Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
2.8k vizualizari
Se stie ca exista o infinitate de numere prime, iar despre unele numere foarte mari nu se poate afirma daca sunt prime sau compuse. Care este cel mai mare numar prim cunoscut in 2012?
Junior (1.3k puncte) in categoria Matematica

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Recordul actual este un număr care, scris zecimal, are aproape 13 milioane de cifre. Exprimarea lui simplă se face sub forma unui număr Mersenne:

2 la puterea 43.112.609, minus 1

A fost descoperit în 2008, iar în 2009 descoperitorii au primit un premiu de 100.000 dolari.

Vedeți:

https://www.eff.org/press/archives/2009/10/14-0
http://en.wikipedia.org/wiki/Largest_known_prime_number
Expert (12.9k puncte)
0 0
O informatie pe care, probabil, foarte putini o cunosc. De aceea, este un raspuns interesant si util (pentru cultura noastra generala).
2 plusuri 0 minusuri

 

interesant !
Sunt curios cum se verifica acest numar de cei care dau premiul.
Ca sa poti sa demonstrezi ca acel numar este prim trebuie sa cunosti toate numerele prime pana la el.
 
Am vazut ca se da premii si in continuare, pt primul numar prim de 100 milioane cifre, 1 miliard de cifre.
 
Teoretic vorbind este foarte simplu de aflat. Cu un program destul de simplu facut in C++ sau alt limbaj de programare aceste numere se pot afla.  Problema o consta in partea practica, unde intradevar ti-ar trebui un computer extrem de performant, cum detin anumite agentii din america, china, japonia. 
Cred ca pe un supercomputer cu 1milion de nuclee s-ar afla destul de repede.
 
Vad ca chinezii au facut un pc care face 2500 de miliarde de calcule pe secunda.  Oare ar fi destul ?
Senior (6.9k puncte)
0 0
Interesante informatiile. Ramane de aflat metoda, daca exista, prin care se pot afla numerele prime. Deocamdata nimeni nu a descoprit asa ceva.
0 0
pai metoda exista si e simpla, dar greoaie de la un anumit numar.

Se ia un numar se imparte la toate numerele prime consecutive pana la cel mult valoarea jumatatii lui, si daca nu da niciun nr interg atunci numarul este prim.

Ex: nr 13 se imparte doar la 1si 13
Dar cand ajungi la un numar cu 100 de milioane de cifre si incepi si imparti la toate cifrele prime dinaintea lui atunci chiar iti trebuie un pc performant.

ca sa afli un numar cu 1miliard de cifre, faci programul astfel incat sa inceapa cautarea de la 1miliard de cifre in sus.

un lucru interesant ce am gasit:
Un japonez a reusit sa calculeze 10.000 miliarde de cifre ale lui pi  cu un calculator normal in 371 zile.   Spatiul necesar (hdd)  pt obtinerea numarului a fost de 48 TB (48.000 GB) .  Iar numarul final a fost  stocat in 7,6 TB comprimat.
http://www.adevarul.ro/life/viata/371_de_zile_de_munca_pentru_a_afla_numarul_pi_pana_la_10_trilioane_de_cifre_0_575942733.html

deci raspunsul ar fi ca ai putea afla un numar prim de 1 miliard de cifre cu un pc de 3000Euro (la care iti mai trebuie sa adaugi o carca de HDD ) si foarte mult timp.

Rezultatul ar fi 100.000 Euro. Teoretic s-ar merita ! Cine vrea sa incerce ? :D
0 0
Bine, exista aceasta metoda, studiata si in ciclul gimnazial. Problema este ca nu s-a descoperit o regula de formare a sirului numerelor prime. Sau de determinare a tuturor numerelor prime mai mici decat un numar dat. Cel putin asa stiu.
0 0
Pentru a determina daca un numar atat de mare este prim, adica cu numarul de cifre de ordinul zeci/sute de mii poate chiar si milioane (acest lucru depinde de statia de procesare), se pot folosi metode probabilistice cum ar fi: Miller–Rabin sau Solovay–Strassen, metodele iterative fiind neperformante.
0 plusuri 4 minusuri
chestia asta e absolut nefolositoare, mai ales ca sirul nr prime este infinit. daca ar fi fost finit mai ziceam da, hai sa-l aflam pe ultimul..

nu inteleg de ce unii isi pierd timpul sa afle asa ceva cand ar putea sa faca ceva folositor pentru ei si pentru lume..
Junior (1.1k puncte)
0 0
aaaa.... pentru ca vor primi un premiu in valoare 100.000 dolari?
0 0
Daca o luam pe logica asta si un 'fraier' de Newton pierdea timpul gandindu-se la 'cai verzi pe pereti', in loc sa faca ceva folositor pentru el si pentru lumea de la vremea lui, cea care habar nu avea de gravitatie si alte 'prostii'. La fel Einstein, Descartes etc. Si chiar credeam ca asta-i un site la care colaboreaza oameni inteligenti ...
1 0
Numerele prime erau privite cîndva ca avînd un interes pur teoretic, fără vreo aplicație utilă. Între timp lucrurile s-au schimbat radical. Există ramuri ale ingineriei, deci de interes pur practic, care nu se pot descurca fără cunoștințe despre numerele prime, ca de exemplu criptologia (fără de care nu funcționează protejarea și transmiterea a informațiilor secrete) sau generarea numerelor aleatoare (fără de care nu se pot face anumite calcule, cu aplicații în domenii foarte diverse).

Nu știu dacă găsirea unor numere prime cît mai mari are vreo utilitate practică acum. Dar știu că foarte multe descoperiri făcute din interes pur intelectual au ajuns să aibă aplicații atît de importante încît lumea de azi n-ar mai fi ceea ce este dacă nu le-am avea. Genetica, radioactivitatea, telescopul, motoarele termice, radioul, chimia, tranzistorul, laserul, calculatorul, razele X, internetul, toate astea au fost inițial niște „jucării” intelectuale ale unor ciudați; probabil la început și roata, focul, șurubul etc. au fost tot niște amuzamente ale cuiva. Azi nu mai putem trăi fără ele. Civilizația umană a învățat astfel că utilitatea imediată a unei invenții sau a unei descoperiri nu este un criteriu pentru a o prețui sau disprețui.

Viitorul la rîndul lui se naște din jucăriile intelectuale ale prezentului. Ele trebuie protejate și încurajate, nu desconsiderate. Sigur, totul trebuie făcut cu măsură, dar am impresia că deocamdată greșim în sensul că nu atribuim destulă valoare cercetării fundamentale.
0 0
Întîmplător am dat peste următorul interviu cu astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, în care se discuta și chestiunea cercetării fundamentale care nu pare să aibă vreo valoare practică. Este dat exemplul lui Faraday care pe la 1840 tocmai descoperea inducția electromagnetică și era întrebat de finanțatori la ce folosește „jucăria”. Videoclipul e cam lung, dar merită. Pentru cine nu știe, Tyson e unul din cei mai mari și talentați popularizatori actuali ai științei.

...