Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
1.3k vizualizari

Ma intereseaza sa stiu care sunt posibilele cauze si mecanismele fiziologice ale aparitiei sangerarilor nazale la copii (cu exceptia cazului obisnuit al traumatismelor).

Nota: intrebarea a fost adresata pe vechiul QA, aici, de catre Ionela, dar intrebarea nu avut raspunsuri.

(25 puncte) in categoria Medicina - Sanatate

2 Raspunsuri

1 plus 1 minus
Hemoragiile nazale apar ca urmare a spargerii capilarelor, din diverse motive:

In urma unui efort, a expunerii prelungite la soare, expunerea la aerul uscat si la caldura, traumatismele nazale, patrunderea corpilor straini in fosele nazale (mai ales, la copii), infectiile (rujeola, gripa sau virozele respiratorii), bolile hematologice  (procesul de coagulare al sangelui este alterat), bolile vasculare si bolile cardio-vasculare (hipertensiunea), bolile endocrine (diabetul sau ciroza hepatica), carenta de vitamine (vitamina C si vitamina K), tratamentul cu medicamente anticoagulante.

Sa iti fie de folos!
Junior (950 puncte)
3 plusuri 1 minus

*Cu rosu am subliniat cauzele frecvente la copii!

Epistaxisul este definit ca o hemoragie acuta de la nivelul orificiului narinar (orificiul extern al nasului - pe unde intra aerul in cavitatea nazala atunci cand inspiram si iese in expir), cavitatii nazale sau nazofaringelui (portiunea superioara a faringelui - portiune care face legatura dintre cavitatea nazala si orofaringe, respectiv laringe si de aici mai departe in plamani). 

Fiziopatologia epistaxisului

Sangerarile nazale se datoreaza ruperii vaselor de sange de la nivelul mucoasei nazale bogat vascularizate. Ruptura poate avea loc spontan sau se poate datora unui traumatism. Sangerarile nazale au fost raportate la peste 60% din populatie cu o incidenta maxima la cei cu varsta sub 10 ani si peste 50 de ani aparand mai frecvent la barbati decat la femei.

Cresterea presiunii sangelui (cum este cazul hipertensiunii) sau a fluxului sangvin local (ca urmare a unei raceli sau a unei infectii) va mari sansa producerii unei sangerari spontane. Medicatia anticoagulanta si tulburari ale coagularii sangelui pot determina si intretine sangerarea. Epistaxisul spontan este frecvent la persoanele in varsta intrucat mucoasa nazala devine uscata si subtire, iar tensiunea arteriala tinde sa fie mai mare. La persoanele in varsta sangerarile nazale pot fi prelungite intrucat vasele lor de sange sunt mai putin capabile sa produca vasoconstrictie (datorita pierderii elasticitatii) si deci sa controleze sangerarea.

Cauzele de epistaxis

In afara traumatismelor majore exista si cauze traumatice minore: scarpinatul in nas (este "cea mai" frecventa cauza - datorita fragilitatii retelei vasculare - plexul Kiesselbach -  de la nivelul mucoasei nazale ce se rupe cu usurinta ca urmare a efectului de uscare produs de curentul inspirator), corpi straini, infectii nazale si sinusale, inhalarea de aer uscat timp indelungat, deviere de sept nazal, iritatie locala sau infectii ale cailor aeriene superioare (rinita, rinosinuzita sau sinuzita, rinofaringita sau raceala comuna, faringita, epiglotita, laringita, laringotraheita, traheita), medicamente (anticoagulante orale si boli ale coagularii - hemofilie, trombocitopenie, disfunctii plachetare), leucemie, etc. Epistaxisul este de asemenea frecvent in climatele uscate si in conditii de frig (temperaturi scazute).

P.S.: Pentru orice sangerare abundenta si persistenta adresati-va medicului de familie sau medicului specialist (in acest caz medicului ORL)!

Experimentat (2.4k puncte)
...