Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
Aqua Carpatica a facut o campanie agresiva in care spune despre pericolele nitratilor din apa. Au scos pana si testere care se dau gratis sau contra cost infim 3lei-2 testere (la supermarketuri, benzinarii)  Au scos si un site http://testulpuritatii.ro/index.php  unde fiecare isi poate publica testul facut.

Stiu ca moda de a bea apa imbuteliata a aparut cred ca mai bine de 10 ani, eu cel putin tin minte  ca de 10 ani beau apa imbuteliata de cand m-am mutat in Bucuresti. Acum 1 deceniu nu cred ca ii pasa nimanui (din consumatori) de nivelul de nitrati din apa ci doar beau apa imbuteliata deoarece nu continea clor si nu avea gustul acela ciudat de la robinet. Mai ales dupa ce vedeai dupa ce opreau astia apa sa iti vina apa cu foarte multa rugina la robinet.

Deci intrebarea ar fi la ce trebuie sa avem in vedere cand consumam o apa ? In afara de cantitatea de nitrati mai sunt si alte aspecte de care sa tinem cont ?

Cum se justifica pretul exagerat al apelor imbuteliate avand in vedere ca o cutie de bere (in folie de aluminiu) costa la fel ca o sticla de plastic de 0,5 de apa.  Cum se justifica sucurile proaste care costa 3 lei petul de 5l, fata de apa care costa 5-6lei petul de 5 l ?

Cele mai importante aspecte la apa imbuteliata sunt conditiile de transport si de depozitare, din cauza sticlelor de plastic. Tinute in soare chimicalele din plastic intra in apa, deci degeaba cumperi cea mai scumpa apa daca cei care o vand nu respecta conditiile de depozitare si transport.
Senior (6.9k puncte) in categoria Alimentatie

3 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
Cred ca cei de la Aqua Carpatica nu au explicat in totalitate modalitatea stiintifica de a utiliza testerele alea ieftine. Este perfect ca ai apelat la acest site stiintific, iti explic eu cum se face: testezi apa din pahar cu unul dintre bastonase. Apoi astepti cam 2 ore si faci pipi pe al doilea (de aceea sunt 2 la 3 lei). Cand faci pipi trebuie sa-l tii neaparat in mana. Nu-i nici un bai daca faci si pe degete, este chiar recomandabil sa testezi eliminarea nitratilor si din pielea degetelor. Diferenta de nitrati care iese din compararea celor 2 teste sunt nitratii ramasi in organism. Trebuie sa bei mai multa apa pentru a-i elimina! Recomand Aqua Carpatica! Asta era reclama intreaga!
Junior (714 puncte)
0 0

Răspunsul tău pare o bătaie de joc! O fi un soi de glumă, dar eu nu am prins fineţea ei... nici sensul... nici utilitatea, nici nimic...

0 0
Peaceful.warrior, raspunsul meu arata ce am inteles din intrebare si am incercat sa raspund cat de cat cu argumente stiintifice. Mi se pare penibil sa iei niste teste facute de altii, fara sa stii de fapt ce testezi si de ce (in principal pentru ca oamenii din cercetarea romaneasca lucreaza ca si taximetristi). Iei de buna afirmatia "nitratii din apa sunt toxici pentru organism) fara sa te convingi prin oamenii de stiinta proprii daca este fals sau adevarat. Mă bucur că întrebi ce nu-i clar și-ți voi răspunde cu plăcere la întrebări pentru a-mi face clar punctul de vedere.
0 0

@HanSolo, dacă ai fi vrut şi ai fi putut să oferi un răspuns mai bun prin care să-ţi faci mai clar punctul de vedere şi evident să te faci mai bine înţeles, ai fi făcut acest lucru, ceea ce nu s-a prea întâmplat. Totul îmi este clar, deci nu am ce întrebări lămuritoare să-ţi pun, cum nici nu am ce să dezbat la răspunsul tău pe care îl percep în continuare ca pe un soi de glumă nu tocmai reuşită.

Doar aşa ca idee, adică ca fapt divers şi mie îmi pare penibil şi puteril să vrei şi să crezi că reinventezi roata dacă te apuci să-ţi faci propriul test pentru a măsura nitraţii din apă. Totuşi dacă eşti atât de neîncrezător în calitatea testelor de la Aqua Carpaticate şi te crezi capabil pe subiect, te poţi simţi liber să faci o cercetare prin care să demonstrezi "falsul" din spatele acestor teste de 2-3 lei. Pretinzi că ai răspuns conform cu ceea ce ai înţeles din întrebare şi că ai răspuns cu argumente ştiinţifice, dar eu te întreb cât se poate de serios, care argumente ştiinţifice? Eu nu am văzut nici cel mai mic argument ştiinţific, totul s-a rezumat la emiterea unei păreri strict subiective, încărcată cu o doză mare de ironie fără sens. Uite spre exemplu întrebări destul de bune: "ce trebuie sa avem in vedere cand consumam o apa ? In afara de cantitatea de nitrati mai sunt si alte aspecte de care sa tinem cont ?" la care nu ai răspuns sub nici o formă deşi cred că ai fi putut să o faci... Pe cuvânt că nu te înţeleg... de ce o astfel de abordare plină de sarcam şi ironie dacă poţi mai mult...

1 plus 0 minusuri
Parerea mea este ca autoritatile trebuiau sa se gandeasca sa proiecteze orasele cu doua sisteme, unul de un debit mare cu o apa mai putin pura pt. nevoi menajere, iar al sistem cu tevi de calitate, putina apa de o calitate superioara pt. consum uman.

 

In momentul de fata sistemul este la jumatate, apa nu este cea mai pura  posibila pt. baut, dar pt. nevoi menajere este o risipa . Nimeni nu ar cumpara apa imbuteliata sa faca dus cu ea.

 

Al doilea aspect este impactul ambiental, miliarde de sticle, cererea enorma de plastic, si costul energetic pt. transport.

 Un consum care nu se poate sustine la infinit,  una este sa bei apa de la 10 km sau din fantana ta si alta este sa aduci pt. populatie apa de la munte. Omul modern consuma de sute de ori mai multa energie pe cap de locuitor.  In plus suntem enorm de multi ca populatie, daca homo sapiens a avut nevoie de 100 de mii de ani ca pana in anul 1900 sa ajungem la un miliard, in ziua de azi la fiecare 12 ani mai apar un miliard in plus.

Beneficiile in sanatate nu cred ca justifica costurile, nu exista o asa mare diferenta de sanatate intre romanii care beau apa de la robinet si cei care beau apa imbuteliata, incat un roman cu venituri mici sa-si consume sa zicem 5% din venituri ca familia sa bea  si sa gateasca cu apa imbuteliata.

Banuiesc ca valoare de piata din ro. al apei imbuteliate depaseste cu mult cercetarea medicala nationala.

Toti stim ca exista studii serioase si de toti cunoscute cand riscurile sunt mari in cifre in cazul: colesterol, fumat, alcool, sedentarism, abuz de zahar, sare.

Dar nu exista nici un studiu care sa ne arate diferente sensibile intre cei care beau apa de robinet si apa imbuteliata. Nu ma refer la apa de robinet din orase africane sau cei care beau apa Gange, ci apa in europa sau USA.

Putem gasi studii cu cifre mult mai alarmante pt. cancer de esofag pt. cei care beau lichide fierbinti sau cancer de piele prin expunerea  la soare.

In general nutritionistii pt. o viata sanatoasa pe lista prioritatilor ofera cu totul alte alimente, apa imbuteliata este destul de jos pe lista.
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Niciodata nu am auzit ca un medic sa-mi zica sa nu beau apa de la robinet(locuiesc in Bucuresti),plus ca am vazut un interviu(acum mult timp,deci nu stiu sursa) in care intervievatul sustinea ca distribuitorii de apa(apa de robinet) pot avea mari probleme daca apa nu respecta anumite standarde cand apa pleaca de la centrul de distributie.Intr-adevar uneori apa poate avea rugina/pamant dar acestea sunt cauzate de lucrarile la tevi pe plan local.Nu va imaginati ca apa din panza freatica este mult mai pura.

Exista parametrii de toleranta pentru orice substanta toxica/radioactiva(spre exemplu avem uraniu in oase,destul de ciudat,dar cati oameni mor de cancer osos cauzat de metalele grele depozitate in oasele noastre?).Pana is carnea are toxine sau mai bine zis procesul de metabloizare cauzeaza secretia unei toxinelor(acid uric daca nu ma insel).

Pasta de dinti de asemenea contine flor-cea mai reactiva(nu RADIOACTIVA) substanta cunoscuta de om(in fine "Soudium Fluoride",un ion al fluorului-din ce stiu eu),de asemenea mai contine o groaza de alte substante toxice care sa determine crearea spumei,senzatia de curatare,prospetimea de dupa,etc.Toate acestea sunt efecte create de substante "toxice".

Revenind la subiect,nu ma pricep prea mult cand vine vorba de "nitriti" ,doar incerc sa-mi expun perspectiva despre substantele toxice,poate iti reduce teama de reclamele lor care probabil se bazeaza pe niste studii irelevante.

Poate ma insel,doar asa putem invata.Chiar daca suntem expusi toxinelor avem sisteme de filtrare a lor(ficat/rinichi,in fine,nu cred ca putem metaboliza orice toxina),tot ce trebuie sa facem este sa evitam concentratii pe care organismul nu le poate metaboliza.

P.S. Beau apa de la robinet de cand ma stiu,niciodata nu am avut(sau dat semne de) probleme de sanatate.Nici analizele de sange/urina nu au indicat vreodata ca ar trebui sa incep sa beau apa imbuteliata.
Novice (118 puncte)
0 0
pai tocmai asta e problema, tu ai un metabolism mai bun sa zicem. La mine daca ambii parinti au avut pietre la rinichi, mi-a spus doctorul ca si eu ereditar o sa am probleme cu rinichi. In fiecare an imi fac analize si ecografie la rinichi tinandu-mi nisipul din rinichi sub control. Oricum din ce mi-a expicat doctorul "nisipul" care il fac eu la rinichi se datoreaza anumitor mancaruri, precum ciocolata, spanacul... etc si nicidecum  apei plate.
0 0
In locul tau as cumpara apa distilata(apa fara impuritati,adica apa pura in sensul stintific al cuvantului)
0 0
Sper ca e o gluma. Apa distilata nu e sanatoasa. In cantitati mari devine chiar periculoasa.
0 0
E sanatoasa,dar nu contine minerale.Lipsa acelor minerale o fac sa fie"nesanatoasa",dar daca poti suplimenta mineralele ce lipsesc este foarte ok.
...