Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
6.5k vizualizari
Junior (1.4k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Adrian, ca sa restrangem:

- scrisa sau nu ?
- moarta sau nu ?
0 0
sorry,ma interesa cea scrisa bineinteles...nu sunt sigur daca cele papuase au fost si scrise,ma tem ca nu...de aceea cer ajutorul profesionistilor...multam!!

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut Adrian !

Din pacate nu pare sa avem vreun lingvist printre noi, asa ca o sa fac eu cateva observatii sustinut de documentare de pe net.

Deci daca vorbim de limbi scrise, problema ar sta cam asa:

- Dilema este pragul istoric dintre pictograme si scrierea (alfabetul) propriu-zisa, corespunzator unei limbi. Cum inscrisurile au fost macinate de zeul Timp, e destul de greu de reconstituit situatia reala - erau doar pictograme cu valoare descriptiva generala sau erau simboluri din cadrul unui alfabet corespunzator limbii vorbite ?  Caci pentru a fi omologata ca apartinand unei limbi, o inscriptie trebuie tradusa !

- In orice caz, primele inscrisuri trebuie cautate in civilizatiile stravechi: Chinezii, Indienii, Sumerienii, Egiptenii, Fenicienii, etc. Cele mai vechi inscrisuri tipice se considera a fi cele sumeriene, din mileniul 4 i.e.n., cu celebra scriere cuneiforma, stramosul inclusiv al alfabetului latin. Erau inscriptii referitoare la comert - tot banii/valorile miscau lumea si atunci...

- recent, s-au descoperit in China (provincia Henan) cateva carapace de testoase inscriptionate cu pictograme, datate pe la 6.200 i.e.n. Dar nu au putut fi descifrate, pentru a fi legate de limba anticilor chinezi., deci problema ramane controversata.

- In Europa, cea mai veche scriere atestata este cea miceniana, cam 3000 i.e.n (http://www.adevarul.ro/life/viata/Cea_mai_veche_scriere_descifrabila_din_Europa_0_457754743.html#). Dar acest record este contestat furibund de adeptii Tablitelor de la Tartaria (http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83bli%C8%9Bele_de_la_T%C4%83rt%C4%83ria), din pacate nu se intrunesc mai multe elemente pentru o incercare de a fi traduse si datate - deci nu pot fi "omologate" ca fiind inscriptii intr-o anumita limba.

Senior (8.7k puncte)
1 plus 0 minusuri

Nu se stie cu exactitate dar se pot incerca unele clarificari. 

1. Dupa complexitate: cea mai rudimentara pare a fi limba piraha, vorbita pe undeva pe un afluent al amazonului, potrivit lui Daniel Everett

2.Dupa criteriul linvisticii comparative potrivit Joseph Greenberg si Merritt Ruhlen ar fi limbile Khoisan din africa.

3. Limbile izolate, care nu le poti gasi inrudire sau asemanare cu alta limba vie, mereu se pot lauda ca sunt cea mai veche: shimaku,  jalaa,  purépecha,  yagán,  ainu,  vascuence  sau euskera, limbile yucaguira , limbi papuase.

 

 

 

Experimentat (3.3k puncte)
...