Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
1.5k vizualizari
Novice (175 puncte) in categoria Fizica
1 4
Mai exact ce vreti sa intrebati?
Pe langa faptul ca puneti intrebarea "pe dos" : "cum mai exact"?
Mai intai, spuneti exact ceea ce stiti. Apoi definiti termenii la care va referiti.
Exemplu: Boson Higgs "dă masă"?
Ce inseamna "masă" din punctul dvs de vedere? Pe ce teorie va sprijiniti acel punct de vedere?
Pentru ca altfel va intreb si eu pe dvs :
Cum mai exact a aparut Universul?(Va place intrebarea? Mi-e nu!)
1 1
Eu zic că e o întrebare foarte bună! Se va vedea asta din răspunsurile pe care le va primi, dacă le va primi...
0 0
Pai haideti sa vedem daca e o intrebare buna!
Sa asteptam raspunsurile pe care le va primi!
1 1
Eu aştept răspunsurile din perspectiva unuia care priveşte critic necesitatea şi suficienţa existenţei bosonului Higgs. În primul rând, eu nu am nevoie de bosonul Higgs ca să explic masa. În al doilea rând, nu văd de ce bosonul Higgs poate explica masa altor particule din moment ce masa lui rămâne în continuare neexplicată.
0 0
Exact la asta ma refeream in comentariul meu care nu le place altora.
Ce inseamna masa? De ce ar fi nevoie de bosonul H pentru a da masa?
 De fapt aceeasi intrebare am pus si eu nu de mult tot aici pe Scientia.(numai ca ma refeream la "greutate" pentru ca nu intelegeam bine notiunea).
Inca odata, nu-mi place intrebarea pentru ca nu are un punct clar de plecare.Chiar sunt curios sa vad ce raspunsuri poate primi.( Si remarcati ca intrebarea nu se refera la necesitatea sau suficienta existentei bosonului, ci cum mai EXACT are loc acest lucru.)
Prinde orbul scoate-i ochii!
1 0
Eu văd dincolo de întrebarea concretă (dincolo de cuvinte) şi consider că şi interlocutorul meu este la fel de profund.
0 0
Sunteti sigur ca vedeti la acelasi nivel de "profunzime"?
Doar presupunerea nu e suficienta. Altfel ar trebui aplicat principiul de incertitudine !
0 0
Nu sunt absolut sigur, bineînţeles. Am şi eu prejudecăţile mele, intuiţia mea.
0 0
Insa daca ar fi existat un punct de plecare as fi inteles si eu "profunzimea" celui care pune intrebarea. Probabil lipsa explicatiilor cu referire la intrebare este problema.
De  aceea  consider  intrebarea o piatra aruncata in lac, si atat.
Insa cine stie, poate revine cu detalii si atunci poate se va arunca cineva si in lac. :)
0 0
Mă scuzaţi domnule Syntax dacă întrebarea mea nu vi se pare corect pusă. Domnul Cavaşi Abel a intuit bine că întrebarea nu a fost pusă de către cineva care a aflat acum câteva zile de fizica particulelor şi de modelul standard de pe un site oarecare.
 Mă aşteptam şi încă mă aştept la o explicaţie mai concretă a ceea ce înseamnă ruperea spontană a simetriei. Probabil următorul comentariu va fi "De ce nu aţi pus astfel problema?", şi poate că ar fi trebuit să formulez altfel întrebarea sau poate nu,  nu văd de ce ne încurcăm în aceste detalii.
 Legat de întrebarea pe care am pus-o aş dori părerea celor avizaţi, dacă se poate.  
O zi bună!
0 0
Probabil ca  mintea va merge "brici", insa  modul in care ati incercat sa formulati intrebarea  lasa de dorit din punctul meu de vedere.
Intrebati una , asteptati o explicatie concreta la altceva. Doriti o parere "avizata" si nu o discutie pe tema propusa.
Spuneti cum pot sa-mi dau seama ca nu ati aflat acum cateza zile despre fizica particulelor? Din cele cateva cuvinte care cuprind intrebarea ,va spun sincer, fara sa va suparati, nu va deosebiti cu nimic de o astfel de persoana.
As fi avut "pretentii" de la cineva ,care vrea sa inteleaga o problema, sa si poata sa o exprime cat de cat macar datele problemei. Daca nu poate ,in cel mai bun caz are in cap o "idee" vaga.
Sigur , nu au rost explicatiile astea, decat ca sa va arat ca ma supara mai degraba  modul in care a fost pusa problema. Cu autorul intrebarii, cu dvs , nu am nimic de impartit. Va puteti gandi si altfel: daca as fi vrut , va ignoram total, totusi nu am facut-o, probabil intuiti de ce.
0 0
Sunt convins că mintea dumneavoastră merge chiar mai ''bine'' decat a mea. Putem face chiar şi o discuţie pe această temă sau oricare alta, dar până acum nu aţi făcut nicio afirmaţie constructivă, nu aţi făcut decât să criticaţi modul în care a fost pusă problema şi continuaţi să vă legaţi într-un mod obsesiv de asta.
0 0
Nu ma intereseaza sa "critic"!
S-a amintit de campul Higgs.
1.Depinde de o temperatura critica.
2.Se poate lua in considerare ca e uniform sau variabil?

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

O analogie des întâlnită cu care se încearcă explicarea mecanismului Higgs poate fi citită, în limba română, aici:

http://www.fizicaparticulelor.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=439&Itemid=48

Senior (8.1k puncte)
1 plus 1 minus
Salutare,

bosonul Higgs nu dă masă. El este singurul indiciu, singura metodă practică prin care se poate testa existența câmpului Higgs. Abia acesta este mecanismul prin care materia capată masă.

 

O zi bună !
Junior (717 puncte)
1 1
Ok, sigur că da. Dar cum funcţionează mecanismul Higgs? Cum ajung particulele sa aibă masă? Aştept răspunsuri de la oameni care chiar înteleg ce se întamplă acolo, care chiar cunosc matematica mecanicii cuantice, a fizicii particulelor, raspunsuri si informaţii pe care eu nu le am deja.

O zi plăcută !
2 0
Din motive care țin de economia spațiului și din considerente practice prefer să te îndrum spre această resursă:

Oricum explică într-un mod mult mai didactic decât aș putea-o face eu următoarele aspecte:
-noțiunea (intuitivă) de câmp în general și de câmp Higgs în particular
-câteva considerente teoretice absolut necesare
-câteva valori de asemenea necesare
-ce este bosonul Higgs
-cum exact se purcede la căutarea bosonului Higgs

Vizionare plăcută !
0 0
Mulţumesc frumos!
1 2
nu se poate formula un raspuns suficient de bun incat sa-l inteleaga o persoana care nu cunoaste notiuni elementare in acest domeniu. Si spun asta pentru ca daca ai avea baza, nu ai pune o astfel de intrebare sau cel putin ai formula-o diferit. Fara nici cea mai mica intentie de ofensa. Salut!
1 0
Ok. Mulţumesc. Salutare!
2 0
"Dacă nu poţi explica un fenomen suficient de clar şi de simplu în aşa fel încât să-l poată înţelege orice om cu un nivel intelectul normal, atunci înseamnă că nu l-ai înţeles suficient de bine."

Albert Einstein despre Teoria relativităţii.
3 0
"Cred că pot spune fără riscul de a greşi vreun pic că nimeni nu înţelege mecanica cuantică" - Richard Feynman
0 plusuri 0 minusuri
Bosonii Higgs alcatuiesc un camp fundamental, omniprezent in univers. Acest camp prezinta unele variatii de la o "zona" la alta a universului, dar este prezent peste tot. Particulele elementare din care este alcatuita materia interactioneaza mai mult sau mai putin cu acest camp fundamental, in functie de alcatuirea materiei, adica de modul cum particulele elementare se grupeaza incat sa formeze diversele componente subatomice si mai apoi atomii, substantele ,etc.

Intensitatea, "taria" cu care materia interactioneaza cu campul fundamental are ca si consecinta masa. Masa, de sine statatoare, nu exista, ea este rezultatul interactiunii materiei cu acest camp fundamental.

Hai sa ne imaginam un model simplificat (nu e prea exact dar merge): avem un camp magnetic, pilitura de fier si pilitura de aluminiu. Fierul interactioneaza puternic cu campul magnetic, deci e ca si cum ar avea masa mare, adica "se simte mai greu" in acest camp si se opune miscarii (asemanator inertiei corpurilor). In schimb, aluminiul nu interactioneaza (de fapt interactioneaza dar extrem de slab), deci e ca si cum nu ar avea masa, ca si cum ar fi foarte "usor" si il poti misca oricum in campul magnetic pentru ca nu opune rezistenta. Cam asa se intampla si cu materia, unele "bucati" de materie sunt mai usoare, altele foarte grele.

Intr-un spatiu gol, departe de orice influenta gravitationala (undeva intre galaxii, sa zicem) masa se manifesta preponderent ca inertie, adica rezistenta la schimbarea starii de miscare (acceleratie) sau a schimbarii de directie (modificarea orientarii vectoriale).
Intr-un spatiu "plin de materie", cum ar fi aici pe pamant, se face simtita si gravitatia alaturi de inertie. Gravitatia este o cu totul alta poveste, foarte complicata, care de sute de ani da bataie de cap fizicienilor. Se pare ca asta este determinata tot de niste particule numite gravitoni, care sunt doar presupusi a exista deocamdata. Poate ca ei chiar exista, la fel a fost si cu bosonii Higgs (se pare ca exista mai multe feluri).
Novice (134 puncte)
1 0
"Acest camp prezinta unele variatii de la o "zona" la alta a universului, dar este prezent peste tot."
1.Variatiile de la o zona la alta ar duce si la concluzia ca pot exista zone "goale" fara acest camp?
2 Ce inseamna ca acest camp este "omniprezent"?
0 plusuri 0 minusuri
Din cate am reusit eu sa inteleg,masa este asociata cu inertia,care poate fi considerata o forţa:forţa de inertie,adica forţa sau tendinţa de a se opune modificarii starii in care se afla,reactionand cu o forţă proportionala si de sens opus celei care incearca modificarea starii mecanice initiale.Mai exact,bosonul Higgs,presupunand ca exista,confera masa(inertia) prin analogie cu modul cum ceilalti bosoni dau celelalte forţe:bosonii Z dau fortele slabe(electrice), gluonul da dorţa tare(magnetica) ,gravitonul (tot particula ipotetica)--care trebuie sa fie ,probabil, tot un boson(adica are masa nula in stare de repaus) da forţa gravitationala.Doi copii (fermioni adica leptoni si quarcuri--particule cu masa nenula in stare de repaus) fiind fiecare pe cate o pluta pe apa si avand fiecare cate o minge(cate un boson) isi arunca reciproc mingiile pe care le prind:aceasta aruncare va produce valuri care ii va misca pe apa:daca ei sunt faţă-n faţă.se vor indeparta unul de altul(forţă de respingere) .daca sunt cu spatele unul catre celalalt,se vor apropia unul de altul(forţă de atractie).
Novice (290 puncte)
...