Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
18.7k vizualizari
Senior (8.1k puncte) in categoria Alimentatie

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Iaurtul ca si sana sunt rezultate prin fermentarea unor fermenti (bacterii lactice). Iaurtul este obtinut prin insamantarea laptelui fiert sau pasteurizat cu bacterii specifice (Thermobacterium bulgarium si Streptococcus thermophilus), iar sana rezulta prin fermentarea acida pe laptele nefiert, nepasteurizat, prin scaderea ph-ului avand loc coagularea proteinelor. Coagularea laptelui a fost, evident, descoperita din intamplare, cand acesta avea nevoie de conservare pana la urmatorul muls. Astfel a inceput aventura descoperirii avantajelor nutritionale, cat si medicale pe care le detine.

     Iaurtul se prepara din laptele de vaca, oaie, capra sau bivolita, dintre care doar cel de vaca si oaie se folosesc la omogenizarea cu bacterile lactice si maximum de 30 la suta lapte de bivolita.

     Iaurtul isi are originea in Europa de est sau Asia. Cuvantul ,,iaurt,, provine din limba turca (youghurmak) care inseamna ,, a ingrosa ,, si este utilizat in mod curent, in Europa, cat si in America de Nord (yoghurt), si desemneaza versiunea moderna a laptelui prins de altadata. Desii obtinut prin fierbere sau pasteurizare a laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obisnuit.Adevaratele calitati le ofera bacterile lactice specifice, chiar si aroma si gustul acestuia sunt datorate in mod cert actiunii acestor bacterii.

     1,Thermobacterium bulgarius - provine din familia (Lactobacilaceae), inventata oficial de Stamen Grigorov in anul 1905 la Reve Medicale Suisse Romande de la Geneva. Este folosita de mii de ani in fabricare produselor lactate, fermentate, si are rolul de a imbunatatii viata de depozitare a laptelui, si ptr a facilita intoleranta la lactoza de catre persoanele care de simtoze (enximele de zahar de lapte) Cresterea optima este (20 - 45 de grade celsius).

      2.Strentococeus thermophilus - este un asociat cu (T.B), si este o bacterie termofila. Face parte din familia (Streptococeaceae) si detine un mod asemanator de metabolism cu majoritatea bacterilor lactice, temperatura obtima de crestere fiind inter 37 si 60 de grade celsius.

   Sana este un produs acid care se prepara la fel cu laptele batut, prin fermentarea cu bacterile lactice, se obtine prin acidifierea naturala a laptelui, lasat sa stea la temperatura pe care o avem in camera.

   Industrial, se obtine prin insamantare cu maia de bacterii lactice din familia (Streptococeaceae)
Junior (1.4k puncte)
0 0
Adrian, textul tau este nitel mai bine organizat, dar e loc si de mai bine. In prima propozitie trebuia sa raspunzi direct la intrebare, eventual sa subliniezi (sa bolduiesti) diferenta, apoi cu 1 si 2 sa te referi la cele doua produse lactate. Si vezi ca ai mai scapat litere si paranteze in plus, dar se vede ca te-ai straduit. Iti recomand sa nu lungesti excesiv textul cu detalii usor de gugalit, risti sa-ti plictisesti cititorii.

Un vot pozitiv in asteptarea unor viitoare progrese, sa stii ca cititorii Scientia sunt pretentiosi !
0 0
Mi-a placut acest articol. Ca o curiozotate, din ceea ce am mai citit ar fi ca bacteria folosita la fabricarea iaurtului este asemanatoare cu una "situata" in zona intima a femeilor, baterie cu rol protector. Echilibrul unei anumite flore, fie situata la nivel intestinal sau situata la nivelul epidermei ne apara de eventuale infectii. O alta curiozitate ar mai fi ca in zer s-ar afla o cantitate foarte mare de calciu. As dori sa vii cu un articol stiintific pe aceste teme, daca se poate...
0 0
Dr Elie Metchnikoff de origine rusa, zoolog si microbiolog, licentiat la Universitatea din Harkow, anatomist si imunolog, completat cu titlul de doctor la Universitatea din Sankt - Petersburg, detinator al Premiului Nobel pentru Medicina, Fizologie in anul 1908, care a introdus termenul de ,, macrofage,, pentru celulele care le distrug pe cele straine ce patrund in organism, si ,,microfage,, pentru cele care astazi sunt cunoscute sub denumirea de ,,Graunlocite Neutrofile,, remarcandu-se prin potentialul pe care il detin in special contra infectiilor fungine vaginale, si nu numai.
   Acesta, impreuna cu savantul japonez Minour Shirata si-au dedicat intreaga viata studierii efectului pozitiv al acestor microorganisme asupra tranzitului intestinal si asupra sanatatii in general, creeand si produsul lactat a carei reteta este valabila si astazi. Necunoscand detalii precise, studii stiintifice, iti pot recomanda una dintre cartile scrise de Metchnikoff (L'immunite dans les maladies infectiuses) sau (Quelques remarques sur le lait aigri ), ultima fiind catalogata la Paris, in anul 1908 cu Diploma de Excelenta si pe care o poti citii,,bien sur,, si in limba romana.Pe langa temele stiintifice pe care savantul le,, exprima,,. ai ocazia sa aflii o intreaga enciclopedie a analizelor pe care Elie Metchnikoff ni le-a lasat ca mostenire. cu respect!
0 0
Multumesc frumos pentru raspunsul tau. Am acelasi respect. Ca si aliment, 'Sana" este incadrat ca Lapte batut tip Sana. Imi place modul cum tratezi fiecare subiect sau tema. Ai grija cu conjunctivul fiindca nu toate verbele primesc doi de "i". Majoritatea oamenilor uita sa scrie forma corecta "sa stii"- de exemplu. La fel si in expresia  "o poti citi" care se formeza cu infinitivul verbului de conjugat, deci fara doi de "i'...Consider ca trebuie sa ne sprijinim iar observatiile mele, sper sa nu deranjeze. Eu am numarat sute de observatii la greselile care s-au strecurat in diversele mele scrieri. Limba romana, pentru a putea fi vorbita si scrisa corect, presupune un "master lingvistic", cel putin... Cu acelasi respect, Mihai.
0 0
Sorry, mai uitam si noi sa punem, nu suntem perfecti, asa-i, ai dreptate !!
0 0
Da este foarte adevarat , flora vaginala normala include si Lactobacilus Subtilis care nu numai ca are efect de contrabalansare a fungilor ( Candida Albicans de ex. ) si deci contribuie la pastrarea sanatatii femeii , dar totodata la nastere aceasta bacterie trece pe buzele noului nascut  ajunge  in tubul digestiv si participa la digestia laptelui matern ! Uite ce frumos pune Mama Ntura toate cele ce trebuiesc puse la locul lor. Nu-ti mai spun ca aceasta bacterie este folosita la ptepararea iaurturilor !...:)
...