Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
1.5k vizualizari
Am inteles ca noul telefon Samsung, adica S4, iPhone 5 sau 6 (nu mai stiu exact)  se incarca prin curent wireless. Cum se poate realiza acest lucru? Care e mecanismul?

Am mai auzit si ca romanii ar fi inventat in urma cu ceva ani curentul wireless:)
Novice (280 puncte) in categoria Tehnologie

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Hai ca e simplu, e vorba de Maria-Sa inductia electromagnetica, inca un "miracol stiintific". Faraday a descoperit in 1831 cum se transfera "wireless" energia intre doua circuite electrice prin intermediul campului electromagnetic, apoi Maxwell a descris fenomenul matematic prin celebrele lui ecuatii.

La inceputul secolului XX, N. Tesla (istro-roman ?) a realizat (in SUA) experimente interesante legate de transmitere wireless a curentului electric. Problema este ca legile naturii fac ca intensitatea campului electromagnetic sa scada rapid cu distanta fata de sursa, deci si randamentul transferului sa scada similar.

In ultimii ani, aceasta tehnologie pare sa vina tare din urma, se preconizeaza aplicatii la automobilele electrice, au aparut diverse obiecte electrocasnice care se incarca wireless – chiar puteti gasi pe net incarcatoare stand-alone. Principiul a ramas acelasi (un circuit primar in generatorul cuplat la retea si unul secundar - receptor, cu cat sunt mai aproape cu atat randamentul de transfer este mai mare – la mobile circuitul secundar fiind in carcasa sau in capac), dar au aparut imbunatatiri prin utilizarea fenomenului de rezonanta magnetica.

In 2007, un grup de cercetatori au transferat o putere de 60W la 2 metri cu un randament de 40%, precum si o putere de 50W cu un randament de 70% la 0,5 m- ulterior ei fondand compania WiTricity (http://www.witricity.com/)

In domeniul telefoniei mobile:

- Samsung, HTC si LG au aderat recent la standardul de incarcare wireless promovat de Power Maters Alliance.

- Apple foloseste tehnologia NFMR (rezonanta magnetica in camp apropiat).

- HP (Palm) foloseste tehnologia Touchstone.

O discutie pe cat de populara pe atat de lipsita de argumente – purtata pe net, este cea privind nocivitatea acestor dispozitive care produc campuri electromagnetice intense. In lipsa unor informatii relevante, eu unul prefer sa nu ma pronunt nici pro nici contra.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Salutare!
Ai ceva surse cu privire la posibila origine istroromana a lui Tesla?
Eu am auzit mai demult ca ar fi fost fiul unui preot ortodox din Croatia, istroroman, pe nume Teslea. Am citit acum cativa ani o scriere autobiografica a lui Tesla in care, desi face referiri ample la copilaria sa, nu pomeneste nimic despre aceasta posibila origine. Poveste acestei scrieri autobiografice este ea insasi foarte interesanta, cred ca sunt materiale pe net.
Legat de raspuns: Da!
0 0
Salve Puiu !
Din pacate, n-am gasit nici eu nicaieri surse care sa citeze referinte documentare solide, independente de cele romanesti, de aceea am tinut sa pun un semn de intrebare. Uite aici ceva detalii, dar cand la semnatura vad "Formula As"  ... (http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html)

Pe de alta parte, putea sa fie nascut si la Coltea - in buricul Bucurestiului,  determinanta pentru cariera lui au fost educatia in marile centre universitare europene si apoi aventura americana ! Asa ca nu cred ca are rost sa ne umflam pieptii ...

Si a propose de mania asta nationalista: am citit pe undeva un material fain care demonstreaza ca populatia Europei este foarte amestecata din punct de vedere national - sunt sanse foarte mari ca oricare dintre noi sa avem strabunici sau stra-strabunici de alta nationalitate decat cea romana ! (la mine se respecta regula - o strabunica era de origine poloneza, dar eu sunt mandru nevoie mare ca sunt oltean neaos :)).
...