Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
4.1k vizualizari
Povestea un batran sofer ca una dintre pataniile memorabile a fost cand a ramas fara benzina si din intamplare a avut intr-o sticla diluant. Asa a ajuns acasa la familie.
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Fizica
1 0
Ce diluant? O fi fost tot benzină, că și ea e diluant dacă o folosești la diluarea altor substanțe. De altfel benzina s-a comercializat mai întîi ca solvent (prin 1870) și abia apoi a fost folosită drept combustibil.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Merge si diluantul in loc de benzina dar nu e recomandat.

De ce? Pentru ca are alte caracteristici fizice decat benzina, care pot afecta motorul cand e folosit prea mult. Principala caracteristica care poate distruge motorul este onctuozitatea (capacitatea de a unge). Diluantul este un degresant, proprietate ce provoaca spalarea accentuata a stratului de lubrifiant (ulei) de pe suprafetele cu care vine in contact, ducand la marirea uzurii motorului (segmenti/camasa cilindru). Din punct de vede al puterii cred ca e mai performant decat benzina (am pus si eu odata diluant intr-un trabant din greseala, si parca zbura), dar si excesul de putere la un motor proiectat sa functioneze pana la anumite limite, duce la o uzura prematura a motorului (lagare, articulatii). Apoi pretul e cel care nu justifica folosirea diluantului in loc de benzina.
Novice (157 puncte)
...