Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.4k comentarii

2.4k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
595 vizualizari
Daca verificam lista cu datoria fiecarei tari de pe glob observam ca toate tarile sunt datoare mai mult sau mai putin...
Cine este creditorul ?
Novice (152 puncte) in categoria Economie - Afaceri
2 0
M-am intrebat si eu asta la un moment dat... O parte din datorii sunt catre partea privata (banci si chiar populatie - obligatiuni). O alta parte vine de la fonduri la care tarile membre cotizeaza periodic (dai bani, apoi iei, iar dai...). Mai sunt si datorii intre state, tara X ii e datoare lui Y care ii e datoare lui Z, care datoreaza bani lui X. Daca o tara are datorii nu inseamna ca e neaparat pe pierdere (o firma de ex poate avea un credit la banca dar sa aiba profit, plateste datoria in final si-i mai si ramane).

Problema este ca la nivel global n-as putea spune cum arata balanta acestor imprumuturi, daca luate la un loc sunt mai mari decat ceea ce producem. Nici nu stiu daca stie cineva cu precizie asta. S-ar putea sa mergem pe pierdere, si cand multi nu platesc datoriile si apar blocaje se intra in colaps si mai apare cate o criza...

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Dau ca si exemplu Caritas-ul de la Cluj, unde schema piramidala dadea de 8 ori suma primita. La inceput a mers bine treaba, scadenta "de 8 ori" fiind la 3 luni si majoritatea retrageau numai depunerile, restul de 7 ori ramanand in sistemul piramidal. Schema s-a blocat cand retragerile de bani "de 8 ori" au depasit depunerile.

Un alt exemplu este Banca Turco-Romana, unde aceasta banca dadea cea mai mare dobanda in valuta. Toti s-au inghesuit sa depuna. Banca a dat imprumut la termen cea mai mare parte a banilor lichizi, iar zvonul ca nu sunt sovabili a impins-o in faliment datorita retragerilor masive ale deponentilor si imposibilitatea recuperarii inainte de termen a imprumuturilor.

Un alt exemplu sunt firmele de brokeraj pe Bursa, care permit sa se cumpere cu o suma mica de bani actiuni in valoare de 40 de ori mai mari decat suma. Aceste actiuni sunt pierdute daca devalorizarea actiunilor este mai mare decat suma detinuta initial.

Deci, raspunsul meu la intrebare este: cat timp banii raman in sistem, acesta va merge mai departe. Cand ies din sistem, acesta se ineaca. Cine gestioneaza sistemul de finante mondial? Cred ca este o gestiune tip "Cloud", unde Statele, Bursele si Bancile au o importanta vitala.
Junior (518 puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Felul in care e formulata intrebarea implica (in mod nejustificat) ca ar exista un creditor unic. Chiar presupunand ca prim parte e corecta (toate tarile au datorii) , "concluzia" nu este implicata in mod logic.

Tarile pot fi datoare una la alta (reciproc) sau la a treia care e datoare la randul ei. Cum e si cazul persoanelor fizice, in general.

Poate e ceva mai mult in spatele acestei intrebari. E vorba cumva de o "teorie" asupra acestui creditor cu C?

Toata lumea are parul tuns, mai mult sau mai putin. Cine o fi FRIZERUL universal?
Junior (871 puncte)
...