Lepton, este greu a dovedi unui creationist o chestiune stiintifica, atata vreme cat el foloseste "metoda crezutului" si nu metoda stiintifica. Intai trebuie sa-i amintesti ca toate obiectele din jurul lui au fost create prin metode stiintifice, in baza legilor imuabile ale Naturii. Dar daca el nu are pregatire stiintifica nici la nivel scolar, cum te astepti sa-i demonstrezi ? O sa primesti o replica gen Leana Ceausescu. "-Nicule, dar cand am dat noi legea asta a gravitatiei, ca nu-mi mai amintesc !?"
Revenind, argumentarea necesara intra in capitolul stiintific "metode de datare radiometrice". Este un capitol mare, exista zeci de metode de datare prin spectroscopie de masa, dar trebuie sa facem o separatie:
- Pentru mostre cu continut organic si perioade scurte de timp se foloseste metoda C14 (imediat dupa ce organismul a murit, izotopul C14 incepe sa se descompuna in N14). Eroarea in datare este mai mica de 200 de ani pentru perioade de aprox. 20.000 ani si de sub 2.000 de ani pentru perioade de aprox. 40.000 ani. In anumite conditii, metoda da rezultate pana la 75.000 ani. De asemenea, pentru durate scurte de timp se folosesc si alti izotopi cu timp de injumatatire scurt, metoda termoluminiscentei, etc.
- Pentru roci, metodele utilizate sunt tot metodele radiometrice, masurand concentratia/raportul de izotopi radioactivi. Astfel, se folosesc datarea Uraniu-Plumb, Uraniu-Thoriu, Potasiu-Argon, Rubidiu-Strontiu, Samariu-Neodin, etc.
De subliniat ca aceste metode sunt foarte precise si convergente (testate inclusiv pe roci colectate de pe Luna, Marte si meteoriti) -este exclus sa fie contestate, nu poti sa negi legile naturii. Datarea cu C14 este si proba admisa in instanta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiometric_dating
http://ro.wikipedia.org/wiki/Clair_Patterson