Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari

După cum poate știți, pentru a găti spaghetele trebuie să le fierbem în apă (puțin sărată) timp de circa 7–10 minute, potrivit cu proprietățile diverselor tipuri de spaghete și după gustul fiecăruia – unii le preferă ceva mai moi, iar alții ceva mai tari, al dente.

Dar știați că de fapt nu e nevoie ca apa să fiarbă pe toată durata respectivă? E suficient să dea în clocot, să pui spaghetele în ea și să aștepți puțin, pînă se înmoaie și se scufundă. Atunci poți să stingi focul. Lași spaghetele în apa fierbinte la fel de mult timp (eventual mai prelungești cu 1 minut) și ies la fel de moi ca și cînd focul ar fi aprins.

Asta înseamnă că pentru fierberea spaghetelor nu e nevoie de 100°C. Economia de energie poate fi semnificativă, iar confortul bucătarului sporește și el, mai ales vara cînd și așa e prea cald în casă. Iar gustul nu diferă deloc.

Așadar avantaje da, dezavantaje nu.

Expert (12.9k puncte) in categoria Stiati ca?-Diverse
0 0
Metoda - interesantă - e alicabilă doar spaghetelor, sau și altor tipuri de paste?
0 0
Eu n-am încercat decît cu spaghete. Dar presupun că merge la toate pastele care au aceeași compoziție.
0 0

Am aşteptat un moment în care să vreau să pregătesc şi să consum paste, am experimentat, iar acum pot să-mi exprim opinia. E cât se poate de adevărat, pastele pe care le-am fiert două minute şi le-am lăsat încă alte 10 minute în apa fierbinte, au ieşit la fel ca cele pe care le-am fiert timp de 10 minute continuu. Recunosc că am avut emoţii şi credeam că o să fiu nevoit să mai fierb pastele pe care le-am oprit din fierbere, dar nu a fost nevoie.

O informaţie simplă dar foarte utilă de care am să ţin cont pe viitor pentru a nu risipi energie. :)

2 0
Și eu am avut emoții cînd am încercat prima dată.

Trebuie să spun totuși că economia de energie, deși e semnificativă, nu e totuși foarte mare. Cea mai mare parte a energiei se consumă la încălzirea apei reci pînă la o aduce la fierbere, ceea ce durează cîteva minute bune cu foc mare. În continuare focul se poate face mic de tot, doar pentru a compensa pierderile de căldură din pereții vasului, și astfel fierberea continuă, deci temperatura rămîne la 100°C. Sigur, unii nu fac focul mic, ci îl lasă mare pînă la sfîrșit de tot, caz în care consumă foarte mult evaporînd inutil apa, fără nici un avantaj pentru paste. Dar chiar și focul mic consumă mai mult decît focul stins, deci informația asta e utilă și aduce o economie.

Fără mare legătură cu ce vorbim aici, apa în care am fiert pastele și care încă e foarte fierbinte eu o torn imediat în chiuvetă pentru a omorî bacteriile de pe pereții țevilor, bacterii producătoare de mirosuri neplăcute. Și cum la mine se mănîncă des paste (și ouă fierte etc.), chiuveta nu miroase niciodată urît.
0 0

Într-adevăr, chiar şi focul mic consumă mai mult decât focul stins, dar cel mai important aspect (din punctul meu de vedere) este că se evită risipa de energie. Interesant este faptul că reuşeşti să găseşti un scop practic pentru orice acţiune şi orice acţiune se întâmplă cu cel mai bun randament, ceea ce înseamnă inteligenţă şi e de apreciat că îţi oferi din timpul tău pentru a împărtăşi din cunoştinţele tale cu cei din jur.

1 0
Eu am descoperit asta din greseala. Cand gateam cate o supa in care puneam fidea/taitei etc., din cauza ca supa luata de pe foc mai ramanea fierbinte multa vreme pastele ajungeau prea moi in final. Atunci am inceput sa le pun doar cu putin inainte sa sting focul.

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Ca si lemnul din "Chibritul scafandru", pastele fainoase si alte alimente deshidratate au si micro pori rezultati in urma eliberarii/evaporarii apei. Gustul unora din alimentele proaspete, (ne deshidratate sau prelucrate termic), difera mult fata de al lor dupa pregatire/prelucrare si nu pot fi consumate ca atare cu aceeasi usurinta. In scopul pastrarii si utilizarii comode la nevoie, in unele cazuri e folosita metoda deshidratarii, care se poate face, in functie de scopul urmarit si felul cum se schimba propietatile lor, inainte, in timpul, sau dupa o anumita PREgatire/prelucrare termica, (care intr-o anumita masura s-ar putea numi si semipreparare, desi e ceva mai putin decat atat). Daca la extrudarea si/sau uscarea pastelor temperatura atinge valoarea la care se realizeaza reactiile care le dau gustul, (sau se realizeaza in timpul fierberii in timp mai scurt decat rehidratarea pe care o prefera fiecare), mentinerea in apa la o temperatura aproape de fierbere nu mai are decat rolul de grabire a rehidratarii. Datul in clocot prelungit-moderat insa, in prima faza mareste viteza de eliminare a aerului si inlocuirea lui cu apa putin sub temperatura de fierbere din/in porii pastelor, iar apoi prin ajungerea acestei ape iar la temperatura de fierbere, presiunea vaporilor duce la cresterea suplimentara a volumului aparent al pastelor.

Mentionez aici doar metoda de pastrare, (utilizata in anii 60' de bunica, mama si nu numai), in saculeti de panza, a pastailor, (initial foarte "carnoase") de fasole verde/galbena, in stare uscata/deshidratate pe hartie sau insirate pe ata, "la soare", dupa o scurta fierbere/oparire. Gustul si aspectul preparatelor era destul de asemanator cu cel al celor facute din fasole proaspat culeasa/congelata sau conservata cu mult mai mult efort si costuri mai mari, inclusiv de spatiu de depozitare, in borcane cu lichide, cu sau fara E-uri.
Junior (743 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Avantajele sunt si mai mari/evdente la gatitul alimentelor ca necesita timpi mai mari de mentinere la temperatura de 100 grade C, daca folosesti oala sub presiune: datorita capacului ce impiedica pierderea unei mari cantitati de caldura prin vapori/abur, temperatura ajunge mai repede la 100 grade C (si o depaseste), moment in care poti reduce mult flacara, iar dupa un timp chiar sa o stingi, temperatura mentinandu-se inca ceva timp peste 100 de grade si mai mult timp aproape de aceasta decat in vasul cu capac neetans.
Junior (743 puncte)
...