Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
102k vizualizari
Cand consumam 1mc de gaz la centrala defapt cati litri de gaz consumam ?

La ce presiune este gazul livrat ? Ce anume este ? (propan, butan, amestec...?)
Senior (6.9k puncte) in categoria Informatii utile

2 Raspunsuri

1 plus 1 minus
1 mc = 1 metru cub = 1000 litri.

Restul depinde de ingineria sistemului de distributie.

Cel care vine pe teava e probabil metan, dupa cate stiu. De exemplu compania noastra de distribuite zice ca e 95% (molar) metan, in medie.

Cel din butelii e propan (sau poate amestec cu butan in unele cazuri).
Junior (872 puncte)
0 0

nu pricep raspunsul tau :|    Cred ca toata lumea stie cat este un mc, eu am intrebat un mc de gaz, poate nu sunt explicit.   La centrala pt incalzire cand consum 1mc de gaz care il paltesc cu 1,5 lei cred ( vrei sa-mi spui ca consum 1000 de litri de gaz ? Pai in cazul asta as incalzi tot bucurestiul cu cantitatea de 1mc de gaz nu doar apartamentul pt cateva ore.

Din ce am auzit  1mc (contorizat la contor) ar avea mai putin de 4 l de propan/metan  dar mie frica sa nu zic o prostie prea mare deasta nu am scris. 

""1l GPL =0,27m.c.   

1m.c. gaz = 3,7 litri GPL ""

0 0
Vrei sa zici ca un metru cub contine un numar variabil de litri, in functie de fluidul al carui volum il masuram?

Un metru cub de orice contine 1000 l din acel orice.

In cazul gazelor este important ca ambele masuratori sa se faca in aceleasi conditii de presiune si temperatura. Altfel nu are sens comparatia.

Deci 1 mc la presiunea p1 si temperatura T1 are 1000 litri la aceeasi presiune si aceeasi temperatura. Daca masuram metrul cub la o presiune si litrii la alta, p2 atunci poti obtine orice rezultat vrei, intre anumite limite.

Dar in acest caz mai util ar fi sa te referi la masa de gaz si nu la volum. Caldura obtinuta prin ardere depinde de cantitatea de gaz, in Kg sau moli si nu de volumul de gaz ars. Este foarte posibil sa iei un litru de gaz la presiune normala si sa ii reduci presiune pana ocupa un 1km cub. Dar nu inseamna ca incalzesti tot Bucurestiul cu el.

Deci un metru cub sub presiune mare va ocupa un volum mai mare cand se extinde la presiunea atmosferica. Dar asta nu inseamna ca un metru cub are mai putini litri sau mai multi. Masurand in mc la o presiune si in litri la alta nu face decat sa duca la confuzie. Pentru taxarea consumului, compania de gaz calculeaza volumul in anumite conditii standard de presiune si temperatura si afce corectii cand conditiile reale variaza. Ceea ce asigura de fapt ca platesti acelasi pret pentru aceeasi masa de gaz.

Faptul ca volumul de 1 mc (la 1 atmosfera) livrat de ei ocupa mai putin loc in sistemul lor de distributie si stocare e irelevant.  

In cazul propanului raportul ala mare intre volume poate avea o baza reala.. Propanul este lichid in butelii si gazos cand il ardem. Un litru de propan lichid poate produce prin evaporare un volum mult mai mare de propan gazos, la presiunea atmosferica.
0 0

Ai incercat sa fii mai detaliat dar tot nu m-ai lamurit cu nimic. 

Eu unu cred ca am intrebat pe intelesul tuturor mai mult de atat nu pot fi mai explicit.

Deci nu am pus o intrebare de clasa intai cati litri intra intr-un mc ca normal raspunsul ar fi fost 1000 l   ""Am intrebat ce inseamna 1 mc de gaz (specificand butan propan,  ca sa nu vina unul sa creada azot sau hidrogen"" 

Mai detaliat as fi ce inseamna 1 mc de gaz livrat de E-on pt care platesc 1,5 lei ?  

Deci din raspunsurile tale tot asta inteleg ca eu ard in 5 minute 1000 l de gaz la centrala. E bine de stiut ! Maine imi fac companie sa incalzesc tot bucurestiul, ca la 1,5 lei mc se merita !

0 0
Te incapatanezi sa crezi ca numarul mare de litri ar avea vreun efect asupra caldurii obtinute din arderea gazului.

De ce nu socotesti in mililitri?

Ar rezulta ca vei incalzi toata Romania, dupa teoria ta, nu? Ca ai 1 milion de mililitri.:)

 

Dar hai s-o luam altfel. Puterea calorica a metanului e de aproximativ 9,000 Kcalorii pe metru cub normal. Adica metru cub in conditii normale, o presiune atmosferica standard si temperatura camerei (in jur de 20 de grade celsius).

sursa e aici: http://www.engineeringtoolbox.com/gross-net-heating-values-d_420.html

Pentru aceste 9,000 de calorii platesti 1.5 lei. Daca nu cumva compania ta de gaz are alte metode de taxare si masoara volumul consumat in alte conditii decat cele normale.

Acelasi gaz poate ocupa 2 m^3 la o presiune de 0.5 atm si aceeasi temperatura sau 0.1 m^3 la 10 atmosfere. Dar tot 10,000 de Kcalorii produce cand il arzi. Si daca il imparti in litri sau mililitri sau galoane tot atata caldura da. Asta e tot.

(si metrul ala cub normal are 1000 de litri normali)
0 1
eu vad ca esti mai incapatanat decat mine. Eu nu intreb cati litri ar incapea intr-un m3 ca este la mintea cocosului, eu m-am referit doar la cazul particular de la E-on in care am intrebat cati litri livreaza ei intr-un m3. Oricum raman la varianta de 3,7 l
0 0
Bine, nu te enerva. Asa e, 3.7 litri. :)
1 0
Prima intrebare pare inepta. Unitatile de masura nu depind de ce anume masoara. Daca e vorba de "normal metrul cub" (la 760 torr), in teava sau in contor presiunea e mai mare, deci se contorizeaza un volum mai mic decat cel in stare normala.
 Un litru de gaz nu inseamna un litru de gaz lichefiat, acela e un litru de lichid. Gazul ce se arde la centrala nici nu poate fi lichefiat la temperatura normala.
 Compozitia gazului difera mult functie de sursa. La noi este un amestec de gaz natural romanesc bogat in metan cu gaze petroliere ce provin de la sonde si rafinarii si cu gaz rusesc depozitat in timpul verii in subteran. Presiunea este mare in conductele magistrale, medie in reteaua urbana si mica in instalatiile casnice. Ceea ce se contorizeaza este volumul, dar ceea ce se factureaza este energia termica continuta in respectivul volum masurata in kWh. Conversia volumului in energie o face societatea de distributie functie de compozitia gazului din luna respectiva sau cum doreste.
1 0
Salutare !

Si eu caut raspuns la aceeasi intrebare : cat litri sunt intr-un metru cub de propan / metan.

Tind sa te contrazic putin in ceea ce spui ca 1 cm =  1000 l - si am urmatorul argument: eu am centrala termica pe butelii mari P35 - care au 35 kg de propan. adica vreo 70 l - propan cu aproximatie.

Eu consum 70 l de propan intr-o saptamana - deci de aici faci singur calculele si observi ca fie nu sunt bune, fie centrala mea merge 99% cu aer, iar propanul il foloseste doar pentru a aprinde aerul !

Reveind la oile noastre, stie cineva cati litri de propan sunt intr-un mc ?
1 plus 0 minusuri

Ca să obții un răspuns bun e util să încerci să pui întrebarea bine. Altfel s-ar putea să nu fii mulțumit de ce ți se răspunde.

1 metru cub de orice are exact 1000 de litri de acel ceva, măsurați în aceleași condiții. E importantă observația că se măsoară în aceleași condiții. Cine vrea să schimbe condițiile trebuie să spună exact cum le schimbă.

Probabil confuzia vine din faptul că de obicei litrii se folosesc la lichide și metrii cubi la gaze, încît dacă spui litri pare că implicit vorbești de un lichid, dar nu, nu e deloc implicit.

În cazul de față, dacă vorbim de exemplu de propan, bănuiesc că acel 1 metru cub este considerat în condiții de propan gazos. Propanul gazos măsurat în condiții normale (adică la 20°C și 1 atmosferă) are densitatea de 1,88 kg/m3. Pe de altă parte, bănuiesc că litrii de propan din întrebare sînt considerați în condiții de gaz lichefiat, deci cu totul altă mîncare de pește. Propanul lichid are densitatea de 493 kg/m3 (la 25°C).

Mai departe, cine vrea să echivaleze gazul cu lichidul poate calcula folosind masele, pentru că numai masa e constantă în procesul de lichefiere sau de evaporare. Din calcul iese că 1 metru cub de propan gazos conține aceeași cantitate de propan ca 3,82 litri de propan lichid.

Dacă în loc de propan vorbim de altă substanță, trebuie înlocuite valorile. Eu pentru propan le-am găsit repede pe internet (nu garantez că sînt bune, dar rezultatul e plauzibil), deci probabil se poate face același calcul și pentru metan sau alte gaze. La amestecuri e mai greu, pentru că e greu să găsești valori tabelate pentru ele.

Expert (12.9k puncte)
1 0
Salutare !
Tot rasfoiesc netul de ceva vreme in cautare de informatii care sa ma determine sa montez o centrala termica pe butelii de propan.
N-am gasit nimic concret pana acum, asa ca mi-am asumat riscul de a face o astfel de instalatie doar din auzite.
O sa incerc sa va informez saptamanal despre un consum detaliat, dar pana atunci sa incep cu inceputul !
Locatie Dolj: casa la tara intr-o comuna apropiata de Craiova - 6 km departare. Suprafata de incalzit 50 mp (1 camera locuit, 1 living cu bucatarie, 1 baie, 1 hol mic) - casa neizolata momentan, din caramida.
Instalatia in casa, daca nu o ai, si esti genul priceput, ti-o poti realiza singur, fie pe cupru, fie pe PPR - si ai scutit in jur de 1000 lei mana de lucru (150 lei / radiator, 200 lei montaj centrala termica). Mie mi-a luat doua zile sa montez 4 calorifere + centrala, in conditiile in care am fost in concediu si a trebuit sa am grija si de copilul de 3 ani printre picaturi. Informatii despre calcularea calcului termic necesar si a radiatoarelor se gasesc pe toate drumurile.
OK..deci am facut instalatia in casa, am montat centrala termica - Ariston Clas Premium 24kw in condensatie, am incarcat instalatia cu apa - au intrat cam 20 l, asta nu stiu daca are vreo relevanta - mi-a mai ramas doar sa vad cu ce combustibil alimentez centrala. Aici am avut maaari dubii, pentru ca peste tot am gasit numai jumatati de informatii, nimic concret care sa ma determine sa iau o decizie corecta. Asa ca, am inchis ochii si am riscat. Pana acum, dupa prima saptamanam rezultatul este satisfacator. Sa va spun si de ce: dupa ore petrecute pe net, telefoane la diferite firme: Petrom, ButanGaz, Azzalis, Adegas, OMV, niciuna dintre ele nu m-au rezolvat, SIngurii care ar fi fost aproape de ceea ce voiam eu au fost cei de la ButanGaz, care mi-au oferit un rezervor de 1000 l  de propan in chirie - aprobari, pret incarcare, instalari..nebuneli - toata distractia ar fi ajuns undeva un jur de 10000 lei, ceea ce mi s-a parut putin exagerat, asa ca am renuntat la ei si am continuat sa mai caut, pana cand am dat de cei de la GAZPROM Bucuresti, care au si la Craiova un punct de lucru. Am incheiat un contract cu ei pe 4 butelii de propan - P35, pentru care am platit 250 lei garantia / bucata (bani returnabili la finalul contractului cu conditia sa incarc numai la ei buteliile)  + 245 lei incarcarea buteliei (35 kg de propan, aproximativ 70 l propan). Deci, am facut rost si de propan, asa ca am vorbit cu baietii care au pus punerea in functiune a centralei sa-mi faca si instalatia de alimentare care constra intr-un kit special pentru buteliile respective.
Dupa o saptamana de caldura, la o temperatura de 0 / -3* afara, ceasul arata ca buteliile s-au golit aproape un sfert. Kitul instalat este pentru 4 butelii, doua merg, doua stau in standby. In poza, eu nu aveam montate celelalte doua butelii, dar ideea este ca daca nu ai bani sa le cumperi pe toate 4 odata, poti merge doar cu 2, dar exista neplacerea ca sa ti se termine noaptea gazul, si sa ramai in frig.
In linii mari,  eu zic ca am facut o investitie destul de buna care nu m-a costat mult, comparativ cu o centrala pe lemne.
- radiatoarea 250 lei / buc x 4 = 1000 lei
- centrala termica ariston 24 kw - 3150 lei
- teava cupru + fitinguri + filtre + unelte folosite - cca. 2000 lei
- termostat ambiental fara fir - 200 lei
- kit butelii + punerea in functiune a centralei + senzor gaz + electrovana + manopera - 1100 lei
- butelii propan 35 KG: 250 lei garantia / buc x 4 = 1000 lei, 245 lei incarcatul / buc x 4 = 980 lei - total butelii 1980 lei. (pe viitor platesc doar incarcatul 245 lei / butelie, iar la finalul contractului daca incarc numai de la ei, imi recuperez si garantia buteliilor)
Total cheltuieli - 9500 lei
Tragand linie, cosider ca am facut o investitie OK, cu buteliile pe propan, intr-o zona in care nu am reusit sa ma racordez la reteaua de gaze naturale. Singurul disconfort, daca-l poti numi asa, este ca trebuie sa te duci la cateva zile sa verifici nivelul gazului in butelii si sa comuti pe buteliile de rezerva atunci cand s-au terminat cele in uz.
Sper sa fie de folos cuiva ceea ce am scris pe aici. Nu sunt nici  instalator, nici inginer, asa ca scuzati daca nu am fost prea exact in detalii, dar cred ca intelegeti voi ce am vrut sa spun.
O sa revin saptamanal cu actualizarea despre consumul buteliilor.
Bafta si numai bine.
0 0
As dori sa achizitionez aceasta modalitate de încălzire cu gaz cu butelii pe propan lasati-mi un nr de tel multumesc
0 0
buna ziua.sunt din tecuci si as dori si eu un nr de tel pt a contacta aceasta firma pt instalare acestui sistem pe butelii.va multumesc frumos
...