Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

9 plusuri 1 minus
4.5k vizualizari
Mie mi s-a părut mereu o aiureală, dar poate îmi scapă ceva...

Aveţi idee care e originea expresiei?
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Observ că de-abia ce am formulat întrebarea acum 2 minute şi deja are un vot negativ.  Asta da vigilenţă, asta da prezenţă pe site !
0 0
Daca exceptia este stigmatizata atunci poate consolida regula in mentalitatea maselor...

3 Raspunsuri

18 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut Gogu,

Nonsensul expresiei vine din utilizarea intelesului curent al notiunilor de regula si exceptie in situatii care nu mai au legatura cu functia originara a celor doua cuvinte. Expresia initiala este din dreptul roman, enuntata sub forma : nulla regula sine exceptione. Ca notiuni juridice, regula reprezenta versiunea reclamantului iar partea adversa, apararea, invoca exceptia, ca argumentatie a paratului menita sa contrazica si sa desfiinteze pretentiile partii reclamante. Nicio regula fara exceptie, in sens juridic (folosita ca atare si astazi de avocati)  s-a extins si in limbajul comun dar este folosita gresit ca "exceptia intareste regula". Sensul corect este "nu putem vorbi de exceptie (de la regula) daca nu avem o regula", adica prezenta unei exceptii confirma existenta unei reguli, ceea ce conduce la forma ceva mai digerabila :exceptia confirma regula. Oricum, nici eu nu ma impac cu expresia care, scoasa din context juridic, suna echivoc, dar si pentru ca e folosita de oameni care nu o inteleg, pe post de argument pompos, cu aer livresc, pentru a sustine diverse aberatii.
Senior (6.6k puncte)
1 plus 0 minusuri
S-ar mai putea adauga: exceptia creeza percedent. Si asta intareste regula. O data facuta o exceptie va urma o alta si o alta si atunci n-ar mai exista regula. Sper sa va fi fost util!
Novice (123 puncte)
0 plusuri 1 minus
exceptia este cea creatoare care devine la randul ei regula.Exceptia este ''fara masura" regula este "cu masura''.
Junior (928 puncte)
...