Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
666 vizualizari
Junior (428 puncte) in categoria Diverse
0 0
Doar un alt "avantaj" al globalizarii?
Inca din '89 Romania s-a lasat prada imperialismului economic trecand practic din lac in put.
Partea proasta e ca Romania face parte din tarile de "sclavi" din care se fura pana la refuz lasand patria vulnerabila in fata manipularii economice si politice.
Sa traiti bine! (daca mai sunteti in viata...)
0 0
Întrebarea e formulată în așa fel încît transpare în mod evident o anumită atitudine, așa încît sugerează că autorul ei nu dorește un răspuns propriu-zis, ci mai degrabă o confirmare a propriei sale atitudini.
0 0
La fel ca multe alte intrebari pe care le-am vazut aici, intrebarea e "Ce parere aveti despre..." Unde vezi tu atitudine aici?
Te rog formuleaza tu intrebarea in asa fel ca sa nu transpara nici o atitudine.
In plus chiar daca ar fi reflectat o "anumita atitudine" care era aia? Sau ce ar fi fost rau in asta?

5 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri
Fii explicit, pentru că subiectul este vast. La ce aspect te gândeşti?

Dar să fim un pic realişti: dacă noi cedăm suveranitate, o vor face toate ţările din Europa. Pe de altă parte, procesul de europenizare trebuie înţeles pe termen lung. Probabil că în 100 de ani va exista o limbă comună (ceea ce acum separară decisiv o omogenizare a europenilor).

Şi să mai facem un pas în evaluarea situaţiei. Înţeleg că suntem români şi suntem nemaipomeniţi. Dar nemţii ce mai cred - o naţie unde stima de sine este mult mai ridicată, iar rolul lor mesianic este încă la loc în cinste în tărtăcuţa fiecărui blonduţ cu ochi albaştri?

Naţiunile sunt o întâmplare a istoriei, nu o lege a naturii. Civilizaţiile, limbile - la fel. "Viforul" unificator al tehnologiei, care conectează lumea de la un cap la altul probabil că va nivela planeta. Nu atât de repede, dar în 2-300 de ani cred că lumea va fi fundamental diferită. Păcat nu voi fi aici să-mi verific profeţiile :)
Senior (11.9k puncte)
0 0
Subiectul eate vast, intrebarea este simpla: ce parere aveti despre asta. Fiecare poate spune ce crede. Pe unii nu-i intereseaza, altii sunt de acord, altii nu, unii spun ca va fi mai bine, altii ca va fi mai rau, altora pur si simplu nu le pasa.
Acum 10 ani discutiile despre Statele Unite ale Europei si despre Noua Ordine Mondiala erau catalogate drept "Teoria Conspiratiei". In ziua de azi aceste discutii sunt oficiale (chiar daca inca sunt mai putin vizibile pentru populatie) si lucrurile decurg asa cum le-au descris "conspirationistii". Si la fel vor decurge si in continuare.
Am inteles care e parerea ta, deci consider ca ai raspuns la intrebare.
0 0
Cred că ai pierdut o parte din istoria Europei. Discuţiile despre o Europă unificată se poartă de mult mai mult de 10 ani, chiar dacă a suferit un pic de modificare conceptul de Europă.
Dar aştept şi un punct al tău de vedere, pentru că întrebarea nu este una  de genul: care este viteza sunetului în apă, ci ai propus o dezbatere.
Înţeleg din ce ai spus mai sus că e de rău. Aştept o argumentaţie raţională.
0 0
Da, discutii despre "unificarea" Europei se poarta de mult timp, la fel cum se poarta si acum. "Unificare" este doar cuvantul frumos care sa-i faca pe oameni sa creada ca totul va fi roz.
Incearca sa vezi ce e in spatele "discutiilor" despre care vorbesti.
Pentru ca unul din multele motive pentru care se poate spune ca nu e de bine, e tocmai asta: Una ni se spune si alta se face in spatele usilor inchise. Tu poate vezi un lucru bun in cedarea de suveranitate si crezi ca se face in folosul popoarelor. Eu poate vad un lucru rau in asta si cred ca se face doar in interesul unui grup restrans de oameni.
Daca este un lucru bun de ce se face pe ascuns? De ce nu sunt dezbateri publice pe tema asta ca oamenii sa inteleaga ce se intampla?
De ce suveranitatea, un bun care apartine intregului popor, este cedata fara ca poporul sa fie intrebat daca doreste acest lucru?

Sunt multi care gandesc ca tine, dar sunt multi si care isi dau seama ce se intampla si incearca sa ia atitudine, chiar cu riscul de a fi etichetati "nationalisti". Daca ai curiozitatea si rabdarea sa citesti, uite un exemplu (nu e singurul dar e destul de explicit):
http://www.adevarul.ro/international/Marine_Le_Pen-liderul_Frontului_National_din_Franta_0_661734136.html#commentsPage-5
0 0
Problema de fata este cat se poate de reala dar trebuie sa recunosc quark ca ai drepate : ideea de globalizare sub o noua ordine mondiala este mai veche decat ne putem imagina si daca tehnologia nu va nivela planeta, bombele cu siguranta vor putea...
Foarte adevarat dailybreaker, aceasta idee de unificare e foarte veche dar se prezinta ca solutie dupa asa numita criza("ordo ab chao")... incet incet o sa apara si alte "prostii conspirationiste" ca fiind adevaruri pastrate bine ascuns. Partea proasta e ca atunci oamenii o sa fie prea indoctrinati/programati ca sa mai vada adevarul chiar de-ar fi in fata lor...  
PS: asemenea lucruri deja se intampla.
4 plusuri 0 minusuri
Pai, pe vremea invaziilor otomane era vorba, de fapt, de cedare de suveranitate!.  Mie, UE mi-se pare a fi o coclitura  Im - - - - -ata ce nu are nici o ratiune.
Experimentat (3.3k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Europa este formata din tari ce au lasat urme adanci in istoria lumii. Fiecare popor european are o cultura si limba unica, si mi-ar fi greu sa accept ca toate acestea sa se piarda in urma formari unui singur stat. Europa nu se afla in aceleasi conditii de unificare la fel ca S.U.A. , fiecare din noi suntem unicat in lume si fiecare tine la limba si cultura propie. Doar o societate economic unificata ar putea fi pusa in discutie...... Ii invit pe Europeni sa invete Romana, dupa care le acord votul. Stramosii au luptat pentru asta, nu putem sa le vindem munca ...... Englezii au colonizat jumatate globul, taramuri goale.... aici nu tine.....suntem noi de la inceput si pan' la capat. =) De fapt io-s la Roma =)... dar tot acolo trag pana la urma. Europa ... doh !!!!
Experimentat (1.7k puncte)
2 plusuri 3 minusuri
Iosif, nu-ţi trebuie decât o mai largă viziune asupra istoriei. Au dispărut civilizaţii, imperii care păreau eterne, nenumărate limbi (printre care, notabil, latina) şi crezi că de-acum gata, nimic fundamental nu se va mai întâmpla pe faţa pământului?

Suntem o mână de oameni (aşa 7 miliarde cum am ajuns) pe o bucată de piatră ce hoinăreşte prin Cosmos. Nimic mai mult.

Şi pentru ce au luptat strămoşii tăi? Pentru limba română? În ce război?

Această gândire sectară, primitivă în esenţă (o găsiţi în orice grădiniţă, unde după 2 săptămâni s-au format deja găşti) - nu va bloca însă nivelarea diferenţelor aparente dintre popoare. Deja multe state conţin largi comunităţi de naţionalităţi diferite. Deocamdată sistemul opresiv al statului face diferenţa, dar dispariţia graniţelor va duce, cred, la dispariţia fundamentalismului naţionalist. La un moment dat nu vei fi sigur dacă blocul tău este din Ungaria ori România, pentru că nu va mai fi clar pe unde a fost graniţa.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Mda. Si asta nu numai in Europa ci in toata lumea, tin la cultura si limba fiecarui stat in parte, pentru ca acest lucru face lumea diversa. Cat despre alte civilizatii cuvantul "pierdut" nu-si are locul in context.... probabil starpit. O singura cultura si limba = o lume monotona.
0 0
Cat despre limba, fiti mandrii, Marocani, Italieni, Cubanezi, Brazilieni, Albanezi etc. toti au invatat Romana aici la Roma, si o vorbesc destul de bine pentru ca am stiut sa ma impun =). De altfel am invatat si eu diverse limbi. Marhaba.
0 0
Quark, o observație minoră: limba latină nu a dispărut. Noi românii vorbim o continuare a limbii latine. La fel și francezii, italienii, spaniolii, mexicanii etc. Latina a dispărut doar în aceeași măsură ca engleza veche, greaca antică, japoneza clasică etc. Limbile acestea nu au dispărut, ci au evoluat puțin cîte puțin și s-au îndepărtat de formele anterioare.

Și încă o observație: românii chiar au luptat pentru limba lor. Rațiunea războaielor din istoria noastră a fost multiplă: păstrarea credinței, a graiului, a obiceiurilor, pe lîngă evident păstrarea vieții, a bunurilor, a pămîntului etc. Nu mă îndoiesc că pentru motivarea oștilor conducătorii din diferite epoci le-au spus că luptă, printre altele, și pentru păstrarea limbii. Simpla perspectivă a oșteanului de a fi nevoit să vorbească turcește, tătărește etc. i-a dat putere să se lupte ca să se împotrivească.

Dar în esență răspunsul dumneavoastră mi se pare bun. Mulți oameni au într-adevăr și acum o atitudine tribală, de tipul „noi sau ei”, și asta nu doar la nivelul națiunilor, ci și în cadrul unui singur popor. Atitudinea asta tribală (xenofobă în sensul general) duce la intoleranța și conflictele de toate felurile pe care le vedem în societate: rasism, homofobie, misoginie, conflicte interconfesionale, conflicte politice etc. Aceeași atitudine este cea care produce la unii și sentimentul anti-european. Cred că dacă s-ar face o statistică s-ar putea observa că există o corelație între toate astea. Eu unul am observat că în general aceiași oameni sînt cei care îi detestă pe țigani, le desconsideră pe femei, se împotrivesc aderării la UE și așa mai departe.
0 2
Revin spre final de 2013 sa adaug ca unificarea Europei nu e altceva decat visul persistent al Germaniei de a forma un al treilea Reich, in termeni economici de aceasta data. Punetiva lentile de contact la ochiul mintii dragi cetateni romani, noi nu avem drepturi depline in combinatie, suntem doar piata de desfacere.

Si da, pana si sentimentul de patrie va fost cumparat cu bani.
3 plusuri 2 minusuri
Da, sunt "pentru".

 Noi, romanii, avem cumva impresia ca suntem buricul pamantului si avem toate calitatile din lume.

Nu e asa, avem o multime de invatat. Eu vreau sa am in teritoriul unde locuiesc, organizare precum nemtii, arta precum italienii, seriozitate precum nordicii, respect precum englezii ...

Va speriati ca ni se vor diminua "valorile nationale" prin globalizare???

 Ce e cu adevarat de valoare va rezista! Pacat ca in Romania nu sunt prea multe lucruri de valoare.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Stiai ca pe teritoriul tarii noastre s-a aflat una din primele civilizatii din Europa? Amuzant cum din primii am ajuns ultimii... Se numeste imperialism economic.
0 0
Dar, demnitate precum dacii sau morosenii in straie traditionale sau harnicie precum banatenii; nu ai vrea sa ai?
0 0
Cum spuneam, daca acestea sunt valori (straiele morosenilor, harnicia banatenilor, sarmalele cu mamaliguta), vor dainui chiar daca vom fi o Europa Unita.
Cat priveste "Imperialismul" ... ma gandesc ca in timpul imperiilor a existat cea mai mare dezvoltare economica, artistica, cea mai mare dezv. din pdv al infrastructurii, etc
Vezi: Imperiul Roman, Imperiul lui Alexandru Macedon, Imperiul Otoman, Imperiul Tarist, etc...
Noi privim cu ura aceste imperii deoarece cateva dintre ele ne-au asuprit de-a lungul istoriei. Poate ca a venit timpul sa facem si noi parte din imperiul european...
...