Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
1.5k vizualizari
Am inteles ca in cazul ciocnirii altor particule se produc diverse alte particule. Nu am auzit insa nimic despre rezultatul ciocnirii frontale a doi fotoni?
Junior (1.5k puncte) in categoria Fizica

5 Raspunsuri

2 plusuri 4 minusuri
nu cred ca doi fotoni se pot ciocni, pentru ca sunt particule fara masa.

 Acuma, in teorie, daca doi fotoni s-ar "ciocni" ar putea-o face in doua ipotetice cazuri. cand ei au aceeasi energie (lungime de unda, frecventa sau cum vrei sa-i spui) sau cand sunt diferiti.

 in primul caz, cu suficienta energie s-ar forma un electron-pozitron, fenomen asemanator cu ceea ce se intampla cu o raza gama cand trece printr-un puternic camp magnetic (unii vor spune ca aste-as brasoave, dar ii invit sa se mai documenteze).

  Daca nu au suficienta energie, particulele se vor anihila reciproc.

in situatia in care fotonii nu sunt pe aceeasi fecventa (nu au aceeasi lungime de unda) nu se lovesc (nu interactioneaza de nici un fel)deoarece nu trec prin acelasi spatiu (timpul este o dimensiune a spatiului)

 

PS: by the way, imi place cum se argumenteaza pe aici punctajul negativ. Tipic romanesc. Pa!
Junior (661 puncte)
1 0
Nu prea ma pricep, dar cred ca trebuie specificat ca fotonul are masa nula in repaus, dar in miscare masa lui este nenula.
0 0
Si poate ar trebui tinut cont ca au viteza luminii ...
4 plusuri 2 minusuri
Neavând masă fotonii nu se ciocnesc ci interferează asemeni undelor.

La "ciocnirea" a doi fotoni reacţiile pot fi diverse în funcţie de frecvenţă, direcţie, sens, etc., iar rezultatele pot fi de anihilare, amplificare, polarizare ori inexistente.
Junior (941 puncte)
3 plusuri 2 minusuri

Salut prieteni !

Intrebarea este inselator de simpla, dar de fapt este a dracului de complicata ! Colegii au atins anumite aspecte, incerc sa sistematizez:

- Daca privim la nivel macro si lucram cu fascicule de fotoni - este limpede ca se aplica legile opticii (optica ondulatorie) si apare fenomenul de interferenta optica (franjele de interferenta).

- Dar daca vorbim de interactiunea foton-foton, vorbim de un intreg capitol al fizicii cuantice - un capitol inca deschis la care inca se lucreaza puternic (Two-photon physics) ! Caci vorbim chiar de "miracolul" creatiei materiei din energie, din "fluctuatii cuantice" !

Revenind la intrebare, ideea principala este ca cei doi fotoni NU interactioneaza direct (practic nu pot transmite decat energia si momentul, caci masa si sarcina nu au), ci mai intai se descompun in perechi particula-antiparticula (de pilda in perechi electron-pozitron, cuarci, hadroni, mezoni). Apoi se produc interactiuni descrise in electrodinamica cuantica prin diagramele Feynman, precum si in alte dezvoltari ale fizicii acestui domeniu)

Mai exact, se produc 3 tipuri de interactiuni, in toate cazurile prin intermediul unor particule materiale efemere:

  1. Direct or pointlike
  2. Single resolved
  3. Double resolved

Cititi mai multe aici:

http://www.hep.ucl.ac.uk/opal/gammagamma/gg-tutorial.html

Senior (8.7k puncte)
0 plusuri 1 minus
Eu aș zice că atunci cînd doi fotoni se ciocnesc, ei își schimbă direcția, sensul și viteza de deplasare, iar dacă energia de ciocnire e suficient de mare, probabil, ei se sparg, adică vor fi desfăcuți în componentele constituente.
Experimentat (3.3k puncte)
De curiozitate: care sunt componentele constituente ale unui foton?
2 0
O fi făcuți din fotonași mai micuți.
1 0
După câte ştim fotonul este particulă elementară, deci nu mai este compus din alţi constituenţi.
În acelaşi timp este şi un boson, deci mai mulţi fotoni pot ocupa simultan acelaşi spaţiu. Asta înseamnă că nu pot exista ciocniri între fotoni, ci doar se pot afla în aceaşi stare cuantică, în acelaşi loc, fără să interacţioneze unul cu altul.
0 0
Pînă mai ieri, și atomul era o particulă elementară (de netăiat)
1 plus 1 minus
Nu cred ca se pot ciocni precum 2 electroni.

Cel mai probabil vor trece unul prin altul ca doua fantome si ,pt un foarte scurt  interval de timp, vor ocupa simultan acelaşi volum . Interesant ar fi de stiut daca in acel interval de timp viteza lor ar fi egala sau mai mica decat in vid.Probabil mai mică.
Novice (290 puncte)
0 1
Dar si  mai interesanta e generozitatea cu care se acorda voturile negative.
...