Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
871 vizualizari

Desigur că e bine să ştii tot. Dar mă gândeam la un set minimal care să-l aşeze pe un individ în poziţia de cetăţean onorabil al Pământului la nivelul începutului mileniului al treilea.

Care ar domeniile / teoriile ştiinţifice care credeţi că ar trebui asimilate la un nivel acceptabil de orice adult?

Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Quark, intai si intai ar trebui ca toti sa fie invatati sa gandeasca si sa cerceteze lumea utilizand metoda stiintifica. ACEASTA METODA SE APLICA FOARTE BINE IN TOATE ASPECTELE UMANE, NU NUMAI IN STIINTA !

http://ro.wikipedia.org/wiki/Metod%C4%83_%C8%99tiin%C8%9Bific%C4%83

Citez principalele faze ale metodei stiintifice:

1.Observarea unui fapt
2. Formularea unei probleme
3. Propunerea unei ipoteze
4. Realizarea unui experiment controlat, pentru a testa validitatea ipotezei
0 0
"Desigur că e bine să ştii tot. " o enciclopedie umana, ce rost are sa stii tot daca nu intelegi? Diferenta dintre a stii si a intelege nu este de neglijat.
Consider inteligenta superioara cunostintelor brute. Inteligenta este o calitate naturala pe care fiecare o poseda pe cand cunostintele sunt asimilate de fiecare in functie de mediu si o multime de alti factori.

3 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Întrebarea e atît de generală încît cu greu se poate da un răspuns care să fie și concis și acoperitor. Dar dacă ar fi s-o restrîng la o problemă particulară, și anume „Ce cunoștințe științifice ar trebui să aibă orice absolvent de liceu?”, atunci aș răspunde cam așa:

Oamenii trebuie să știe despre știință lucruri care se grupează în categoriile următoare:

1. Informații științifice de utilitate practică. De exemplu: despre electricitate ca să nu se curenteze, despre lumină ca să nu se uite direct în soare, despre temperatură și umiditate ca să-și poată regla aerul condiționat, despre botanică pentru a ști cum să grădinărească, despre fiziologie ca să știe cum să se ferească de boli, despre astronomie ca să nu dea vina pe Satana cînd e vreo eclipsă etc.

2. Informații științifice de utilitate culturală, chiar dacă nu ajută direct la ceva practic. De exemplu: cum funcționează o centrală nucleară, care e circuitul apei în natură, ce duce la încălzirea globală, cum evoluează speciile, cum funcționează laserul, telefonul mobil, cuptorul cu microunde etc.

3. Informații despre cum funcționează știința. Aici intră detalii despre cum se fac descoperirile și invențiile, cum se verifică teoriile, cum se gîndește logic, cum se deosebește știința de pseudoștiință, care sînt limitările științei, cum a evoluat cunoașterea științifică în timp etc.

Evident, n-o să încep să stabilesc eu aici pînă la ce nivel de detaliu trebuie știute lucrurile astea. În ultimă instanță, dacă un om uită tot ce a învățat în diferitele domenii științifice, atunci măcar cu atît ar trebui să rămînă: cu faptul că cunoașterea lumii se face pe bază de observații și gîndire, nu prin revelație și înghițire.

Apropo de „e bine să știi tot”, da, o fi bine, dar e imposibil. Eu lucrez în cercetare într-un domeniu foarte îngust din optică și îmi dau bine seama că nici măcar în domeniul meu îngust nu le știu pe toate. Darămite în toată optica. Darămite în toată fizica. Darămite în toată știința. Tot ce poți ști în domenii pe care nu le-ai aprofundat sînt doar rezultate foarte generale care au o relevanță pentru publicul larg.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
foarte buna intrebarea !

eu cred ca cel mai important e sa stii ce esti tu, ce rost ai(daca ai vreunul), pentru ce traiesti, locul tau in univers, adica mai intai o abordare filosofica a vietii si a tot ceea ce ne inconjoara

dupa acestea urmeaza cum se rezolva o ecuatie, in ce an s-a intamplat, cine a scris ce a scris, cum se vorbeste corect, cum functioneaza mobilul, calculatorul, masinile..

acum, se intampla invers. mai intai incepi sa citesti 'capra cu 3 iezi', sa rezolvi ecuatii si poate spre batranete gandesti filosofic
Junior (1.1k puncte)
1 plus 0 minusuri
Cred ca ar trebui sa stim cate putin din toate. Cunostintele de baza din toate domeniile (evident, din unele ceva mai mult, din altele mai putin, depinde de impactul acestora si asupra vietii de zi cu zi,si asupra stiintei in general) pot forma un fond, un cadru general, de unde fiecare poate pleca, sa se specializeze sau sa aprofundeze un domeniu sau mai multe.

De fapt, de asta s-a inventat scoala. Ca nu-si face nici sistemul treaba cum ar trebui, si nici elevii (o parte din ei), asta e alta poveste.
Experimentat (2.6k puncte)
...