Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.7k raspunsuri

15.3k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
918 vizualizari

Daca vreunii dintre cititorii nostri sunt donatori, am fi curiosi sa aflam care este mecanismul donarii de sange in Romania. Care sunt avantajele si dezavantajele actului de a dona, care sunt facilitatile de care se bucura un donator, care este necesarul de donatii de sange anual si care este cantitatea care se recolteaza. Si nu in ultimul rand, cum este promovata donarea de sange? De catre cine?

 

(25 puncte) in categoria Diverse
editat de

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Salut, personal nu am donat sange insa au donat cativa colegi. Cerinte:

-  trebuie sa ai minim 68 kg

- trebuie sa nu fi consumat alcool ( nu cunosc perioada, insa cel mai bine este sa te abtii cateva zile)

- sa nu fii bolnav: raceala, alergii etc.

La spital se doneaza o cantitate de 450 ml si ai urmatoarele beneficii: in ziua aceea esti liber sa nu muncesti, ti se dau bonuri de masa in valoare de 60 sau 65 lei. Urmatoarea donatie trebuie sa fie la minim 3 luni dupa ultima, deci maxim 4 donari pe an. Cam atat stiu.

Nu prea am vazut sa fie promovata donarea de sange, mai apar militarii si jandarmii cateodata, insa rar ce-i drept.

Dezavantaje nu cunosc. Poate unul: un fost coleg al tatalui meu era donator fidel, devenise dependent de asta, in sensul ca nu se simtea bine ( nu era in largul lui, avea o stare altfel de cea normala, o stare iritanta) daca nu dona regulat.

Sincer si eu as dona daca as avea min. 68 kg, vad in actul de a dona o actiune de bine fata de aproapele tau, ii ajuti pe cei aflati in situatii grave ( accidente, pierderi mari de sange etc).
Junior (1.2k puncte)
0 0
poate k la voi sunt multi donatori, si ai fost refuzat pe motiv de kg. eu am greutate normala raportat la inaltimea mea, intotdeauna dr imi spune k am cam putin, dar dk analizele ies bine, raman cu comentariile, banii si o stare de bine
3 plusuri 0 minusuri
Ai primit un raspuns foarte bun de la Vlad, o sa mai aduc si eu niste completari.

Din cei 450ml de sange donat, 50ml se folosesc la analize de hepatita, tbc, sifilis, sida. si mai pot si altele. ( deci te alegi cu un set de analize gratis, aceste analize costand foarte mult.

Legat de promovari de donari acestea se organizeaza anual, in incintelor marilor universitati din Bucuresti (de cele din tara nu stiu) Aceste recoltari tin in jur de o sapt, timp in care foarte multi studenti doneaza sange, unii pt bani, altii sa fie liberi o zi de la scoala, altii se bucura de analizele gratis, deci se fac cozi interminabile.

Cum a zis si Vlad, Donarea de sange creaza dependenta, deci nu te-as sfatui sa donezi mai des de 1-2 ori pe an.   Pot sa-ti mai zic ca sangele se reface cantitativ in maxim o zi, iar calitativ cam in 2 saptamani.
Senior (6.9k puncte)
...