Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Stim ca nou-nascutii nu vad pana la varsta de aproximativ 6 saptamani, dar totusi VISEAZA!

Viseaza inca din prima zi de cand se nasc!Cand dorm uneori zambesc iar alteori se trezesc din somn si plang daca viseaza ceva urit,iar apoi adorm la loc.

Ce pot sa viseze sau de ce viseaza in aceasta perioada de pana la aproximativ 6 saptamani daca nu au niciun fel de contact cu lumea inconjuratoare?

Cum explica stiinta acest mister?
Junior (936 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Care este sursa acestor date?
Dă-ne nişte linkuri, pentru că eu ştiu altfel în ceea ce priveşte contactele bebeluşilor cu lumea.
0 0
Dar tu ce stii despre nou nascuti?Eu am auzit de la baba Ioana de la coltu strazii...:))).Dar sa las mistou la o parte cu toate ca-l meriti din plin din partea mea(Stii tu bine de ce),am discutat aseara la o terasa despre acest subiect cu o fosta colega de liceu care acum este medic pediatru si am vrut sa intreb si mica noastra comunitate stiintifica.pa
0 0
Prietene, ştii ce poţi. Ţi-a spus ţie o colegă de liceu??? Am crezut că ai citit ceva serios, dar fireşte că m-am înşelat.
0 0
Pentru ca visele nu au legatura cu lumea exterioara ci cu cea interioara.
O simpla manifestare a constiintei...
Ca idee, chiar daca nu vad nu inseamna ca nu intra in contact cu lumea exterioara, mai pe scurt: DACA INCHIZI OCHII NU INSEAMNA CA TOATE AU DISPARUT.
PS: stiintific se stiu foarte putine lucruri despre vise ori mecanismul din spatele acestor trairi...deci dupa quark putem spune ca nu exista. problema rezolvata!
0 0
Iahim, ciudaţii cu ciudaţii. E firesc.

2 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
nou-nascutii au toate cele 5 simturi, si asta inseamna ca pot visa (visele se aseamana vietii reale prin faptul ca sunt stimulate in general aceleasi retele neuronale). orbii viseaza si ei, chiar si orbii din nastere, insa nu au neaparat senzatii vizuale (poti visa un cantec, un miros, un gust, o atingere, senzatia de cadere si altele). iar daca au, de obicei nu le pot explica, din moment ce nu au la ce sa se raporteze. cat despre nou-nascuti, campul lor vizual este foarte ingust si scurt (wiki spune ca maxim 18 cm, direct in fata lor).
Novice (318 puncte)
0 0
TOATE CELE 5 SIMTURI... serios, astea sunt toate!?
"orbii viseaza si ei, chiar si orbii din nastere, insa nu au neaparat senzatii vizuale (poti visa un cantec, un miros, un gust, o atingere, senzatia de cadere si altele)." esti orb si ne vorbesti din experienta? sau cunosti personal un orb care ti-a spus asta?
4 plusuri 0 minusuri
Nou-nascutii nu vad clar, dar vad. in plus, visele la oameni nu sunt doar vizuale, sunt constructii ale creierului care imita toate senzatiile cunoscute, auz, gust, miros, simtul tactil, si sentimente bazice ca foame sete, sau complexe, iubire, ura, furie, mila, empatie. Orbii din nastere viseaza auditiv.

 

"pana la aproximativ 6 saptamani daca nu au niciun fel de contact cu lumea inconjuratoare"

aici , te contrazic putin, contactul incepe mult mai inainte,  iar modificarile creierului dupa nastere se fac intr-un ritm f. mare.

 

Copilul incepe sa aibe contact cu lumea inconjuratoare din timpul sarcinii, aude vocea mamei si tonalitatea ei, bataile inimii ei si ritmul ei,  vocile altor, persoane, primeste de la mama adrenalina in caz de pericol sau furie, poate auzi muzica, in ultimele sapatamani fatul deschide ochii uneori pt. putin timp, deci poate sa vada lumina daca pui o lanterna pe burta mamei sau sta la plaja.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Interesant raspunsul.
0 0
@Marco-Complectare:Adica sa intelegem ca creierul uman functioneaza inainte ca fatul sa se nasca?Eu credeam ca incepe sa functioneze dupa ce se naste,cand intra in contact cu mediul inconjurator.
0 0
In general visele sunt predominant vizuale, de aici si parerea comuna ca in vis doar vedem, exista oameni care nu viseaza niciodata color, oameni care nu-si aduc aminte ca au visat, desi encefalograma arata ca toti visam,  nu toate visele sunt ca un film, unele sunt secenice sau fragmente (soapte, zgomote, cuvinte auzite izolat). Deasemenea exista un procentaj mic care viseaza foarte intens (vise onirice).

Copii cand sunt mici au multe cosmaruri, o ipoteza ar fi ca in lumea f. primitiva ii pregatea pt. viitoarele pericole. Daca am lua 1000 de copii care experimenteaza cosmaruri si alti 1000 care nu experimenteaza, probabil primii ar fi mai precauti in fata unor situatii periculoase, cea ce in termeni de selectie evolutiva inseamna mult.
0 0
Imi place abordarea holistica asupra viselor dar in ceea ce priveste :
"Orbii din nastere viseaza auditiv." nu pot fi de acord, numai in cazul in care ne vorbesti din experienta...
Cosmarurile se datoreaza interferentei cu mediul inconjurator, dar imi displace abordarea: "1000 de copii care experimenteaza cosmaruri " vs "1000 care nu experimenteaza" ca si cum cosmarurile stau la baza evolutiei.
De ce nu incerci o antiteza precum 1000-cosmaruri/ 1000-vise lucide si iti garantez ca cei care constientizeaza profunzimea visului prin luciditate vor avea impliniri mai mari in viata.
...