Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
Pune o întrebare

Newsletter


3.5k intrebari

6.7k raspunsuri

15.2k comentarii

2.3k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
309 vizualizari

În Japonia ziua de naștere a împăratului e sărbătoare națională și deci zi liberă. Săptămîna viitoare se schimbă împăratul — în mod surprinzător împăratul actual abdică, iar fiul său îi ia locul — și se pune în discuție ca atît ziua de naștere a tatălui cît și a fiului să fie sărbători naționale, că și așa japonezii nu prea se odihnesc.

În acest context, o prietenă de-a mea spunea adineauri că n-ar strica dacă zilele de naștere ale tuturor împăraților de acum înainte ar rămîne sărbători naționale. Atunci, zicea ea, după 365 de împărați tot anul s-ar umple de zile libere.

Cine are oarecare simț matematic își dă totuși seama că nu e chiar așa.

Întrebare: cît e probabilitatea ca zilele de naștere a 365 de persoane să se distribuie exact în cele 365 de zile ale anului, fără coincidențe?

Pentru simplitate presupunem că nu există ani bisecți și că probabilitatea zilei de naștere a fiecărei persoane e uniform distribuită de-a lungul anului.

Expert (12.8k puncte) in categoria Matematica
0 0
Pentru mine dificultatea problemei stă în a calcula un rezultat precis, mai exact în a face socoteli cu numere foarte mari. Nici pe net nu am găsit un calculator capabil să le facă. Așa că nu pot da ca rezultat decât un ordin de mărime. Dar poate că există și o strategie care să evite inconvenientul iar eu nu am găsit-o.
0 0
Dar  și calculatorul din Windows poate lucra cu numere foarte mari.
0 0

Aveți dreptate, mulțumesc pentru sugestie. Nu știam că Windows are un calculator așa tare. De fapt nu știam ce semnifică un număr urmat de e-  urmat de alt număr..

Acum am un rezultat precis. Sper că e și corect.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...