Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Daca verificam lista cu datoria fiecarei tari de pe glob observam ca toate tarile sunt datoare mai mult sau mai putin...
Cine este creditorul ?
Novice (152 puncte) in categoria Economie - Afaceri
2 0
M-am intrebat si eu asta la un moment dat... O parte din datorii sunt catre partea privata (banci si chiar populatie - obligatiuni). O alta parte vine de la fonduri la care tarile membre cotizeaza periodic (dai bani, apoi iei, iar dai...). Mai sunt si datorii intre state, tara X ii e datoare lui Y care ii e datoare lui Z, care datoreaza bani lui X. Daca o tara are datorii nu inseamna ca e neaparat pe pierdere (o firma de ex poate avea un credit la banca dar sa aiba profit, plateste datoria in final si-i mai si ramane).

Problema este ca la nivel global n-as putea spune cum arata balanta acestor imprumuturi, daca luate la un loc sunt mai mari decat ceea ce producem. Nici nu stiu daca stie cineva cu precizie asta. S-ar putea sa mergem pe pierdere, si cand multi nu platesc datoriile si apar blocaje se intra in colaps si mai apare cate o criza...
0 1
Au trecut 7 ani si poate undeva pe acest sit intrebarea sa fi revenit. M-am logat de doua zile si voi vedea, dar acum si aici: Intrebare fundamentala, esentiala si niste raspunsuri de doi bani. Raspunsul adevart fiind: Habar nu avem! Dar si cand o sa aflam va fi rau!
0 0
Daca nu ai nicio idee, cum poti afirma ca "raspunsurile sunt de 2 bani"? De doi bani este acest comentariu - o afirmatie fara justificare e nula.
0 0

Aveti dreptate. Am considerat din vina mea, cam prea colocviala discutia dar pe viitor ma voi imbraca in costumul cu care meg la sesiuni de comuncari stiintifice in domeniul meu de activitate.smiley

Nu doream sa fie ceva jignitor, ci subliniam ca din punctul meu de vedere intradevar si azi dupa inca 7 ani de la aceasta discutie lucrurile au ramas la fel de lipsite de transparenta, dar spre deosebire de stilul netimorat care domneste aici, cand am pus aceste intrebari si unor specialisti, pe langa aceiasi lipsa de raspuns eficient, am simtit, poate m-am inselat, o retinere fata de discutia aceasta de parca ar fi fost ceva tabu ori eu o vad ca o intrebare legitima asa cum ati vazut-o si dvs si-l felicit pe userul care a pus-o. 

0 0
Si poate pe post de un fel de raspuns, poate usor "conspirationist", dar fata de tot ce vedem in juul nostru ...?

https://www.hotnews.ro/stiri-international-24606233-este-vremea-luam-intrebari-marii-seniori-banilor-miliardarii-lumii-fata-nevazuta-lui-bill-gates.htm
0 0

Mircea Cosea in ianuarie 2021 intr-o emisiune la Romania Actualitati, vorbea despre datoria de peste 300 000 de miliarde de dolari pe care o au toate statele lumii.

In  articolul Cele mai datoare ţări din lume din 2020, de pe LIFE,: 

Datoria publică a fiecărei ţări va creşte de la o generaţie la alta până când va deveni nesustenabilă

Anul trecut datoria globală era de 247.000 de miliarde de dolari, o sumă cu mai multe zerouri decât am scris vreodată, de 3 ori mai mare decât economia lumii.

În loc să facă împrumuturi pentru dezvoltare, să ia bani pe care să-i folosească pentru investiţii sau infrastructură, guvernele lumii se îndatorează în mare parte pentru a acoperi cheltuielile obişnuite. Nici populaţia nu se descurcă mai bine în acest sens, acumulând datorii care nu au alt scop final decât să finanţeze consumul, iar companiile iau la rândul lor cu împrumut bani pentru susţinerea achiziţiilor. Pare un cerc vicios pentru că economiştii şi istoria au arătat că o reducere bruscă a gradului de îndatorare la nivel global ar duce în acest moment la recesiune şi, implicit, la o dificultate şi mai mare a capacităţii statelor, companiilor şi persoanelor fizice de a returna banii împrumutaţi.

Nu trebuie să uităm nici faptul că aceste cifre erau valabile la finalul anului 2019. Între timp pandemia de coronavirus a făcut ravagii în întreaga lume şi continuă să creeze probleme serioase, astfel încât este de aşteptat ca datoria globală să crească şi mai mult în următorii ani.

Deci putem sa-l credem pe Mircea Cosea cand spune ca actualmete datoria sare de 300 000 de miliarde de dolari. Suma colosala, care cum necum, direct sau indirect este gestionata de banci, adica de stapanii banilor.

0 0
Oare ce acoperire au acesti bani? Nu sunt ei de fapt ceva macinat la o moare de vant adica care macina vant? :)

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Dau ca si exemplu Caritas-ul de la Cluj, unde schema piramidala dadea de 8 ori suma primita. La inceput a mers bine treaba, scadenta "de 8 ori" fiind la 3 luni si majoritatea retrageau numai depunerile, restul de 7 ori ramanand in sistemul piramidal. Schema s-a blocat cand retragerile de bani "de 8 ori" au depasit depunerile.

Un alt exemplu este Banca Turco-Romana, unde aceasta banca dadea cea mai mare dobanda in valuta. Toti s-au inghesuit sa depuna. Banca a dat imprumut la termen cea mai mare parte a banilor lichizi, iar zvonul ca nu sunt sovabili a impins-o in faliment datorita retragerilor masive ale deponentilor si imposibilitatea recuperarii inainte de termen a imprumuturilor.

Un alt exemplu sunt firmele de brokeraj pe Bursa, care permit sa se cumpere cu o suma mica de bani actiuni in valoare de 40 de ori mai mari decat suma. Aceste actiuni sunt pierdute daca devalorizarea actiunilor este mai mare decat suma detinuta initial.

Deci, raspunsul meu la intrebare este: cat timp banii raman in sistem, acesta va merge mai departe. Cand ies din sistem, acesta se ineaca. Cine gestioneaza sistemul de finante mondial? Cred ca este o gestiune tip "Cloud", unde Statele, Bursele si Bancile au o importanta vitala.
Junior (714 puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Felul in care e formulata intrebarea implica (in mod nejustificat) ca ar exista un creditor unic. Chiar presupunand ca prim parte e corecta (toate tarile au datorii) , "concluzia" nu este implicata in mod logic.

Tarile pot fi datoare una la alta (reciproc) sau la a treia care e datoare la randul ei. Cum e si cazul persoanelor fizice, in general.

Poate e ceva mai mult in spatele acestei intrebari. E vorba cumva de o "teorie" asupra acestui creditor cu C?

Toata lumea are parul tuns, mai mult sau mai putin. Cine o fi FRIZERUL universal?
Junior (872 puncte)
...