Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 3 minusuri
936 vizualizari
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Dacă vă trebuie un răspuns scurt, îl găsiți în dicționar. Apoi găsiți o mulțime de răspunsuri detaliate pe internet și prin cărți. Dacă ceea ce găsiți nu vă mulțumește, atunci ar trebui să puneți întrebări ceva mai concrete, despre aspecte ceva mai înguste. Altfel, la întrebări atît de generale, lumea riscă să scrie răspunsuri de kilometri întregi, în care foarte probabil o parte din informații vă sînt deja cunoscute. Aveți milă de oameni, nu le risipiți inutil timpul și întrebați exact ce vreți să știți.
0 0
Demoncratie mai bine zis. Puterea poporului e o iluzie atata vreme cat ne lasam manipulati...sunt curios cum vedeau sclavii grecilor aceast concept, daca nu cumva fiecare "cetatean" grec era dictator in felul lui, doar pentru ca accepta asa ceva. Ideea de suprematie isi are originile in instincte animalice.
PS: presupun ca intrebarea face referire la contrastul dintre cele 2 din perspectiva subiectiva a unui cetatean roman...
0 0
Atena: Adevarul despre democratie (Film Documentar)

3 Raspunsuri

1 plus 5 minusuri
Diferenţa esenţială, după mine, stă în cât de discreţionar este folosită puterea statului de către un cetăţean care la un moment dat se află în cea mai înaltă poziţie.

Dacă un preşedinte încalcă legea şi foloseşte instituţiile statului în interes personal şi afectează persoane, instituţii - pe baza capriciilor sale, atunci avem un pic de dictatură.

Eu cred că acesta este aspectul esenţial: dacă statul este folosit ori nu după bunul plac al unui individ. Dacă, de exemplu, atunci când preşedintele Băsescu a luat o casă ilegal (după cum a recunoscut) ori a furat un telefon am fi avut o reacţie normală a Parchetului, atunci am fi avut instituţii sănătoase. Altfel, ele sunt slabe, la dispoziţia preşedintelui şi pasibile de a fi atrase într-un joc totalitar. Nu cred că în România este dictatură, cel puţin pentru că avem un maximum de 10 ani pentru preşedinte, că avem mai multe partide etc.  dar cred că au fost multe acte specifice dictaturii în ultimii ani.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Bine zis, partidele sunt de fatada, politicienii sunt marionete.
0 0
Nu este neaparat nevoie ca dictatura sa fie a unei singure persoane. Poate fi si dictatura unui clan sau a unei paturi sociale privilegiate.
2 plusuri 1 minus
Daca vrei democratie te uiti la americani! Daca vrei dictatura te uiti la nord-coreeni!
Junior (431 puncte)
0 0
D-le! Ma uitai la americani si vazui bancheri ultra bogati si chiriasi pe drumuri, saraciti, fraieriti si revoltati. Coreea de Nord nu e in comunism ci in evul mediu, ev spre care ne indreptam si noi, romanii.
4 plusuri 1 minus

Democraţie înseamnă să poţi alege. Dictatura înseamnă să fii pus în faţa alegerii. [Jeannine Luczak]

Democraţia se hrăneşte din certuri, din discuţii cu privire la calea dreaptă de urmat. De aceea, ea presupune respectarea opiniei celuilalt. [Richard von Weizsäcker]

Dictaturile sunt străzi cu sens unic. Democraţiile, străzi cu două sensuri. [Albert Moravia]

Cine crede că nu a ales, acela se înşeală, pentru că indiferenţa celor care nu s-au prezentat la votare ne determină viitorul nostru, al tuturor. [M.A. Denck]

Sclavii fericiţi sunt cei mai înverşunaţi duşmani ai libertăţii. [Maria von Ebner-Eschenbach]

Junior (1.3k puncte)
...