Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 3 minusuri
2.5k vizualizari
Ştiu că penicilina a fost descoperită din întâmplare de către Alexander Fleming în 1928.

Ce alte descoperiri importante s-au mai făcut în istoria omului din întâmplare?
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Sufletul... desi nu exista intamplari :)
0 0
Să nu uităm de băutura cea mai vândută de pe acest glob pământesc: cafeaua!

10 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
Îmi amintesc de un documentar despre descoperirea radiaţiei cosmice de fond, în care se vorbeşte despre descoperirea accidentală a radiaţiei remanente după Big Bang de către Penzias şi Wilson. Ei, de fapt, încercau să regleze sensibilitatea unui receptor, fără a reuşi să scape de un zgomot de fond de-a dreptul enervant, care s-a dovedit în final a fi CMBR-ul...

E de notorietate scena în care cei doi povestesc cum, la un moment dat, au pus zgomotul pe seama excrementelor unor porumbei care se acumulaseră pe antenă.
Senior (8.1k puncte)
0 0
Au descoperit-o ei din intamplare, adica: ei se uitau dupa altceva si au dat de radiatia de fond, insa erau persoane care cautau explicit radiatia de fond, vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background_radiation#History
4 plusuri 1 minus
Adaug descoperirea pulsarilor. Prima detectare a pulsurilor regulate a dus la ideea unei surse artificiale, cum ca extraterestrii ne trimiteau un mesaj. Ulterior s-a analizat situatia, s-au descoperit si alti pulsari si s-a demonstrat ca sursa semnalelor era naturala.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
asta nu prea e intamplatoare. cineva recepţiona semnale din spatiu cu anumite aparate, le-a studiat si pana la urma a realizat ca e de la un pulsar
0 0
Si in cazul celorlalte descoperiri cineva facea un experiment, insa rezultatul a fost cu totul altul decat cel asteptat. Se faceau observatii in unde radio, nicidecum nu se cautau pulsari.
7 plusuri 0 minusuri

O întrebare oarecum echivalentă, dar probabil mai sugestivă, ar fi fost: ce mari descoperiri NU s-au făcut din întîmplare? Iar răspunsul s-ar putea să fie: nici una. În toate descoperirile, mai ales în cele mari, care aduc salturi calitative, există o doză semnificativă de aleator. Se întîmplă foarte rar ca omul să știe ce va descoperi și apoi într-adevăr să descopere exact ce se aștepta. Atît de rar că eu unul nu pot da nici un exemplu concret.

Cineva a calculat că între 30% și 50% din toate descoperirile științifice au fost accidentale. Nu știu cum s-a făcut calculul și nu știu dacă e adevărat, dar după cum e formulată afirmația probabil în acei 30-50% intră doar descoperirile care s-au datorat majoritar șansei. Eu cred totuși că în 100% din descoperiri șansa a jucat un rol care nu poate fi neglijat.

Se spune că în cercetarea științifică ai nevoie de noroc, dar că norocul te ajută numai dacă ai mintea pregătită, adică dacă ești gata să observi fapte care nu se potrivesc cu ceea ce știai.

Ca o observație personală, am constatat de-a lungul anilor la unii dintre colegii mei fizicieni o indiferență surprinzătoare față de unele evenimente --- măsurători, semnale, efecte etc. --- care apar în experimente și pe care ei nu le pot explica. Foarte des îi aud spunînd că a fost doar un glitch, sau a fost un semnal parazit, sau a fost doar zgomot etc. Mă întreb oare cîte descoperiri ar fi făcut încercînd să explice totuși ceva mai riguros ceea ce au observat. Dacă nu descoperiri, atunci măcar poate ar fi constatat că montajul lor experimental are un defect de concepție sau e dereglat, și astfel căutînd o explicație ar fi putut să-și îmbunătățească experimentul. Astfel de oameni nu au mintea pregătită și dacă vor continua așa nu vor face decît cel mult pași foarte mărunți. În schimb oamenii care sînt cu adevărat „pe recepție” vor încerca să explice minuțios observațiile accidentale și la nevoie chiar vor prepara experimente special pentru a le reproduce și analiza în detaliu.

De citit și:

- Serendipity
- Role of chance in scientific discoveries

Expert (12.9k puncte)
0 0
sunt de acord ca sansa joaca un rol esential in descoperirile stiintifice, insa as vrea sa adaug ca trebuie sa facem o distinctie intre sansa si intamplare (accident). Imi vine acum  in minte declaratia unuia dintre fizicienii implicati in experimentul ATLAS de la LHC, care recent incerca sa explice de ce e atat de dificila probarea experimentala a existentei bozonului Higgs. El spunea ca la aproximativ 2 miliarde de coliziuni, doar 3 prezentau "Higgs" potentiali. As spune ca aici e vorba de sansa si nu de intamplare.  Un alt exemplu (a carui poveste imi place in mod deosebit) este experimentul lui Rutherford, in incercarea lui de a demonstra existenta nucleului in strucura atomului. Sa fii perseverent in a trimite 40 000 de fluxuri de particule alfa avand credinta ca odata si odata o particula ti se va intoarce inapoi mi se pare extraordinar. Chiar el spunea "It was quite the most incredible event that has ever happened to me in my life. It was almost as incredible as if you fired a 15-inch shell at a piece of tissue paper and it came back and hit you. On consideration, I realized that this scattering backward must be the result of a single collision, and when I made calculations I saw that it was impossible to get anything of that order of magnitude unless you took a system in which the greater part of the mass of the atom was concentrated in a minute nucleus. It was then that I had the idea of an atom with a minute massive centre, carrying a charge"
0 0
În contextul cercetării științifice eu nu văd diferența dintre șansă și întîmplare. Văd în schimb o diferență între a persevera în căutarea sistematică a unui eveniment rar și a te lovi de un fenomen cînd de fapt căutai altceva sau nu căutai nimic. Și cred că ambele categorii joacă un rol important în descoperirile științifice, deși în mediul academic ne place să credem că facem numai căutări intenționate și bine planificate.

Căutarea bozonului Higgs, chiar dacă echivalează cu căutarea acului în carul cu fîn, nu se bazează pe șansă. Nu se poate numi șansă cînd iei la rînd toate sertarele posibile și după un timp găsești ce căutai. Șansa joacă aici numai rolul secundar de a determina după cît timp și cu cît efort găsești ce căutai.
0 0
Tin sa va contrazic. Exemplul pe care l-am dat cu cele 2 miliarde de coliziuni nu se referea la cautarea prin excludere a intervalelor de masa. Se refera strict la masa de 126,5 GeV. Facand analogia cu sertarele, acolo e vorba ca deschizand de 2 milarde de ori acelasi sertar in aceleasi conditii de plecare ai 3 sanse sa gasesti ce cautai. Poate fi perseverenta. Insa ea te ajuta doar daca exista si sansa. In momentul in care incepi sa calibrezi mai bine experimentul vei elimina cat mai mult din factorii aleatori, perturbatori ce sunt parte integranta a sansei si nu a intamplarii. Stiti cum vad eu diferenta intre sansa si intamplare precum diferenta intre urarile (inainte de un exam sa spunem): Success! Si Bafta! De regula prima o spui celor care au invatat, iar a doua celorlati :)
0 0
Cred că acum am înțeles ce diferență vedeți între șansă și întîmplare. Șansa ar fi cînd repeți același experiment de multe ori și în sfîrșit găsești ce căutai, iar întîmplarea ar fi cînd cauți ceva și găsești accidental cu totul altceva.
0 0
O mare descoperire nu este niciodata intamplatoare, dar poate avea loc atunci cand se urmareste altceva. Bachelita, supraconductibilitatea la mercur si la cuprati, undele electromagnetice, etc.etc.
3 plusuri 0 minusuri

Descoperirea solitonilor (unde neliniare care-si pastreaza forma): http://en.wikipedia.org/wiki/Soliton#History , in concordanta cu ce a povestit Adi mai sus.

 

Adaug radioactivitatea naturala, descoperita de Henry Becquerel.

6 plusuri 0 minusuri
Salut.

Sa mai amintim si cuptorul cu microunde.Dupa al doilea razboi mondial Percy Le Baron Spencer incerca sa produca o masinarie cu o capacitate mare de distrugere cu ajutorul microundelor.In timpul experimentelor a observat ca ciocolata pe care o avea in buzunar s-a topit.Astfel a realizat primul cuptor cu microunde(era destul de mare si trebuia racit cu apa) si l-a folosit ca sa produca popcorn.pa
Junior (435 puncte)
1 plus 0 minusuri
Buna,coca cola s-a descoperit din intamplare daca nu ma insel sub forma de medicatie ptr prima oara prin anii 1880-1890 de un farmacist american(Pemberton)....si a fost utilizata sub forma de medicatie o periada buna de vreme ...Cert este ca reteta oficiala de marca inregistrata ar fi pazita si in prezent in Atlanta 24 din 24..
Junior (1.4k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Din intamplare s-a descoperit si fotografia.
Experimentat (2.2k puncte)
1 0
Şi nu ne spui povestea?
0 3
Cel care a descoperit fotografia s-a plimbat pe un munte si a gasit o piatra ciudata pe care a ridicat-o cu un servetel. Pulberea de pe piatra de culoare neagra a imprimat pe servetel imaginea peisajului din zona.
3 0
Invenția e una și descoperirea e altceva. Înregistrarea fotografică a imaginilor nu a fost descoperită (nici pe munte, nici în altă parte), ci inventată.

Există și glume bune în știință, unele excelente, dar asta cu șervețelul nu mă amuză deloc.
0 2
Nu am vrut sa te amuzi si nu am spus o ca o gluma.
1 0
N-a fost o glumă?! Deci chiar credeți sincer că așa s-a „descoperit” fotografia, întîmplător, la munte, pe un șervețel?...
2 plusuri 0 minusuri
Cică din întâmplare s-a descoperit și aspartamul pe care acum încercăm să îl evităm. Cercetătorul care obținuse o nouă substanță chimică, i-ar fi spus asociatului său ”test it”, el ar fi înțeles ”taste it”, el a gustat-o și și-a dat seama că era f. dulce.
Junior (994 puncte)
1 plus 0 minusuri
Partial orice descoperire a fost descoperita din intamplare mai departe dedusa este deja un lucru simplu  . Aici se incadreaza  si newton cu marul lui , si pitagora care din intamplare a observat ca unui triunghi i se formeaza un unghi drept atunci cand are laturile 3,4 si respectiv 5.
Junior (625 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Arhimede, Newton cu marul , radioactivitatea naturala, cauciucul vulcanizat, mai multe elemente chimice, penicilina (celebra) si cate si mai cate !!
Novice (117 puncte)
...