Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
795 vizualizari
Am continuat să urmăresc documentarul "One Strange Rock" pe Netflix. Un episod e dedicat apariției vieții pe Pământ. Ca și în alte filme, și aici se pomenește de experimentul Miller-Urey, de LUCA, cât și de apariția membranelor celulare. Dar pentru mine întrebarea fundamentală e cum de a reușit natura sa ajungă la molecule atât de complexe precum ARN-ul sau ADN-ul, adevărate programe de computer biologice, de o complexitate greu de inteles pana si cu instrumente de secol XXI.

Cât de departe (ori aproape) e știința de un răspuns detaliat și clar?
Senior (8.1k puncte) in categoria Biologie
0 0
Dupa ce va fi reusit sa explice saltul specific adica aparitia fulgeratoare a unei specii dintr-o alta antecesoare si care poate coexista sau nu cu noua specie aparuta in urma procesului evolutiv al primeia dar cum este aest gem de evolutie ca nu ete ca cea darwinista adica de tip rasial (intraspecific) ara isaa pune in pericol unitatea speifica..

PS Are dreptate dl HanSolo in exemplul cu tastatura care este cat se poate de sgestiv si de serios.
0 0

Nu exista experiment crucial si ma indiesc  ca va exista.

Ipotze denumite de unii teorii insa sunt si vor fi legiune! :)

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Am incercat sa aflu parerea celor de aici desore https://scientia.ro/qa/18919/cat-de-adevarata-este-afirmatia-maimuta-poate-scrie-si-biblia-daca-are-suficient-timp-sa-apese-clapele-unei-masini-scris?show=18919#q18919. Am avut mai mult timp sa ma gandesc la problema: daca in loc de litere tastatura ar avea cuvinte. Ar trebui vreo 2000 de taste. Separarea dintre cuvinte se face cu tasta blank. Chiar daca ar nimeri maimuta o succesiune de vreo 10 cuvinte (cu tot cu blank-uri),, tot ar gresi cuvintele urmatoare. Asta este imaginatia mea: frecventa de aparitie a spatiilor in textul normal este mult mai mare decat a oricarui alt cuvant - dispare caracterul aleatoriu de apasare a tastelor...

Deci cat timp vor fi oameni de stiinta care vor sustine ca o maimuta poate prin incercari successive sa reuseasca scrierea Bibliei sau a oricarei alte carti, atat timp stiinta este departe de un raspuns detaliat si clar.

Junior (714 puncte)
0 0
Întrebarea mea a fost cât se poate de serioasă. Mă interesează ultimele teorii și descoperiri pe tema respectivă.

În altă ordine de idei, există și site-uri care evaluează probabilități de genul celor din întrebarea dvs., dar din zona apariției moleculelor complexe: http://evolutionfaq.com/articles/probability-life
0 0

Am gasit o carte de biologie celulara: Alberts & colab Cell Biology. In capitolul 14 este detaliata functionarea pompelor de protoni la nivel mitocondrial. Mi se pare prea destept facuta aceasta transformare a energiei ca sa putem vorbi de procese aleatorii… 

Un alt link: Photosynthesis - detaliaza producerea si stocarea energiei la nivel de cloroplaste si mitocondrii. 

Spune-mi daca crezi ca te pot ajuta cu detalii. O fac cu placere :)

0 0
Nu ma intereseaza sa-mi popularizeze cineva conceptele si descoperirile moderne din biologia celulara. Ma intereseaza sa aflu despre descoperiri despre evolutia dinspre simplul biologic spre complexul biologic...
0 0
O sa caut - poate gasesc ce cauti. Este greu de gasit deoarece implica embriologie,biochimie  si biologie celulara. Tu ai respins biologia celulara (stiu ca este o cantitate foarte mare de informatii in cartea pe care ti-am recomandat-o... dar sunt necesare pentru o intelegere buna). In capitolul 14 de care ti-am zis este descris modelul de schimburi la nivel mitochondrial (pentru animale) sau la nivel de cloroplaste (pentru plante). In link-ul despre fotosinteza este descris procesul de productie de energie la nivel de cloroplaste. Pentru mine ar fi mai usor sa ma intrebi punctual ce informatii cauti (de exemplu care este mecanismul de respiratie la cianobacterii).

Nici eu nu am o vedere completa despre ce cauti tu, dar poate in doi sau mai multi ajungem sa taiem nodul Gordian si sa gasim ce a fost primul: oul sau gaina.
0 0

La pagina 59-61 in cartea pe care ti-am recomandat-o am gasit The Tree of Life Has Three Primary Branches: Bacteria, Archaea, and Eucaryotes. Spune-mi te rog daca este o parte din ce cauti.

1 0
Simplul biologic e greu de definit. Sa nu confundam simplul cantitativ sau dimensional cu informatia pe care o cuprinde. Cea mai mica celula are sute de proteine, mii/milioane de lipoproteine, fiecare avand regiuni moleculare reactive prin care se desfasoara simultan zeci/sute de reactii, fara a mai vorbi de schimbul permanent al ionilor, alte mii de particule.  

Exista dezbateri daca virusurile pot fi considerate sau nu forme de viata, deoarece sunt incapabile de reproducere fara "asistarea" de catre masinaria de multiplicare a ADN-ului din interiorul celulelor nucleate pe care le infecteaza.

Fara ajutorul involuntar al celulelor, virusurile nu se pot multiplica. Se considera de asemenea ca virusurile nu ar avea metabolism propriu-zis, spun nu ar avea deoarece absorb ele acolo niste fotoni, caldura, etc...ce or face cu ele greu de zis.

Alte structuri controversate, prionii, astia nici macar nu au material genetic, sunt doar proteine capabile de a se autoreproduce. Cumva ei insisi se modeleaza intr-o matrice prin care proteinele care contin si aminoacizii din prion, se reorganizeaza similar prionului. Geometric vorbind, iti poti imagina un tunel in forma de spirala prin care orice substanta intra, la iesire iese sub forma de spirala, luand forma tunelului. Prionul nu are forma de spirala, dar procesul este similar. Aici majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca prionii nu sunt forme de viata.

General acceptat este ca sunt vii complexele biomoleculare care au schimb de energie si materie cu mediul (metabolism) si sunt capabile de autoreplicare prin propriile mijloace moleculare interne, fara a necesita indispensabil participarea unui alt organism pentru aceasta. Diferenta cu parazitii obisnuiti care au gazde intermediare pentru diverse stadii de maturizare este ca acestea cauta in gazde anumite conditii de viata, un anumit mediu, dar au mijloace de multiplicare interne, proprii.

Atunci, "simplul biologic" ar fi organismele unicelulare, cu reprezentantii lor cei mai comuni, bacteriile.

Viata este un proces de tensiune, o perpetua diferenta de potential localizata spatial, intre interiorul celulei si exterior. Din aceasta tensiune rezulta un potential electric pe care celula il foloseste pentru a alimenta procesele intracelulare. Cumva actiunea fortelor disociative care are tendinta de a redistribui materia pentru egalizarea distributiei masei si energiei este depasita de actiunea fortelor electrochimice. Si de asemenea, tendinta de echilibrare electro-chimica este intarziata de inertia moleculelor complexe. Componenta bilipidica a membranei celulare, cu miezul ei hidrofob si suprafetele hidrofile, tinde sa ocupe cat mai putin volum, vrea sa mentinta "picatura" , adica celula, intreaga. Dezechilibrul electro-chimic va gasi ca singura cale de rezolvare schimbul cu exteriorul. Acest schimb cu exteriorul, insa, este controlat si manipulat de catre conditionarile genetice preexistente, prin care celula, in loc sa egalizeze respectivul dezechilibru, il perpetueaza pe un termen limitat (durata de viata). E cam ca un fitil care arde, cat de lung e fitilul, sau cat de isteata e celula sa mentina diferenta de potential fata de mediu (acesta reprezinta totodata sursa ei vitala de hrana) cat si integritatea ei fizica.

Cum a aparut insa "prima celula", stiind ca una dintre dogmele domeniului este ca "Fiecare celula provine dintr-o celula", ramane inca un mister.

Unele teorii tangentiale si controversate, de mentionat:

- anumite componente celulare, cloroplastele, ar fi fost in anumite medii, forme primitive de organizare a materiei organice, ingerate de catre celulele vegetale si utilizate apoi pentru fotosinteza.

- virusurile ar fi generate intracelular, similar plasmidelor prin care bacteriile fac in mod normal schimb de material genetic intre ele intr-o colonie, cu exceptia faptului ca invelisul virusului are o structura predominant proteica si deci mai rezistenta in mediul extern.
0 0
Semantica si contextualizarea face ca limba sa fie practic infinita si de aceea poezia nu va muri niciodta.
...