Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
Pune o întrebare

Newsletter


3.5k intrebari

6.7k raspunsuri

15.2k comentarii

2.2k utilizatori

1 plus 2 minusuri
284 vizualizari
Am vazut ca multi americani nu dau mana cu tine daca sunt raciti, din respect si pentru a te proteja de boala lui.

Dar care e probabilitatea sa te imbolnavesti de la o strangere de mana? Se stie?
Senior (11.8k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

5 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Foarte mica. Nu pot da o valoare intrucat nu am date care sa o sustina.

Daca persoana cu care se strange mana este racita, sansele de a lua boala cresc, cu atat mai mult daca duceti mana la nas, gura sau ochi intrucat pe aici se raspandesc germenii.. Daca insa dati mana cu o persoana racita si dupa aceea va spalati mainile corect (15-20 de secunde cu apa si sapun; in cazul in care acestea nu sunt disponibile puteti folosi un gel antibacterian disponibil in farmacii si supermarketuri) sansele scad. Dar calea de transmitere a virusului gripal este aeriana astfel incat sansa de a lua virusul este mult mai mare decat in cazul unei transmiteri cutanate (prin piele).

Cei drept, educatia medicala este mai buna la americani decat la noi, acestia tinand cont de recomandarile CDC (Centers for Disease Control and Prevention):

  • Acoperiti-va nasul si gura cu o batista atunci cand stranutati sau tusiti dupa care aruncati-o la gunoi.
  • Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun. (Aici dermatologii ar avea de obiectat intrucat prea mult sapun usuca pielea si cresc sansele aparitiei unei eczeme.) Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, folositi un gel de maini pe baza de alcool.
  • Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura. Germenii se raspandesc pe aceasta cale.
  • Incercati sa evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave.
  • Daca aveti simptome asemanatoare gripei, CDC recomanda sa stati acasa cel putin 24 de ore dupa ce febra a trecut exceptand cazul in care aveti nevoie de ingrijiri medicale sau alte necesitati urgente. (Febra ar trebui sa treaca fara medicatie antipiretica - impotriva febrei). (Persoanele sunt mai infectante in aceasta perioada.)
  • Cat sunteti bolnav incercati sa evitati contactul cu alte persoane reducand cat mai mult posibilitatea de a-i infecta.
Experimentat (2.4k puncte)
selectat de
0 0
Cel mai bine sa stranuti punind cotul la nas.
Metoda de a pune mina la nas cind tusesti s-au stranuti s-a dovedit gresita/
In ultimii ani se recomanda punerea cotului la gura s-au nas ca sa opreasca impastierea picaturilor molipsitoare/ in felul acesta mina ramine curata si nu ajuta la transmiterea bolilor.
2 plusuri 2 minusuri
Salut.

Exista o probabilitate deoarece poti da mina cu o persoana bolnava imediat dupa ce a stranutat si a pus mina la gura.Iar si tu pui mina la gura fara sa iti dai seama si astfel contactezi virusul.PA
Junior (435 puncte)
2 plusuri 1 minus
Daca ai un sistem imunitar bun (beton) probabilitatea tinde spre zero. Dacaaa nu, o cam iei.
Experimentat (3.2k puncte)
2 plusuri 2 minusuri
Sucul de maciese, nefiert si intr-o cantitate de peste 15 litri, te scapa de gripa in max. 24 ore. Aprox. 1Kg maciese netratate termic.
Experimentat (3.2k puncte)
0 0
Pe bune !!! Cum asa? Dar ce are sucul de mecese si nimeni nu stie? Si de ce nu se incurca doctorii cu macesele daca treaba e asa sigura si eficienta?
Sa fie conspiratie mondiala impotriva maceselor?
0 0
Quark....." toleranta" :)). Ideea cu imunitatea vrea el s-o scoata in evidenta, ceea ce scade probabilitatiile de a te imbolnavi...... O idee ce nu se trece cu vederea....
0 0
@ Quark: Probabil ca e din cauza continutului de vitamina C (intareste sistemul imunitar, reduce durata bolii, manifestarea bolii e mai putin agresiva)
0 0
Maciesele contin, pe linga vitamine din grupul B;  PP; carotenoizi si vit. C pina la 9%, din care o mare parte este acidul dehidroascorbic, care e un fel de supervitamina C
0 0
Ce inseamna suc de "maciese" nefiert? Prepararea sa la o temperatura inferioara punctului de fierbere?
Si ce inseamna "maciese" netratate termic?
1kg la 15litri nu pare a fi suc, mai degraba, apa cu usoare urme de macese.
0 0
@Sergio : Cred ca la refrigerare se refera el, doar ca n-a stiut explica. Ceaiul sau sucul obtinut prin procesul de refrigerare e mai bogat in vitamine ca cel fiert...... @ : Nelu 15 litri de apa e prea mult.
0 0
Maciesele proaspete se spala, se macina cu masina de tocat carne, apoi se amesteca cu zahar 50% plus 10% apa. Din aceasta pasta (amestec) se i-a 1 - 2 Kg si se dizolva in 10 -15 litri de apa, se agita de citeva ori pe zi, iar dupa 2-3 zile se filtreaza. Pasta se poete pastra pina la 3 ani, in recipient inchis si la t camerei
0 0
Multumesc frumos pentru raspuns!
1 plus 0 minusuri
Cel mai bine sa stranuti punind cotul la nas.
Metoda de a pune mina la nas cind tusesti s-au stranuti s-a dovedit gresita/
In ultimii ani se recomanda punerea cotului la gura s-au nas ca sa opreasca impastierea picaturilor molipsitoare/ in felul acesta mina ramine curata si nu ajuta la transmiterea bolilor.
Novice (107 puncte)
0 0
Da, numai ca o sa-ti umpli haina de muci.
...