Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari

Adesea crăpăturile care apar în plăci de faianță, obiecte de porțelan și altele au o configurație specifică, în care de cele mai multe ori crăpăturile care se intersectează fac între ele unghiuri de aproximativ 90°:







Întrebarea e: de ce?

Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
1 0
Foarte interesant.

Tu stii raspunsul? Sau un mecanism propus pentru a explica frecventa ridicata a unghiurilor in jur de 90 de grade?
0 0
Știu un început de răspuns. Sînt curios ce știu ceilalți.
0 0
Presupun ca sant crapaturi numai in glazura sticloasa si nu in ceramica, asa e?

Probabil ca depinde de materialul glazurii si de procesul tehnologic. Ar fi interesant de stiut daca vase produse in diferite epozi si zone au configuratii diferite.

Exista un grup  care se ocupa cu identificarea tablourilor vechi pe baza configuratiei crapaturilor din vopsea. Se pare ca depinde de epoca si de scoala de pictura. Probabil ca foloseau diferite materiale si procedee. Din pacate nimeni (din cate stiu) nu se intereseaza de o intelegere a mecanismelor. Doar clasificare.
0 0
Ați atins un punct important: configurația aceasta de crăpături (cu toate variantele ei) se produce în obiecte alcătuite din cel puțin două straturi din materiale diferite (în cazul solului crăpat materialul e același, dar conținutul de apă diferă). La ceramică și faianță crăpăturile sînt numai în stratul superficial. Dacă ar fi în volum ar avea alte forme și unghiurile n-ar mai fi de 90°.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Crapaturile apar din cauza contractiei unui strat in raport cu stratul de baza. Daca stratul este de grosime uniforma fisura apare acolo unde tensiunea este maxima si perpendicular pe directia tensiunii. Pe un element de suprafata de forma alungita, de exemplu dreptunghiulara, forta de contractie este proportionala cu lungimea, iar pe directia axei lungi este mai mare decat pe cea a axei scurte. Fisura va aparea perpendicular pe axa lunga, respectiv perpendicular pe latura lunga.
Junior (817 puncte)
0 0
Da, cam asta e esența, faptul că există (cel puțin) două straturi cu proprietăți diferite, de exemplu coeficienți de dilatare diferiți (la răcire smalțul sticlos se contractă mai mult decît ceramica), și faptul că la materiale omogene crăpătura apare perpendicular pe direcția tensiunii maxime.

Aș mai fi adăugat explicit că crăpăturile nu apar simultan, ci pe rînd, lucru important în explicație. După apariția unei crăpături într-un loc, tensiunea din vecinătatea ei nu mai poate fi decît paralelă la crăpătură, pentru că partea din tensiune care fusese perpendiculară pe crăpătură a fost anulată prin însăși apariția crăpăturii. Ca urmare, dacă în aceeași zonă mai apare încă o crăpătură, ea nu poate fi decît aproximativ perpendiculară pe crăpătura veche.
0 plusuri 0 minusuri

O mică atingere a acestui subiect, folositoare cred pentru cei care la fel ca mine nu pot da o explicaţie, dar dornici să înveţe, şi presupunînd ce se presupune în acest site: http://www.sv.vt.edu/classes/MSE2094_NoteBook/97ClassProj/exper/ballard/www/ballard.html

Senior (5.0k puncte)
...