Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
945 vizualizari

Ma refer la transplantul de organe si ma intreb de ce unele se finalizeaza cu respingerea organului de catre noul organism. Ce se intampla mai exact? In ce consta aceasta "respingere"?
 

Iar in cazul trasplanturilor reusite, care e procesul prin care ADN-ul donatorului se transforma in ADN-ul organismului care primeste organul? Ori nu se intampla asta?


Din fosta secțiune Q&A

in categoria Biologie
0 0

O discuție pe aceeași temă, aici.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Ca sa nu respingi un organ acesta trebuie sa fie de la o persoana cat mai compatibila cu tine. Respingerea inseamna ca sistemul tau imunitar detecteaza organul respectiv ca fiind un corp strain si fabrica anticorpi pentru a-l ataca. Daca il ataca, acesta nu va mai functiona cum ar trebui. De altfel, acest lucru apare si in cazul diverselor parti ale propriului nostru corp, in cadrul bolilor autoimune. De exemplu, reumatismul este atacarea propriilor articulatii de anticorpii formati in urma unor infectii. De asemenea, in cadrul alergiilor sistemul imunitar nu mai functioneaza cum trebuie si poate ataca chiar si organe, cum este cazul lupusului.


Nu cred ca ADN-ul donatorului se transforma vreodata, pentru simplul motiv ca o persoana care a suferit un transplant va lua toata viata medicamente imunosupresoare pentru a nu respinge acel organ.


Din fosta secțiune Q&A

0 0

Oare daca organul transplantat provine de la un geaman identic se schimba cu ceva discutia ori medicatia postoperatorie e aceeasi si trebuie administrata la fel, pe toata perioada vietii?


Din fosta secțiune Q&A

0 0

In cazul geamanului identic, trebuie retinut faptul ca ADN-ul nu e identic 100%, desi asta e ideea (gresita) generala. Deci se mentine toata treaba.


Din fosta secțiune Q&A

0 0

Totusi, din cate stiu eu, organele primite de la rude sunt mult mai bine receptionate de organismul receptor. De ce?


Din fosta secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri
Fiecare om are pe suprafata tuturor celulelor sale (cu exceptia hematiilor) un complex proteic, numit MHC I (complex major de histocompatibilitate) care functioneaza ca mecanism de verificare a calitatii de "self", altfel spus este un cod unic de identificare pentru fiecare organism. Sistemul imunitar este cel care "scaneaza" mediul intern. El functioneaza datorita faptului ca poate face diferenta intre ce este al lui, așa-zis "self", si ce este străin.

Limfocitele (ca agenti ai sistemului imunitar) recunosc acest MHC I printr-o molecula complementara  numita CD8. In mod normal sistemul imunitar monitorizeaza constant mediul intern si limfocitele formeaza legaturi tranzitorii MHC I - CD8 fara urmari in cazul cand celula e normala = toleranta sistemului imunitar la antigenele proprii.

Daca CD8-ul unui limfocit intalneste un MHC I cu alta structura decat a organismului din care face parte, limfocitul se va activa si va ataca celula respectiva, cheama si intariri- alte limfocite (numite T helper si T citotoxice), adica declanseaza un raspuns imun.

In cazul unui transplant de organ, organul transplantat are pe suprafata celulelor MHC I-ul donorului. Limfocitele primitorului care scaneaza mediul intern il vor recunoaste ca fiind non-self si il vor ataca.

Reactia de respingere variaza in functie de gradul de deosebire dintre MHC I-ul donorului si al primitorului si de competenta sistemului imunitar al primitorului.

ADN-ul original ramane ADN original. El nu vine in contact cu celulele sistemului imunitar, sta "izolat" in nucleu.

Practic e o simbioza, organul invata sa traiasca in noul organism si organismul isi insuseste noul organ diminuand functia sistemului imunitar, devenind mai tolerant.

Prin tratament imunosupresor se reduce functia imunitara, fortand astfel toleranta fata de organul transplantat. Uneori esueaza, fie ca MHC-urile sunt foarte diferite, fie ca pragul de toleranta imunitara al primitorului este ridicat.
Junior (519 puncte)
...