Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
1.2k vizualizari

Tocmai am citit un articol despre bilă şi vezica biliară. Am văzut că bila este secretată de către ficat şi este stocată în vezica biliară. Ce se întâmplă când rămâi fără fiere? Cum este înlocuit sistemul preexistent?

Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Bila va fi secretata in continuare in mod continuu de catre ficat, insa nu o sa mai fie depozitata la nivelul vezicii biliare, ci va ajunge in mod continuu direct in duoden. La persoanele colecistectomizate (carora le-a fost indepartat colecistul - vezica biliara) va creste cantitatea de bila secretata de catre ficat pe 24 de ore (fata de o persoana cu vezica) in urma unui mecanism compensator intrucat intestinul nu va mai dispune de o cantitate mare de bila care sa poate fi eliberata la nevoie (in timpul digestiei) dintr-un depozit (vezica biliara).

Mai apar si modificari la nivelul metabolismului, cineticii si compozitiei acizilor biliari, dar termenii sunt prea tehnici pentru a fi discutati aici si sunt de interes pentru stabilirea unor tratamente, regimuri alimentare si prognostice post interventie chirurgicala.

Experimentat (2.4k puncte)
...