Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
766 vizualizari
Prin ce fenomen se generează masa unei particule?
Novice (268 puncte) in categoria Fizica
1 3
Depinde cu cate picioare vrei sa fie.

Preotii sunt specialisti in astfel de probleme. Intreaba-i pe ei.

Desigur stiu ei sa-ti explice precis cum a facut dzo toate lucrurile, inclusiv lumina/energia fara masa.
4 0
Domnule John Flower 1, colegul negura_n a pus o intrebare, ati fi putut spune ceva despre bosonul Higgs , ca raspuns sau ati fi putut da o trimitere catre un link.Tinand cont de raspunsurile pe care le dati cred ca sunteti un "vanator de puncte", cam asa dati impresia.Nu sunt adeptul nici unei religii, la ultimul recensamant m-am declarat ateu, spun asta pentru a va "iesi din grija" ideea ca sustin vreo anumita religie.Daca dumneavoastra considerati ca user-ul negura_n este un om religios(am citit postarile sale si nu pare a fi religios, poate putin mai naiv si nestiutor dar asta se poate corecta prin educatie) puteati pune "raspunsul" ca un comentariu.Un raspuns este o lamurire nu o gluma.Eu nu dau un raspuns pentru ca nu stapanesc bine mecanica cuantica si nici nu sunt un bun pedagog.
0 1

Ai dreptate, am corectat in comentariu, evident ironic la adresa celor ca webso cu care l-am confundat si care face de rusine internetul: "World Wide Web", dar la asta nu se mai poate corecta nimic prin nici-o educatie: e prea cult si inteligent incat numai niste lectii de Limba Romana ii lipsesc ca sa poata s-o arate si altora.

De bosonul ala nu se stia cand am facut eu Liceul de Fizica si Matematica sub patronajul Consiliului de Stat pentru Energie Nucleara, similar celui de pe platforma IFA de la Magurele, dar stiindu-i porecla si aberatiile jurnalistice spuse/scrise despre el, nu m-a mai interest de loc.

Multumesc, cu respect, iar daca vrei sa-mi arati respect, pe care nu il pretid nimanui, te rog sa folosesti persoana a II-a singular.

 

0 0

Cea mai mare parte din masa a unui atom este in nucleu.Masa atomilor pare a fi in progresie aritmetica pe masura ce creste numarul de protoni si neutroni. 

La randul lor protonii si neutronii se spune ca sunt alcatuiti din quarci, ce pot avea incarcatura electrica diferita de + si -, de + 1/3, - 1/3, +2/3, -2/3. Insa minusul si plusul pot avea diverse "culori" sau arome. 

mai pe intelesul tuturor:

http://www.phys.ubbcluj.ro/~grigore.damian/cursuri/pe/curs6.pdf

 ceea ce este interesant de observat este ca masa quarcilor luati separati (masurata dupa imprastiere prin ciocnirea cu alte particule) este mai mica decat masa quarcilor ce alcatuiesc un proton.

http://www.descopera.org/particulele-elementare-si-interactiunile-dintre-acestea/

Forta electromagnetica tare tine cuarcii in protoni si neutoni, iar cea slaba tine protonii si neutronii la un loc.

metaforic vorbind masa pare a fi un fel de proprietate fundamentala, e biletul de intrare pentru orice particula respectabila ce se vrea cat de cat stabila pe lumea asta. 

Intr-un continuum spatiu-timp, masa este generata in momentul cand acest spatiu-timp face loc unei noi particule. Citisem undeva ca s-a observat ca in vid apar particule noi dupa un timp suficient de lung. Nush cum, poate ca nimic nimic nu exista. In teoria respectiva s-a considerat ca ""=vidul""= este un amestec echivalent de materie si antimaterie, si la cea mai mica variatie a spatiu-timpului, care este un continuum, adica ne include si pe noi, se genereaza particule noi. 

altfel spus, inceput nu stim sigur daca a existat, insa teoretic sfarsitul nu exista. 

Pe de alta parte altii sustina ca spatiu-timpul este generat de materie. Pentru unii a priori este spatiu-timpul iar pentru altii este materia. Prima varianta poate scoate din ecuatie un creator. 

In prima varianta odata ce stabilesti niste proprietati pentru acest continuum spatiu-timp, gasesti sau nu o relatie cu materia. In teoria relativitatii, la viteze luminice masa tinde spre infinit. E putin paradoxal. E ca si cum te-ai deplasa cu tot universul dupa tine si atunci nu mai ai un sistem de referinta. 

Aici pare a fi o problema, fara experimente practice nu se pot proba teoriile, insa pentru a crea un astfel de experiment ai nevoie de teorii valide si aplicabile in micul nostru biosistem. Iar la aceasta scara, un astfel de experiment poate pune in pericol insasi existenta biosistemului.

Daca a priori este materia atunci intra in functiune teoria big-bang-ului. O masa care se imprastie in vid cu viteza luminii, expansioneaza la nesfarsit si creeaza continuumul spatiu-timp ca o consecinta perceptibila rational numai de catre cei de aceeasi natura materiala. Daca paradoxal as fi numai gand, nu as mai percepe spatiu-timpul. Pentru ca nu mai interactionez cu el. Rational as putea sti ca el exista, insa nu pot proba, si poate m-as contrazice cu altii despre existenta/inexistenta sa asa cum noi ne contrazicem despre existenta vietii dupa moarte.

 
2 0
Ati tot comentat dar n-ati lamurit omul :) !  

Acum depinde si la ce nivel vrea el sa fie lamurit, caci acest domeniu este inca o "terra incognita" si pentru fizicieni.

Ideea principala este ca bosonul Higgs (daca o ramane singura particula de acest tip, caci se zvoneste ca ar putea fi mai multe) formeaza un camp intins in intregul Univers, probabil format odata cu BB. Din interactiunea acestuia cu tipurile de particule care formeaza materia barionica rezulta o "perturbatie" care este resimtita ca masa.

Uite aici un link sugestiv:

http://www.scientia.ro/fizica/58-fizica-nucleara/1395-bozonul-higgs-si-conceptul-de-masa.html
0 0
Raspunsul meu la intrebarea cum se genereaza masa , este ,,,, sa-i zicem metafizic ?!

      MASA defineste energie temporala nonlocala matricizata localizat in forma spatiala

1 Raspuns

0 plusuri 2 minusuri

Tot ce scrieti aici si ce au scris altii pe aceasta tema sunt doar simpliste pareri, iar eu l-am trimis cel mai aproape de sursa: creatorul tuturor lucrurilor!

Junior (743 puncte)
...