Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
4.0k vizualizari
Folosesc de la o vreme cuvantul distopie, desi stiu ca nu exista in DEX. Il folosesc pentru ca l-am intalnit in multe texte in engleza. De obicei apare in critici ale unor filme sau carti precum 1984, Gattaca, "Omul din castelul inalt" (Phillip K. Dick) sau "Minunata lume noua" (film, dar si carte omonima a lui Huxley).

Ma intreb daca avem vreun termen in limba romana care sa surprinda intelesul termenului originand din greaca veche - "dystopia", care in engleza desemneaza un fel de anti-utopie, o societate totalitara cu pretentii de societate perfecta.

In plus, daca ar fi sa gasiti o descriere comuna tuturor societatilor descrise in aceste opere, care ar fi aceasta? Care sunt caracteristicile fundamentale ale unei societati distopice?
Senior (8.1k puncte) in categoria Cultura Generala

2 Raspunsuri

1 plus 1 minus

Cuvantul distopie nu exista in limba romana, dar ar trebui sa fie introdus, exact sub aceasta forma.

Senior (11.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri

@goguv: Am gasit definita asta in engleza (stiu ca iti va fi usor sa o intelegi asa ca nu o traduc eu): dystopia = an imaginary place where people are unhappy and usually afraid because they are not treated fairly

@ goguv + Quark: conf. MDN si DN, distopie = anomalie în situarea unui organ anatomic. [fr. dystopie, cf. gr. dys – dificil, topos – loc]

Conf. DE: DISTOPÍE (< fr.) s. f. Termen modern construit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative. Printre creațiile distopice sunt mai renumite „Mașina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell și „Noi” de E. Zamiatin.

Sa va fie de folos!

Junior (950 puncte)
...