadrul vechii secţiuni QA şi nu a primit răspunsuri lămuritoare...

(25 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Căldura este forma de transfer a energiei de la un corp la altul, de la un corp la mediu sau invers.

Frecarea presupune ca cele 2 corpuri, sau obiectul şi mediul să aibă puncte de contact, prin care eneregia (cinetică) este transferată în cadrul proceselor de modificare a suprafeţelor (deteriorare mai degrabă), de mofidicare mecanică a zonei de contact, de mişcare a unor mase de fluide etc, care presupun lucru mecanic, adică tot o formă de transfer a energiei, ce are legătură strânsă cu căldura.

Aşadar, o parte din energia cheltuită pentru a învinge forţele de frecare între 2 palme, se transferă la suprafaţa palmeor, aceste încălzindu-se.
Experimentat (3.1k puncte)
2 plusuri 1 minus
Frictiunea produce vibratii  (oscilatii, agitatii) ale atomilor de la suprafata materialelor care interactioneaza. Vibratiile + presiunea= caldura.  Caldura nu este altceva decit : agitatia moleculelor si a atomilor.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
"Agitatia moleculelor si a atomilor" este însumată în aşa numită energie termică! Iar energia termică trece de la un corp la altul prin intermediul căldurii, de la corpul mai cald spre corpul mai rece. Căldura în sine este doar o formă de transmitere a energiei.
0 0
Mataluta vrei sa zici ca  - caldura nu e energie!
0 0
Nu, ea este energie, însă o formă specială a ei, o formă care se manifestă doar în momentul transmiterii energiei între 2 sau mai multe corpuri sau medii.
...