Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
1.3k vizualizari
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Desi nu se rezuma totul la placeri, asta atesta faptul ca oamenii sunt manipulati in ignoranta lor...
Viata e cum o vedem noi, scurta/lunga...noi decidem, intrebarea e daca la sfarsit putem trage linie, avand constiinta impacata.
A nu confunda bucuria cu sentimentele.

2 Raspunsuri

6 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pentru că trăim cu impresia veşniciei în pofida faptului că ştim că viaţa e scurtă. Noi ştim că vom muri, dar acţionăm ca şi cum am fi nemuritori. Pentru a nu uita că suntem muritori, mulţi cărturari ţineau pe masa de lucru un craniu uman, pentru a le reaminti cât sunt de efemeri. În "Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie" stă scris, printre altele: "Aduţi aminte adeseori de moartea ta şi nu vei greşi mult lui Dumnezeu".

Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanţi filosofi ai secolului trecut, spune că omul nu trăieşte în chip autentic decât prin raportarea la moarte. Atât timp cât lăsăm în uitare acest fapt, nu vom putea face prea des acele lucruri dezirabile.

Junior (674 puncte)
2 plusuri 1 minus
Frumoase ideile lui Livius. Arată utilitatea filozofiei până şi în vreme de capitalism românesc, când toţi se gândesc să facă mulţi bani, considerându-se virtualmente nemuritori. Capacitatea de a te raporta la propria moarte, de a privi lucrurile la scară istorică (cine-şi mai aduce aminte de nu ştiu ce şef de armată din Roma antică?) ar putea fi intrumente utile pentru fiecare pentru a-şi înţelege insignificanţa şi pentru a decide să-şi trăiască singura viaţă într-un mod mai puţin neplăcut.

Dar cred că putem privi întrebarea lui Best şi dintr-o perspectivă mai aplicată. Ce facem, deşi nu ne place? Probabil că mulţi vor spune: mersul la serviciu. Numai că fără această "neplăcere" nu ne putem asigura plăcerile: concediu, cumpărarea de bunuri - care ne fac fericiţi. Deci, un aspect ar fi că ce nu ne place, ne asigură ce ne place.

Dacă îţi poţi permite să faci numai ce-ţi place şi totuşi nu faci, atunci e o problemă cu tine...
Senior (11.9k puncte)
...