Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
3.3k vizualizari

Electronii de pe invelisurile electronice au o anumita energie cum ar fi cea cinetica? Ce determina electronii sa se invarta in jurul atomului si care sunt traiectoriile (adica forma lor) si de ce o au asa?Difera forma traiectoriilor de la un nivel energetic la altul?Va rog daca apucati sa va uitati, lamuriti-ma si pe mine.MULTUMESC anticipat.

 

Junior (686 puncte) in categoria Fizica
0 0
Pe unde observăm erori grave de scriere, le mai modificăm, chiar dacă facem unele comentarii ale utilizatorilor inactuale, cum este cel de mai jos, al lui Truth. Ne cerem scuze, dar credem că e mai bine astfel. O să punem în evidenţă cu roşu ceea ce nu era corect.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut Athos !

Ca de la unul mai batran, da-mi voie la cateva sfaturi generale:

- mare atentie la formularea intrebarii si la explicatii, ai in vedere ca aici sunt persoane cu pretentii, cunostinte stiintifice peste medie.

- atentie la gramatica, un tip care vrea sa inteleaga legile Universului trebuie sa stie regulile gramaticale - mult mai simple. (Poti sa folosesti un corector gramatical de pe net, dar nu face totul automat, si acolo trebuie sa stii gramatica.)

Acum la subiect:

- Ai pus mai multe intrebari legate de modelul atomic. Acesta reprezinta un intreg capitol din fizica, nu poate fi epuizat in cateva fraze. O problema o constituie faptul ca la scoala se invata modelul atomic clasic (cel cu electronii orbitand in jurul nucleului) - pe cand fizica moderna foloseste deja modelul cuantic.

- Tu esti in clasa a 8-a, trebuie intai sa inveti ce se preda, iar suplimentar sa parcurgi si notiuni avansate. Intai citeste atent aici ca sa vezi cum au evoluat viziunile teoretice privind atomul - prea mic pentru a fi vazut direct. http://ro.wikipedia.org/wiki/Atom

- Apoi citeste acest articol Scientia care iti lamureste inclusiv forma orbitalilor corespunzatori fiecarui nivel energetic http://www.scientia.ro/fizica/63-atomul/334-modelul-atomic-cuantic-schrodinger-heisenberg-dirac.html

Pentru final doua vorbe despre modelul cuantic al atomului:

- ca si alti subiecti cuantici, electronul are caracter dual corpuscul-unda. In interiorul atomului se manifesta ca o UNDA, nu ca o particula cu o pozitie cunoscuta. Ecuatia lui Schrodinger ne permite totusi sa calculam probabilitatile de aparitie a electronilor intr-o anumita zona din jurul nucleului - de aici si forma acestor orbitali, cu aspect de nori.

- deci electronii nu se misca in jurul nucleului, ci vibreaza intr-un anumit mod potrivit nivelul lor energetic.

Ai in vedere si limitarile stiintei, mecanica cuantica se afla inca la inceput, dincolo de modelul standard INCA nu cunoastem cu precizie natura intima a particulelor constituente ale acestei lumi, dar Stiinta face consecvent pas dupa pas pe calea cunoasterii.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Stai sa-ti mai dau vreo doua sfaturi:))

- Nu e constructiv sa te repezi sa dai steluta galbena, in felul acesta s-ar putea sa tai apetitul altor useri sa contribuie la lamurirea problemei. Macar sa fie doua raspunsuri, sa poti alege... desigur, daca pentru o perioada rezonabila nu raspunde nimeni si esti convins ca este un raspuns bun, poti sa o faci.
In final scopul este sa lamurim cat mai bine problema, nu ma incalzeste cu nimic, ca user anonim ce sunt, sa mai adun cateva puncte.

- Totdeauna, verifica pe net o afirmatie din mai multe surse, si care sa fie cat mai credibile. De pilda, eu nu sunt fizician (AdiJapan chiar este !), sunt doar amator  - si raspund la nivelul unui amator. Mai vine pe aici si HarapAlb, si el este "avansat" (exista forumul Scientia, acolo sunt mai multe persoane din categoria avansati).
0 0
Multumesc pt raspunsuri si pt sfaturi...si sa stii ca eu nu ma grabesc chiar deloc...eu dau steluta aceea cand sunt destul de satisfacut si raspunsul imi mai deschide ochii sau imi confirma anumite ganduri ,pt ca nu sunt chiar la pamant(cred eu:))in domeniu asta(si dupa cum vezi incerc sa mai comprim din intrebari -chiar daca am formulat aiurea-ori le pun sub intrebarea principala ori,ori intr-una singura)ORicum Multumesc inca o data.
0 0
Da maestre, sa fiu sincer mi-ai facut o buna impresie ! Keep walking ! :)
0 0
Trebuie sa completez cu faptul ca strucuri stabile pentru orbitalii electonici sunt: 2, 8, 18, 32...
...