Salutare !
Tot rasfoiesc netul de ceva vreme in cautare de informatii care sa ma determine sa montez o centrala termica pe butelii de propan.
N-am gasit nimic concret pana acum, asa ca mi-am asumat riscul de a face o astfel de instalatie doar din auzite.
O sa incerc sa va informez saptamanal despre un consum detaliat, dar pana atunci sa incep cu inceputul !
Locatie Dolj: casa la tara intr-o comuna apropiata de Craiova - 6 km departare. Suprafata de incalzit 50 mp (1 camera locuit, 1 living cu bucatarie, 1 baie, 1 hol mic) - casa neizolata momentan, din caramida.
Instalatia in casa, daca nu o ai, si esti genul priceput, ti-o poti realiza singur, fie pe cupru, fie pe PPR - si ai scutit in jur de 1000 lei mana de lucru (150 lei / radiator, 200 lei montaj centrala termica). Mie mi-a luat doua zile sa montez 4 calorifere + centrala, in conditiile in care am fost in concediu si a trebuit sa am grija si de copilul de 3 ani printre picaturi. Informatii despre calcularea calcului termic necesar si a radiatoarelor se gasesc pe toate drumurile.
OK..deci am facut instalatia in casa, am montat centrala termica - Ariston Clas Premium 24kw in condensatie, am incarcat instalatia cu apa - au intrat cam 20 l, asta nu stiu daca are vreo relevanta - mi-a mai ramas doar sa vad cu ce combustibil alimentez centrala. Aici am avut maaari dubii, pentru ca peste tot am gasit numai jumatati de informatii, nimic concret care sa ma determine sa iau o decizie corecta. Asa ca, am inchis ochii si am riscat. Pana acum, dupa prima saptamanam rezultatul este satisfacator. Sa va spun si de ce: dupa ore petrecute pe net, telefoane la diferite firme: Petrom, ButanGaz, Azzalis, Adegas, OMV, niciuna dintre ele nu m-au rezolvat, SIngurii care ar fi fost aproape de ceea ce voiam eu au fost cei de la ButanGaz, care mi-au oferit un rezervor de 1000 l de propan in chirie - aprobari, pret incarcare, instalari..nebuneli - toata distractia ar fi ajuns undeva un jur de 10000 lei, ceea ce mi s-a parut putin exagerat, asa ca am renuntat la ei si am continuat sa mai caut, pana cand am dat de cei de la GAZPROM Bucuresti, care au si la Craiova un punct de lucru. Am incheiat un contract cu ei pe 4 butelii de propan - P35, pentru care am platit 250 lei garantia / bucata (bani returnabili la finalul contractului cu conditia sa incarc numai la ei buteliile) + 245 lei incarcarea buteliei (35 kg de propan, aproximativ 70 l propan). Deci, am facut rost si de propan, asa ca am vorbit cu baietii care au pus punerea in functiune a centralei sa-mi faca si instalatia de alimentare care constra intr-un kit special pentru buteliile respective.
Dupa o saptamana de caldura, la o temperatura de 0 / -3* afara, ceasul arata ca buteliile s-au golit aproape un sfert. Kitul instalat este pentru 4 butelii, doua merg, doua stau in standby. In poza, eu nu aveam montate celelalte doua butelii, dar ideea este ca daca nu ai bani sa le cumperi pe toate 4 odata, poti merge doar cu 2, dar exista neplacerea ca sa ti se termine noaptea gazul, si sa ramai in frig.
In linii mari, eu zic ca am facut o investitie destul de buna care nu m-a costat mult, comparativ cu o centrala pe lemne.
- radiatoarea 250 lei / buc x 4 = 1000 lei
- centrala termica ariston 24 kw - 3150 lei
- teava cupru + fitinguri + filtre + unelte folosite - cca. 2000 lei
- termostat ambiental fara fir - 200 lei
- kit butelii + punerea in functiune a centralei + senzor gaz + electrovana + manopera - 1100 lei
- butelii propan 35 KG: 250 lei garantia / buc x 4 = 1000 lei, 245 lei incarcatul / buc x 4 = 980 lei - total butelii 1980 lei. (pe viitor platesc doar incarcatul 245 lei / butelie, iar la finalul contractului daca incarc numai de la ei, imi recuperez si garantia buteliilor)
Total cheltuieli - 9500 lei
Tragand linie, cosider ca am facut o investitie OK, cu buteliile pe propan, intr-o zona in care nu am reusit sa ma racordez la reteaua de gaze naturale. Singurul disconfort, daca-l poti numi asa, este ca trebuie sa te duci la cateva zile sa verifici nivelul gazului in butelii si sa comuti pe buteliile de rezerva atunci cand s-au terminat cele in uz.
Sper sa fie de folos cuiva ceea ce am scris pe aici. Nu sunt nici instalator, nici inginer, asa ca scuzati daca nu am fost prea exact in detalii, dar cred ca intelegeti voi ce am vrut sa spun.
O sa revin saptamanal cu actualizarea despre consumul buteliilor.
Bafta si numai bine.