Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
3.1k vizualizari
În urmă cu câteva zile m-a amuzat privindu-l pe un cetăţean, într-un mic supermarket, făcând un scandal monstru pentru că era cât pe ce să cumpere un iaurt care expirase cu o zi înainte. A privit produsul expirat ca un atentat la viaţa lui. Cu o zi înaite, se pare, nimic rău nu s-ar fi întâmplat.

Eu am mâncat de câteva ori produse din frigider expirate şi nu  mi s-a întâmplat nimic. Nu cred că se întâmplă ceva cataclismic la orele 12 noapte în ziua stabilită de producător ca fiind cea a expirării produsului. Pe de altă parte, verific produsele uşor perisabile chiar dacă sunt în termen de garanţie.

Care este baza stabilirii datei de expirare pentru un produs alimentar?

Este aceasta un indicator ferm ori o indicaţie aproximativă privind starea respectivului produs?
Senior (11.9k puncte) in categoria Alimentatie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
deci produsele nu expira cand au data stabilita pe ambalaj. Data aceea ar trebui sa marcheze ca produsul e in stare perfecta de consumat pana la data respectiva. Ar putea trece si cateva zile pana incepe sa se degradeze sau nu.

Mi se pare normal ca facea scandal. Atata timp cat produsele sunt destul de scumpe, ar fi absurd sa dau bani pe ceva expirat.

Sa dau un exemplu, daca tie ti-ar placea sa manaci o pastrama lipicioasa si care incepe sa miroasa urat nu ai decat.

Problema este intoxicatie alimentara. Chiar daca in principiu avem anticorpi sunt destule persoane care pot ajunge la spital daca mananca ceva stricat.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Nu cred că data expirării se referă la starea perfectă de consumat de care vorbeşti. Probabil că se raportează la anumite condiţii de păstrare şi la degradarea naturală a produsului chiar şi în aceste condiţii de păstrare. Multe produse, ca laptele, untul, carnea, au nevoie de anumite condiţii de păstrare care, nerespectate, vor invalida repede data expirării trecută pe ambalaj. Vreau să spun că multe produse sunt stricate înainte de a fi expirate. De aceea mi se pare normal să fii interesat de cum arată, miroase un produs, dincolo de termenul de expirare.

Cetăţeanul cu pricina avea tot dreptul să fie supărat, fireşte. Dar eu nu mă pot abţine să nu sesizez absurdul  şi comicul unor astfel de situaţii, unde certat este unul care nu are nicio legătură cu situaţia reclamată. Acea femeie de la ghişeu nu se ocupa de verificarea mărfii. Oricum, bine că a scăpat nebătută :)

Dar curiozitatea mea rămâne: cum stabileşte producătorul data expirării? E la întâmplare? Se fac experimente în anumite condiţii?
1 plus 0 minusuri

Nu cunosc destul de bine subiectul ca să dau un răspuns cert, dar vă spun ce cred.

Magazinele sînt obligate să retragă de la vînzare produsele care au depășit data expirării, indiferent care e starea lor reală. Data expirării reprezintă data la pînă la care, dacă produsul este păstrat în condițiile precizate de producător (în primul rînd temperatura), calitatea produsului este garantată. După expirare, garanția nu mai există.

Ca urmare cetățeanul de fapt probabil reclama încălcarea legii (nu știu care lege, dar sigur există una care îi obligă pe vînzători să respecte termenul de valabilitate). Dacă „scandalul monstru” a fost justificat sau nu, asta e altă problemă, dar reclamația este în fondul ei justificată.

Deci pe partea vînzătorului lucrurile sînt clare: nu ai voie să vinzi ceva după expirare. Pentru vînzător data de expirare e un indicator ferm, nu neapărat de calitate a produsului, ci de legalitate a activității comerciale.

În schimb ce face omul acasă e treaba lui. Poți să arunci un produs și în termenul de garanție, dacă ți se pare dubios, iar pe de altă parte poți consuma un produs și mult după expirare, dacă crezi că e în regulă. Unele tipuri obișnuite de iaurt, de exemplu, au un termen de garanție de circa 1–2 luni. Atunci o zi în plus sau în minus nu mai contează. Apoi există produse care nu se strică în vecii vecilor (apă minerală, miere) și totuși au pe ele un termen de garanție, în general de ordinul anilor; la astea un an în plus sau în minus n-are importanță.

Ce mă deranjează pe mine --- aici în Japonia; nu știu cum mai e prin România --- este că la multe produse e scrisă doar data expirării, nu și data producerii. În situația asta eu nu-mi pot da seama cam cît de lungă e viața produsului, mai ales dacă e ceva ce nu știu cum a fost preparat sau ambalat. Presupun că unul din motive este că producătorii și comercianții nu prea vor să știi dacă depășirea cu o zi, cu o săptămînă sau cu o lună e rezonabilă sau nu. Ei preferă să arunci produsul, chiar dacă mai e bun, și să cumperi altul.

Data de expirare se stabilește pe bază de teste și privește nu doar degradarea clară a produsului (mucegăire, dezvoltarea de microorganisme, oxidare etc.), ci și pierderea calităților de gust sau chiar numai de aspect. Se alege un termen de garanție care, chiar în condițiile cele mai nefavorabile --- de exemplu temperatura maximă din intervalul precizat pe ambalaj --- să asigure că probabilitatea ca produsul să-și piardă calitățile este infimă.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Chestiunea cu gustul mi se pare interesantă. Dacă aş fi producător, probabil că aş fi foarte interesat ca produsul meu să fie cumpărat atâta vreme cât are gustul pe care-l vreau eu vândut. Altfel, unii cumpărători nu-l vor mai cumpăra pe motiv că nu e bun, ori el e doar vechi.
0 0
Nici eu n-am știut multă vreme că termenul de garanție se poate referi și la gust. Credeam că singura problemă e toxicitatea. Dar în japoneză termenul de garanție se numește ceva echivalent cu „termen de savurare a gustului”. Atunci m-am interesat și am aflat că și gustul e important în stabilirea datei de expirare.
0 0
Quark, eu nu mă pricep cum stabilesc oamenii data expirării, dar ce am văzut e că la pâine e de 3-4 zile (da Adi, la unele produse mai e scrisă și data producerii), dar am pățit o dată să iau pâine feliată mucegăită care expira a doua zi. Deci mare atenție la pâinea feliată, despre care incidentul mă face să cred că e mai veche decât cea întreagă.
0 0
Contează mult condiţiile de păstrare. De aceea cred că e foarte importantă verificarea oricărui produs înainte de consum. Nu întotdeauna bunul-simţ dă rezultatele cele mai bune, dar în materie de alimente cred că de cele mai multe ori o privire atentă asupra stării produsului ne cam lămureşte dacă e bun ori nu, indiferent de ce scrie pe etichetă referitor la data expirării.
...