Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
525 vizualizari
Ma refer la faptul ca intreprinzatorul nu poate promova sau concedia dupa bunul plac angajatul.
Novice (302 puncte) in categoria Economie - Afaceri
1 0
Chestiunea sună interesant, dar fii un pic mai explicit. Cum adică un patron nu-şi poate promova angajatul?
În cealaltă privinţă, de ce ar fi normal ca un patron să-şi concedieze angajatul după bunul plac? Sunt trei tipuri de bariere, după câte ştiu eu: codul muncii, care stipulează când un angajat poate fi dat afară, contractul colectiv de muncă şi contractul individual - dacă există cele două.
Mie mi se pare normal ca un angajat să fie protejat împotriva stărilor de spirit ale patronului. La urma urmei un patron nu este un stăpân de sclavi, ci înfiinţează o afacere într-un anumit context social, care are reguli.
Dar care e de fapt problema care te doare?
0 0
In codul muncii este ingradita concedierea, asta duce indirect si la ingradirea promovarilor,pentru ca patronul nu se mai implica  in coordonarea sau organizarea muncitorilor in aceiasi masura, este mai confortabil sa-i lase pe ei sa se organizeze singuri,dupa reguli nepotiste sau altfel de relatii  ducind  la aparitia "rangurilor" categoriilor de  muncitori . Acest cod al munci creaza mai multe conflicte in rindul muncitorilor deoarece nu poti distruge o relatie de competitie normala intre muncitori.Intr-un contract de orice natura, paritatea nevoilor este considerata egala, orice fortare a acestei paritati duce de fapt la ingradirea libertati.Si un patron are nevoie de protectia impotriva "starilor de spirit " ale angajatului. Cu ce poti sa-l "santajezi" pe un patron, in calitate de muncitor, mai eficient decat cu demisia  . Un patron care cumpara servicii cu aceiasi libertate cu care un om simplu cumpara un produs din magazin , este mai corect si mai axat pe valoare fata de orice entitate , el in lacomia lui este cinstit.Deci tot codul munci  este praf in ochii pentru muncitori si cei saraci.Daca vrei sa tii acestia,cel mai bine ar fi sa dai un ajutor social sau somaj mai consistent si neconditionat in pimul rand de refuzul locului de munca.Cu cat ii tremura mai mult mana unui politician  cand da acesti bani ,cu atat este mai eficienta protectia sociala.Contextul social pentu mine este piata cu reguli care creaza parteneriate si competitii dupa nevoi.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
socialism everywhere!
Junior (661 puncte)
...