Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 2 minusuri
1.8k vizualizari
Nu de multe ori...ca peste tot.. intalnim oameni care gandesc permanent ,,negativ,,ce le puteti recomanda constietizand ca pot reglementa ,,gandirea negativa ,, radical.
Junior (1.4k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
1. Are conceptul de gandire negativa o definitie pe baza careia sa poata fi invocat intr-o discutie cu sens? Poti, eventual, sa propui o definitie clara, simpla si coerenta? Daca eu spun ca apa nu curge la deal din cauza gravitatiei gandesc negativ? Daca afirm ca girafa nu are aripi, pentru ca nu am auzit si nu am vazut girafa cu aripi, gandesc negativ?
2. Cum pui diagnosticul (sau eticheta) de gandire "permanent negativa" in cazul unor persoane, pe baza caror proceduri, sau sunt simple aprecieri subiective ?
3. Admitand ca definesti cu precizie gandirea negativa si ca reusesti sa o identifici la diverse persoane, care sunt elementele prin care gandirea negativa este patologica, astfel incat sa reclame un tratament?
4. Dupa parerea ta Dedal si Icar au gandit negativ sau pozitiv?
0 0
tipul de persoane care le spui ca gandesc negativ nu pot fi decat persoane care nu au parte de sex.  Nu as gasi un alt motiv pt care o persoana sa fie negativa.
0 0
Salutare,
Pentru o mai buna stapanire a sensurilor iti/va recomand:
http://dexonline.ro/definitie/negativ
http://dexonline.ro/definitie/negativist

P.S. Sustin demersul lui Puiu cu privire la necesitatea stabilirii unui cadru de discutie, fara de care nu ne ramane decat sa ne dam cu parerea.

O zi buna !
0 0
Ar mai fi si cuvantul negativism, care este explicat ca atitudine de ignorare voita a calitatilor cuiva sau a ceva. Sensul in care se foloseste de cele mai multe ori, abuziv dupa parerea mea, este acela de a eticheta atitudinile de tip rational, care resping concluzii insuficient fundamentate. Prin contrast, gandirea pozitiva este de foarte multe ori iluzia credulilor ca o afirmatie este adevarata doar pentru ca nu e absurda. De exemplu, afirmatia ca civilizatia umana este rezultatul unei interventii extraterestre nu e neaparat absurda, dar e nevoie de un pozitivism nestapanit (care numai conotatii pozitive nu are)  ca sa afirmi acest lucru ca pe o certitudine.
0 0
Da, cel care afirma ca "nu..." gandeste negativ intrucat vede jumatatea goala a paharului care se raporteaza oricum la jumatatea plina.
Exact cum intunericul e absenta luminii si frigul absenta caldurii, asa si negativitatea e absenta pozitivitatii. Contraste intre forma si fond, esenta si aparenta.
Dar intrebarea e prea complicat de neimportanta pentru unii deci comentam si noi sa ne aflam in treaba :)
0 0
"Cel care afirma ca  "nu..." gandeste negativ..." este o constructie care trimite la paradox. Il numesti negativist pentru ca privesti spre "nu", dar el este de fapt pozitiv prin faptul ca afirma. Adica pui un DA logic in fata negatiei, facandu-l negativ si pozitiv in acelasi timp. Daca privesti spre "afirma" e pozitiv, daca privesti spre "nu" e negativ.
0 0
A AFIRMA: " 1. a declara, a mărturisi, a relata, a spune, a zice, (pop.) a cuvânta, (înv.) a mărturi. (~ următoarele ...) 2. a se auzi, a se spune, a se șopti, a se vorbi, a se zice, a se zvoni, (înv. și reg.) a (se) suna, (reg.) a se slomni. (Se ~ că a plecat.) 3. v. manifesta. 4. v. susține. 5. a se evidenția, a se impune, a se remarca. (S-a ~ repede în cinematografie.) " NORMAL CA NUMAI PARADOXURILE NE INTRIGA.
In loc zici : " apa nu curge la deal din cauza gravitatiei" = negativ
Poti incerca:
APA CURGE LA VALE DIN CAUZA GRAVITATIEI = afirmativ
" girafa nu are aripi" =negativ / girafa are picioare (afirmativ)
In loc sa te raportezi la ceva inexistent (aparenta) poti face referire la esenta.
IN LOC SA NEGI O IDEE MAI BINE DECLARI DIN PRIMA O ALTA .
PS: Totul tine de perspectiva, fie ea pozitiva/negativa...
0 0
Apreciez trimiterea la DEX ca o recunoaștere a nevoii de rigoare, lucru pe care îl salut. Pe de altă parte, formularea mea spune că afirmația trimite la paradox nu că e un paradox, ceea ce introduce o nuanță. Lăsând DEX-ul la o parte, trebuie să admitem că în limbajul obișnuit a afirma este, conotativ, în opoziție cu a nega. Observația mea se referea la stilistica exprimării și nu neapărat la logica ei. Sun de acord și că se poate substitui "apa nu curge la deal" cu "apa curge la vale". În efortul pe care pari a-l face spre a convinge că e necesară scoaterea adverbului "nu" din limbă, o comiți, totuși. Afirmația "girafa nu are aripi" (negativă) ar avea, după tine,  alternativa afirmativă "girafa are picioare". Dacă un copil te-ar întreba dacă girafa are aripi i-ai răspunde, deci, înțelept și sibilinic, că are picioare, evitând astfel negativismul. Vezi, asta e, după mine, problema acestei meme moderne, a gândirii pozitive/negative: invită la superficialitate și prejudecată. Ce cusur are a gândi, pur și simplu? Unii sunt tentați să spună "nu se poate" înainte de a gândi, din teamă sau lene. Teama și lenea sunt omenești, efectul lor e în genere negativ dar, după caz, poate fi și pozitiv, atunci când teama sau lene se dovedesc ca agenți profilactici împotriva acțiunii nesăbuite. Alții sunt mai tentați să spună "se poate", tot înainte de a gândi. O fac, probabil, din entuziasm, la fel de omenesc ca teama sau lenea. Efectele entuziasmului sunt percepute, în general, ca pozitive dar, după caz, pot fi și negative, atunci când entuziasmul devine agent provocator al acțiunii nesăbuite. Există pozitiv în negativ și negativ în pozitiv. Atunci la ce servește un concept atât de relativ, de imprecis, ca gândirea pozitivă/negativă? Din constatările mele, la a construi un pseudofundament analitic pentru etichetări arbitrare. Se practică pe scara largă. Mai este utilizat în revistute, brosurele sau cărțulii care ne învață cum să ne simțim bine în propria piele, cum să ne urmăm steaua succesului în viată, profesie sau dragoste etc : mai întâi de toate trebuie să gândim pozitiv! Deși imprecis și semidoct, conceptul face furori și, coafeză sau profesor de latină, șofer de taxi sau psiholog, croitor, nutritionist sau prezentator TV, toți te îndeamnă : gândește pozitiv! E una din obsesiile cultivate la nivel popular și una din sintagmele care definesc limba de lemn a modernității. Închei repetând întrebarea: indemnul de a gândi, pur și simplu, are vreun cusur?
1 0
:)
Sublim !
0 0
"Atunci la ce servește un concept atât de relativ, de imprecis, ca gândirea pozitivă/negativă?"

Într-adevăr, ai punctat foarte clar, nu pot decât să fiu de acord cu faptul că a gândi este fără cusur, e cel mai bun mijloc de a patrunde esenţa, de a explora senzaţiile şi emoţiile, de a motiva acţiunea şi entuziasmul legat de acea acţiune. Daar.... :).. eu văd un "dar"..

De foarte multe ori limbajul prezintă asemenea "scurtături" şi evident sunt genul de cuvinte care "invită la superficialitate și prejudecată", însă ăsta e rolul unei "scurtături"! Nu cred că există om pe planetă care să nu aibă domeniile lui în care este mai superficial, unde are prejudecăţi (de multe ori asimilate de la alţii), aşa funcţionăm noi în lipsă de informaţii, aproximăm. Aşa cum nu cred că există om pe planetă să fie foarte bine informat în orice domeniu, condiţie absolut necesară procesului de gândire, de evitare al superficialităţii, al prejudecăţii. Că nu-ţi formezi o părere detaliată dacă nu te pricepi e normal, dar a exprima o idee aproximativă trebuie să poţi cam despre orice (evident fără pretenţii). Cu cât cultura generală proprie e mai vastă, cu atât aproximarea în înţelegere şi exprimare este mai fină. Dar nu ai cum să fi doxă la toate, iar în asemenea cazuri este bine să avem la îndemână asemenea expresii extrem de generale, dar cu o accepţiune destul de largă, mai ales când te adresezi unor indivizi cu diverse nivele de pregătire, de cultură, de dotări din născare. Uneori e foarte greu să fi explicit în câteva vorbe, aşa ca şi în cazul acestei întrebări.

Legat de expresia în cauză a gândi "negativ", deşi te aprob foarte tare în demersul tău că este vorba de o exprimare destul de ambiguă, eu chiar sunt foarte convins de faptul că această întrebare, dar mai ales răspunsurile şi comentariile voastre au subliniat acest lucru pe de-o parte, dar au lămurit şi alte aspecte, anume faptul că "pozitiv" sau "negativ" sunt relative, chiar dacă în cele mai multe cazuri există tendinţa de a asocia "pozitiv" cu ceva "bun", iar "negativ" cu ceva "rău", noţiuni de asemenea destul de controversate şi de relative. Cine a citit aceste răspunsuri şi comentarii, va fi cel puţin mai atent la folosirea expresiei ăsteia.

Conceptul de gândire "pozitivă" şi "negativă" totuşi cred că există... Chiar şi imprecis, intuitiv, senzorial, îl simţim, este stâns legat de noţiunile de optimism şi pesimism, nişte noţiuni ceva mai bine definite, dar la fel de inutile (judecând după punctul de vedere al lui Puiu) ca şi cel de "pozitivitate" şi "negativitate", sunt doar câteva nuanţe între ele! Vedem în jurul nostru indivizi care refuză pur şi simplu să judece, se complac în prejudecăţi şi superficialitate. De multe ori trebuie să lucrăm cu ei!! iar asta e chiar greu, pentru că în momentul când îi pui să judece diferit de cum o făceau până acum, ei intră în blocaje mentale severe! Nu-şi mai revin o bucată bună de vreme, intră chiar în depresii. O abordare mai simplistă, însă mai intuitivă pentru acest gen de indivizi este mult mai utilă decât rigurozitatea posibil şocantă. Acel individ, luat cu binişorul, e posibil să înceapă să iasă din starea lui de ignoranţă, de superficialitate, să înceapă încetişor să schimbe câte ceva iar în timp poate avea rezultate. Deci nu e vorba doar de a fi riguros, pe lumea asta trebuie să fi şi diplomat, de multe ori nu contează ce spui ci mai ales cum spui. Poţi să ai dreptate 100% dar să fi respins în cam acelaşi procent din simplul fapt că nu ai reuşit să foloseşti "scurtătrile" care lucrează ca nişte "cheiţe" necesare cuplării procesului de gândire al audienţei.

Multe ghilimele, toate vin să sublinieze metafore ce se constituie şi ele în "scurtături", cu impreciziile şi lacunele lor, dar îmi folosesc transmiterii unui mesaj, la plastifierea lui, la a-l proiecta în imagini mult mai concludente din realitatea înconjurătoare....
0 0
Un pesimist și negativ spune: e rău, e foarte rău, NU se poate mai rău. Un optimist și pozitiv trebuie să răspundă: Ba DA, se poate.
0 0
Numai experienta ne invata ce inseamna sa gandim pozitiv... mai putin cu vorba si mai mult cu practica, bafta :)

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Ar trebui să nu te zgârceşti cu explicaţiile atunci când pui o întrebare, care nu prea e explicită în sine. Altfel, fiecare înţelegem ce vrem.

Dacă zici că e vorba de "tratament", atunci e vorba despre un caz clinic, deci e nevoie de psihiatru. Dacă ai fi pus paranteze, ceea ce am văzut că pui, dar cam aiurea :), atunci am fi înţeles că vorbeşti metaforic despre tratament, deci te referi la soluţii diverse, care nu sunt neapărat medicale.

Mergând pe a doua variantă, o personalitate "negativă" este produsul grupului în care trăieşte şi/sau al moştenirii genetice.

Dacă doar amprenta grupului e cauza, atunci scoate persoana din contextul respectiv pentru o vreme ori chiar de tot. Dacă sunt genele implicate, nu ştiu ce să zic...
Senior (11.9k puncte)
0 0
Eu cam gandesc mereu negativ,iau mereu in considerare numai posibilitatile  de esec in orice caz,iar reusita o privesc de asemenea ca pe un succes temporar,care va fi cu siguranta urmat de esec.Banuiesc ca la ceva de genul se referea intrebarea.
0 0
Acest tip de gandire se dezvolta din mai multe cauze, care in mare parte tin de experientele de viata prin care trecem. Astfel putem vorbi despre parinti care nu-si incurajeaza copiii, care nu sunt atenti cu ei si care le scot in evidenta numai nereusitele, putem vorbi despre standarde exagerate pe care ni le impunem sau ne-au fost impuse la nivel inconstient, putem vorbi de dorinta de a obtine performante in activitati pentru care nu avem suficiente aptitudini si in care ne angrenam esuand de fiecare data ceea ce va duce la incoltirea ideii ca nu suntem in stare de nimic bun. Teama de esec ne face sa ne implicam in tot mai putine activitati pentru a evita consecintele neplacute si pentru a ne proteja stima de sine, dar asta nu e o solutie pentru ca nu putem sa nu facem nimic. Pentru a ne pastra tonusul psihic trebuie sa facem diferite lucruri , cat de mici, precum ar fi gradinaritul, sa sadim un arbust , sa-l ingrijim si apoi sa ne bucuram de roadele lui. Esecul si succesul sunt consecinte ale activitatilor noastre, dar sunt subiective si relative. Se spune ca putem invata din greseli, deci un esec se poate constitui intr-un succes, daca reluam activitatea respectiva, tinand cont de ce nu am facut bine anterior. Cea mai mare greseala e sa nu inveti din greseli si sa nu mai abordezi niciodata activitatile care ti-au produs un esec prima data. Toti oamenii au esecuri si succese , iar modul in care reactionam fata de ele depinde de fiecare, insa e important sa descoperim lucrurile la care ne pricepem si sa le facem cu placere. Esecul si succesul nu depind intotdeuna de noi, de multe ori fiind implicate si cauze externe, de aceea e bine sa analizam mai detaliat astfel de situatii si sa tragem concluzii pertinente.
0 0
da.corect initiam sa precizez contextul,dar ambele variante mi-au fost de folos.multumesc )
2 plusuri 2 minusuri
niste iarba
Junior (565 puncte)
0 0
Poate accentua de fapt ceea ce reprezinta fiecare...
Dar va ajuta la intelegerea un lucru simplu: cum gandesti, asa traiesti.
1 plus 0 minusuri

Probabil că te gândeşti la oamenii care sunt extrem de pesimişti în cele mai multe situaţii, oameni care se consideră dezavantajaţi mereu, car-şi găsesc scuze şi argumentaţii pentru orice li se întâmplă rău.

Ideea unei definiri (Puiu) e legată de asocierea definiţiei negativismului (care există), nu cred că era aşa de greu de intuit ce voia să propună Adrian. Există asemenea persoane şi e o problemă pentru că unii dintre ei ajung la depresii puternice. Tratamentul însă este de competenţa unui psiholog (sau chiar psihiatru, depinde), dacă e vorba de un caz mai grav, lucrurile nu sunt simple.

Există însă şi oameni mai puţin cronic afectaţi de negativismul ăsta, iar eu cred că una din soluţiile de bază ar fi să se ferească de compania oamenilor ca ei. Adică să încerce să se lipească de grupuri sau cercuri unde optimismul de tip "partea plină a paharului" ar fi un prim pas spre o schimbare a atitudinii negativiste. Pentru că atitudinea este totul aici, ea îţi afectează stilul de viaţă, deciziile, acţiunile. E clar că dacă se vrea schimbarea, trebuie schimbate unele din lucrurile care sunt acum prezente în jurul nostru, iar mediul, anturajul poate fi un prim pas. Apoi ar mai putea fi şi cititul, există multe cărţi de bună calitate pentru a îmbunătăţi cam tot, se numesc cărţi de dezvoltare personală, am să dau doar un singur titlu al unei cărţi care mie mi-a plăcut într-o foarte mare parte: Cele 5 elemente esenţiale ale vieţii - Jim Rohn (o găsiţi pe net un format PDF). Sunt multe lecturi de acest tip, poate fi vorba şi de filozofie, de artă, de cultură în general, lecturi care au darul de a educa personalitatea fiecăruia spre valori importante şi corecte. Acum fiecare cum poate şi cum îşi propune.

Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Daca exista, care este, totusi, definitia gandirii negative? Ca, daca e vorba de depresie sau pesimism, nu e nevoie de aceasta sintagma. Nu stiu daca e greu sau usor de intuit ce vrea sa spuna Adrian, dar o discutie nu are consistenta in afara unui acord asupra termenilor, situatie in care intuitiile personale nu au nicio relevanta.
0 0
"definitia gandirii negative"

Ai văzut că omul a folosit şi ghilimele?.. S-a exprimat cum a ştiut, nu toţi stăpânim tehnica limbajului şi a dialogării la perfecţie, există şi greşeli şi lipsuri pur şi simplu, hai să nu fim foarte foarte drastici, mie mi se pare de exemplu o întrebare şi de bun simţ (chiar dacă a fost formulată mai confuz) şi chiar interesantă. O fi sau nu relevant într-adevăr nu contează, dar opiniile, şi de asemenea o întrebare, totuşi trebuie respectate. Mai ales că a formula o întrebare cred că e mai greu decât să formulezi un răspuns.

Nu totul are o definiţie, unele lucruri se formulează ad-hoc folosind metafore, exemplificări. Cam aşa e şi cu gândirea "negativă".
0 0
Cu sau fara ghilimele, gandirea negativa este din punctul meu de vedere un concept imprecis. Nu sunt drastic, pur si simplu cer unele lamuriri atunci cand lucrurile nu sunt clare. Daca  formularea este facuta pentru un scop anume ,ad hoc dupa cum spui, nu este clar care e scopul. Chiar si tu iti incepi raspunsul cu "probabil ca te gandesti la oameni care....", ceea ce indica aceeasi nevoie de precizari din partea celui care pune intrebarea. Nu totul are o definitie, dar un concept care se vrea baza de discutie necesita neaparat o definitie. Altfel, nu ne ramane decat sa ne dam cu parerea despre metafore, exersandu-ne intuitia.
0 0
Mda.. nu te contrazic, spun doar că conceptul nu cred că e definibil exact. Dar eu am dat răspunsul după ce am mai făcut nişte precizări, tocmai ca să se înţeleagă cam ce voiam eu să spun.

Am înţeles însă punctul tău de vedere şi chiar subscriu într-o foarte mare măsură!.. uşoarele excepţii ţin de ce vorbeam mai sus
0 0
Gandirea negativa determina depresia si invers.
Oricum ne dam cu parerea... cu sau fara definitie.
"Adică să încerce să se lipească de grupuri sau cercuri unde optimismul de tip "partea plină a paharului" ar fi un prim pas spre o schimbare a atitudinii negativiste." pentru ca pozitivul atrage negativul.
0 plusuri 0 minusuri
Sunt persoane care gandesc negativ, insa toti avem nevoie uneori de impulsuri, de motivatie, de convingere, fiindca uneori o lasam mai moale.

Pentru asta exista site-uri si carti care se ocupa de dezvoltarea personala. Am vazut si multe nereusite, insa se gasesc si cateva care iti deschid ochii, mintea, inima, pur si simplu. As da cateva exemple, dar nu stiu daca e ne da voie scientia :)
Experimentat (3.6k puncte)
...