Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
6.4k vizualizari

Chiasma optică reprezintă încrucişarea căilor optice.

"Segmentul intermediar al analizatorului vizual, calea optică, este format din fibre de la un singur glob ocular, de fapt axonii neuronilor multipolari. Cei din câmpul nazal (intern) al retinei se încrucişează la nivelul chasmei optice şi trec în tractul optic opus, care conţine astel fibre de la ambii ochi."

 

Dar ce rol are ea ? De ce se întâmplă această încrucişare ? La ce ajută ?

 

 

Novice (276 puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Decusația (încrucișarea) fibrelor retiniene nazale la nivelul chiasmei optice este esențială pentru cartografierea normală a informației vizuale astfel încât fiecare emisferă primește o informație binoculară cu privire la câmpul vizual contralateral (de partea opusă).

În cazul pierderii unui ochi (afectarea nervului optic al unui singur ochi înaintea chiasmei optice), câmpul vizual nu este afectat decât într-o mică măsură [hemianopsie temporală - pacientul pierde vederea laterală (temporală) doar pentru partea respectivă a ochiului] mulțumită acestei încrucișări. În cazul accidentelor vasculare cerebrale care implică aria vizuală dintr-o singură emisferă, pacientul-și va pierde vederea în jumătatea câmpului vizual opus emisferei afectate, tot "mulțumită" acestei încrucișări. 

Dacă această încrucișare nu ar fi avut loc, în cazul lezării unui singur ochi (al unui singur nerv optic), aria afectată din câmpul vizual ar fi fost mult mai importantă, iar handicapul pe măsură.

 

 

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
N-am studiat subiectul, dar din răspuns înțeleg că marele avantaj al chiasmei este în caz de accident major: pierderea unui ochi sau a unei emisfere. M-aș fi așteptat ca chiasma să aibă un rol important și la oamenii sănătoși, în prelucrarea semnalelor de la ochi, de exemplu în vederea stereoscopică.

Apoi nu înțeleg partea asta: „În cazul accidentelor vasculare cerebrale care implică aria vizuală dintr-o singură emisferă, pacientul-și va pierde vederea în jumătatea câmpului vizual opus emisferei afectate”. Impresia mea e că același lucru s-ar întîmpla în absența chiasmei. Lipsește undeva un „nu”? Adică ați vrut să spuneți că pacientul NU-și va pierde jumătate din cîmpul vizual?
0 0
Vederea stereoscopică este datorată, în mare parte (corpul calos are și el un rol, tractul geniculocalcarin etc.), neuronilor binoculari situați la nivelul cortexului cerebral care primesc informații de la ambele retine în același timp, prin intermediul nervilor optici care se încrucișează la nivelul CHIASMEI optice ai.i. chiasma optică joacă rol și în vederea stereoscopică așa cum ați precizat. În vederea stereoscopică un rol joacă și radiațiile optice sau tractul geniculocalcarin (dacă împărțim câmpul vizual în patru cadrane, cadranul superior stâng al câmpului vizual va fi văzut de cadranul inferior drept al retinei și așa mai departe, tot timpul încrucișat). Primind informații de de la ambii ochi din unghiuri diferite, creierul reușește să analizeze în 3D informațiile primite.

Eu am vrut să subliniez faptul că rolul său principal este în a furniza o imagine din două unghiuri diferite, de la două retine (deci două câmpuri vizuale), pentru o mai bună analiză a informațiilor.

În răspunsul meu, fac referire la vederea binoculară și la câmpul vizual binocular, NU la cel monocular și NU la ceea ce vede un ochi. Un ochi nu vede doar ceea ce este "direct în fata sa", ci și ceea ce este în dreapta sau stânga, atât cat îi permite nasul care-i limitează vederea medială (câmpul nazal; campul vizual temporal este vazut de retina nazala adica jumatatea dreapta a ochiului stang si invers). De exemplu, să luăm retina ochiului drept: jumătățea dreaptă a retinei o să preia imaginea din jumătățea stângă a câmpului vizual al ochiului drept, iar aceeași imagine (puțin mărită întrucât dispare limitarea impusă de nas), o să fie văzută de jumătățea dreaptă a retinei ochiului stâng care preia informată din jumătățea stângă a câmpului vizual al ochiului stâng. Fiecare jumătate dintr-o retina vede imaginea din partea opusă, adică încrucișat.

Nu, nu lipsește un NU. Pacientul își va pierde vederea în jumătatea câmpului vizual al fiecărui ochi, dar de partea opusă. Vă atașez mai jos o imagine.

0 0
Mulțumesc, acum cred că am înțeles.
...