Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Cum functioneaza un transplant de organe sau o transfuzie de sange la nivel de ADN?

Update: Daca celulele mele au, toate, un cod genetic, ce se intampla cu codul genetic al celulelor din sangele primit prin transfuzie? Sau cu codul genetic din celulele organului transplantat. Celulele organului transplantat isi vor ”schimba” codul genetic?
Junior (1.5k puncte) in categoria Biologie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Intrebarea este incorecta !!!
Novice (122 puncte)
0 0
De ce spuneti asta?
0 0
Mai bine zis, intrebarea este incompleta.
0 0
Genetic nu se intampla nimic, din cate stiu. Codul tau genetic il ai ca sa zic asa din momentul in care ai fost conceput, iar organele sau sangele fac parte din sisteme cum ar fi cel digestiv, respectiv cel circulator etc., iar acestea nu influenteaza codul tau genetic.
Teoretic, daca organul transplantat are anumite probleme, cum ar fi forme de cancer, acele celule se pot raspandi in organism si sa te ucida, dar codul tau genetic nu va fi alterat de asta.

Deci da, intrebarea nu este formulata corect, dar pe scurt, nu se intampla nimic la nivel de ADN..
0 0

Daca celulele mele au, toate, un cod genetic, ce se intampla cu codul genetic al celulelor din sangele primit prin transfuzie? Sau cu codul genetic din celulele organului transplantat. Celulele organului transplantat isi vor ”schimba” codul genetic?

0 plusuri 0 minusuri
Nu se întâmplă nimic ( sper ca am înțeles corect intrebarea). Celulele organului transplantat rămân cu ADN-ul lor (adică cu codul lor genetic) și cele ale primitorului cu ADN inițial. Treaba e mai complicata un pic adică sistemul imunitar al gazdei încearcă sa scape de organul primit pentru ca celulele noului organ nu au aceasi markeri de suprafață ca restul organelor (MHC I) dacă primitorul nu primește terapie imunosupresoare organul va fi rejectat. Sper ca ai inteles
Novice (110 puncte)
...